1. Rihanna ‘Bitch Better Have My Money’
Vi lægger hårdt ud. Faktisk er det svært at lægge hårdere ud. Hitlisternes ultimative Bad Gal har nemlig begået en video, der består af syv minutters halvnøgne damer, druk, tortur, mord, high roller-babes og høj pistolføring. Det var svært at forestille sig, at den iskolde trap-baserede hævn-banger kunne blive overgået i attitude af sin tilhørende billedside, men når RiRi slutter af med at nøgenbade i blod og dollar-sedler, må vi overgive os (og evt. give hende alle vores penge). Også selvom hun sandsynligvis slår vores alle sammens Mads Mikkelsen ihjel undervejs.
Listen fortsætter på de følgende sider.
2. Kendrick Lamar ‘Alright’
Ikke nok med at billederne er overvældende smukt komponeret – de taler også deres helt eget skarpe sprog af rendyrket frustration og væmmelse over de tragiske, kontinuerlige hændelser, der har fundet sted mellem dele af den afroamerikanske befolkning og politiet i USA. Ligeså klar i spyttet Kendrick Lamar er på tekstsiden (»Nigga, and we hate po-po/Wanna kill us dead in the street fo sho«), ligeså klart står den knugende håbløshed malet i de sort-hvide billeder. Samtidig går elendigheden modsætningsfuldt hånd i hånd med den soulfulde Pharrell-produktion, Black Hippy-festligheder og messende optimisme, mens Kendrick bogstaveligt talt svæver gennem billederne og tillægger hele kompositionen et overjordisk håb om, at ‘everything is gonna be alright’.
Den syv minutter lange video deler desuden billeder med brudstykker af ‘u’, ‘Mortal Man’ og ‘How Much a Dollar Cost’, alle hentet fra King Kendricks stærke kaos-opus ‘To Pimp a Butterfly’, der fik seks gedigne stjerner herfra.
3. Sia ‘Elastic Heart’
Sidste år tog Sia mangen en medieflade med storm, da hun med ‘Chandelier’ grovhittede vidt og bredt. Den mesterlige popskærings kæmpesucces kan ikke mindst tilskrives dens fantastiske billedside, hvor Sias 12-årige danse-klon, Maddie Ziegler, legemliggør alle de følelser, sangen udråber – og lidt til.
Maddie Ziegler-succesen fortsatte i år i yderligere to musikvideoer til henholdsvis ‘Big Girls Cry’ og ‘Elastic Heart’, begge hentet fra ‘1000 Forms of Fear’. Navnligt sidstnævnte video skabte stor opmærksomhed, desværre både af negativ og positiv art, idet Ziegler deler dansegulv (eller rettere: dansebur) med den skandaleombruste skuespiller Shia Lebeouf. Det passionerede samspil mellem den unge pige og den granvoksne mand fik kritikken til at hagle ned over Sia og alle involverede, hvortil Sia endte ud i en officiel undskyldning. Selv forklarer hun den melodramatiske dansesekvens som Shias kamp med sit selv (i Zieglers skikkelse), sit indre barn eller sin indre djævel: Et selvpineri af følelser og tanker bag kraniets tremmer.
4. Taylor Swift ‘Bad Blood’
Når man gør noget så actionpacked som at dominere/destruere hele sin omverden med en hær af overmåde prominente kendisser i ryggen, har man en ufravigelig plads på en liste som denne. At girlpower-apokalypsen forårsages til tonerne af den Kendrick Lamar-velsignede singleversion af det oprindelige nummer fra ‘1989’, gør kun hele optrinnet langt mere badass.
Foruden Kendricks medvirken i videoen (under det selvvalgte alias Welvin Da Great) er det hovedsageligt Swiftens personlige veninder, der indtager billederne i latex, røg og damp. Heriblandt finder vi ‘Girls’-skaberen Lena Dunham, sangerinden Ellie Goulding, skuespillerinderne Selena Gomez, Jessica Alba, Hailee Steinfeld, Mariska Hargitay samt en hitparade af supermodeller såsom Cara Delevingne, Cindy Crawford og Lily Aldridge. Bad blood indeed. På den gode måde.
5. Av Av Av ‘Leia’s Theme’
Det er svært at sige, hvor kræfterne er mest frygtindgydende stærke: I den ubarmhjertige natur eller den rivende teknologi. Men midt i det eksplosive spændingsfelt mellem ur- og science fiction-kraft finder vi Av Av Avs ‘Leia’s Theme’ – i lyd såvel som billede.
Videoen er instrueret af Martin Skovbjerg, bedre kendt som trioens helt egen DJ Er Du Dum Eller Hvad, og er optaget blandt islandske snedriver, vandfald og kulsorte strande i et foruroligende fremtidsunivers, hvor luften udenfor er forurenet og den rene natur strengt overvåget. En foruroligende dystopi, der er lige så smuk og ambitiøs som nummeret og dets ophavs-ep (‘They Live’) selv.
6. Xtra Naan ‘Malk Mig’
Den er på ingen måde en æstetisk skønhed, og den er ingenlunde visuelt berigende (eller behagelig) for hverken øje eller sjæl. Men for fanden, hvor er den dog vild!
Meget har både Gramsespektrum og Malk de Koijn gennem tiderne budt os, men erotisk malkning havde dog endnu ikke været på agendaen, førend de humoristiske hiphop-kræfter på ny fandt sammen i Xtra Naan på et selvbetitlet minialbum tidligere på året. Som alle tiders mest foruroligende forløber sendte trekløveret videoen til ‘Malk Mig’ på gaden, hvor vi finder Peder med et malkeklart yver, Simon som en usikker tyr og Tue Track som den tvekønnede, auto-uenige nabo. En billedside, der er svær holde masken over, og som er endnu sværere at fortrænge.
7. FKA Twigs ‘Glass & Patron’/‘Pendulum’
Der er ingen tvivl om, at FKA Twigs er en helhedsoplevelse. Fra hendes skrøbeligt smukke vokal til hendes fascinerende danseudskejelser betager og fortryller hun – også selvom hun på vanvittig, brutal vis føder et helt kuld afsindigt fierce dansere, hvilket er det udsædvanlige tilfælde i billedsiden til ‘Glass & Patron’.
Den yndefulde brite har formået at tage pusten fra sin seer hver gang, hun har haft nye billeder i ærmet. Heller ikke videoen til ‘LP1’s smukke ballade ‘Pendulum’ kan siges at skuffe. Her indvikles Twigs’ fine figur i reb bestående af hendes egne lokker, mens hun forsøger at krænge sit allerinderste ud.
At den talentfulde Tahliah Barnett, der ligeledes er en åbenlyst erfaren danser, selv har instrueret begge disse (og størstedelen af sine øvrige) musikvideoer, cementeres i hver eneste bevægelse, som harmonerer med det dybe, personlige følelseshav, Twigs lader os dykke ned i.
8. Vince Staples ‘Señorita’
Sjældent har en single været af så intenst ildevarslende karakter, men samtidig været så overvældende lovende, som Vince Staples’ første skud fra debutalbummet, ‘Summertime ’06’. Med ‘Señorita’ satte Staples standarden for sin voldsomme, hektiske og dybt imponerende langspillerdebut, og det høje niveau blev om noget bekræftet af nummerets tilhørende dystre billedside.
Musikvideoen udspiller sig i Staples’ eget californiske North Long Beach-nabolag, der i sort-hvidt maler apokalyptiske billeder af et polariseret, bandedomineret miljø, hvor død, ondskab og ødelæggelse hersker overalt. Videoen er lige så bidende intense som nummeret selv – og mindst lige så formfuldendt komponeret.
9. Drake ‘Energy’
Nok har han let til tårer, men heldigvis kunne meget tyde på, at den gode Drake også sommetider just wanna have fun. Vi har tidligere fået en lille forsmag på Drizzys lol-ladede side, blandt andet i hans ‘SNL’-optrædener, men med videoen til ‘If You’re Reading This It’s Too Late’-hittet ‘Energy’ går hiphop-bløddyret på alle måder all in, når han giver sine sine hatere solidt svar på tiltale på en noget uventet facon.
Hjulpet godt på vej af fatsuits, skarp makeup og skræmmende animering sender Drake små visuelle klaps hele vejen rundt til prominente mediepersonaer og uheldige kendis-optrin. Den ene parodi er mere absurd end den anden, men fælles for dem alle er, at de sidder lige i skabet – uanset om det er Kanye West, Justin Bieber, Miley Cyrus, Oprah Winfrey eller Barack Obama, det går ud over.
10. Björk ‘Lionsong’
Man ved aldrig, hvad man skal forvente sig, når Björk sætter et sælsomt opus i verden. Men man kan som regel være sikker på, at det akkompagneres af en billedverden, der er mindst ligeså fantasifuld, dragende og mystisk som den verden, der lydligt åbenbarer sig i lytterens allerinderste.
Med dette års smukke, hjerteskærende album ‘Vulnicura’ maler Björk endnu engang en utrolig fantasiverden i alle tænkelige nuancer. På ‘Lionsong’ lukkes vi lige lukt ind i hjertet på den islandske sangerinde, som toner frem som en skrøbelig mælkebøtte, der ved et åndedrag kunne afblomstre.
I foråret åbnede Björk desuden dørene på New York-galleriet MOMA til en – desværre noget skuffende – udstilling, der dog førte et par skønne videoværker med sig. Heriblandt finder vi den Andrew Huang-instruerede eksperimentelle 360 grader-virtual reality-video til ‘Stonemilker’, hvor vi kommer hele vejen rundt om Björks fortryllende, lysende fremtoning på en kulsort islandsk strand. Samarbejdet med Huang bragte ligeledes den overvældende ‘Family’-video med sig, hvori Björk blandt andet elegant syr sig selv sammen i et samsurium af alverdens former og farver.