Drake

Den canadiske rapper har lavet en album/mixtape-hybrid, der er hans mest kompromisløse udgivelse til dato.
Drake

Der må være virkelig koldt i Toronto. I takt med, at Drakes musik har bevæget sig mere og mere tilbage til byen, hvor han er født og vokset op, er den blevet mere alvorlig, afdæmpet og minimalistisk.

Rapperen, der i 2009 hyldede et fantasisammensurium af amerikanske byer med ’Houstatlantavegas’ på gennembruds-mixtapet ’So Far Gone’, er stort set væk. Drake anno 2015 er sober og sammenbidt.

Udviklingen begyndte allerede på ’Nothing Was the Same’, og ’If You’re Reading This It’s Too Late’ er på mange måder en fortsættelse – og radikalisering – af minimale, aggressive tracks som ’Wu-Tang Forever’, ’Worst Behaviour’ og sidste års ’0 to 100’.

Læs også: Drake overrasker alle: Ny udgivelse ude nu

Især udgivelsens første håndfuld sange slår hårdt, og det er svært ikke at se ’Know Yourself’ og ’No Tellin’’ som yderligere intensiveringer af førnævnte tracks. Her er ingen afglans af den selvglorificerende eufori, der bar post-’Nothing Was the Same’-sange som ’Trophies’ og ’We Made It’, eller noget der bare ligner et pophit som ’Hold On, We’re Going Home’.

På den måde har udgivelsen både karakter af album og mixtape, og det har måske været årsagen til, at ingen rigtigt har vidst, hvordan man skulle kategorisere den. For det er helt klart en mixtape-strategi at skære alt poppet og pompøst fra for at fokusere på rendyrket, rå hiphop. Men samtidig er her intet af mixtapets lidt tilfældige og ofte rodede sammensætning. Udgivelsen har tværtimod en klar æstetik, der udføres til punkt og prikke – og derfor er det her både Drakes mindst poppede og mest kompromisløse udgivelse til dato.

Samtidig markerer udgivelsen også første gang, hvor Drake ikke fornyer sig mærkbart, men i stedet aggressivt og demonstrativt fastholder en lyd. Denne samling tracks imponerer, mere end den forfører.

Derfor føles ’If You’re Reading This It’s Too Late’ heller ikke som et hovedværk i rapperens katalog, men nærmere en slags overgang på vejen til ’Views from the 6’-albummet, der skulle komme senere i år. Men – og ja, det her lyder som en punchline, Drake kunne finde på at sige – lige nu er selv et mindre værk af Drake en større begivenhed end næsten alle andre rapperes hovedværker.

Læs også: 10 sange der viste Drakes dominans i 2014

Drake. 'If You’re Reading This It’s Too Late'. Album. Cash Money.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af