Liss: De største op- og nedture i arbejdet med debut-ep’en ’First’

Liss: De største op- og nedture i arbejdet med debut-ep’en ’First’
Foto: Frederik Gram/Soundvenue

Efter et år med overordentlig medvind i ind- og udland er det unge, aarhusianske firkløver omsider klar med deres første ep, ’First’, som udkommer i dag. Her fortæller Liss om de største op- og nedture i indspilningsprocessen – fra at arbejde med stjerneproducere i et studie, Kanye har været i, til lysten til at klare tingene helt selv på deres næste ep.

Det mest frustrerende øjeblik i processen?

Vilhelm Strange: »Jeg tror egentlig hele processen i sig selv bare er lidt frustrerende. Især en af sangene, som vi måske har lavet for over et år siden, har været igennem sindssygt mange retninger, og er endt med at være en helt anden sang. Det er frustrerende på en god måde«.

Villads Tyrrestrup: »Ja, det er mere sådan en følelse af, ’åh, hvorfor kan vi ikke bare blive færdige’«.

Vilhelm: »Processen med at indspille en ep har bare været vildt svær, men lærerig. Vi har arbejdet med en masse forskellige mennesker, som vi har lært en masse af, men frustrationen har klart været der, når man lavet en udgave af et nummer, som så ender med bare at blive skrottet – man bruger vildt lang tid på noget, som så bliver kasseret fordi det ikke er godt nok. Det er bare processen: At finde ud af, hvordan man egentlig arbejder sammen i et studie, der kan virke frustrerende. Det startede så tidligt, at vi skulle i studier, og vi havde aldrig prøvet at være i et studie før. Vi kom fra dag ét i arbejdet med ep’en ind i de her sygt store studier, sådan noget man kun ser på film«.

Villads: »Ja, og så bruger man helt vildt lang tid i studiet på sådan nogle småting, der kan virke ligegyldige. Det kan man godt blive lidt frustreret over. Vi står i det her studie, hvor fucking Kanye har indspillet, og så skal vi bare nørde med en eller anden lille synthlyd, vi kunne have lavet på computeren«.

Søren Holm: »Der var lagt op til, at vi skulle indspille live i det der Kanye-studie, men så nåede jeg kun at synge. Så vi brugte syv timer på, at jeg bare indspillede vokaler, mens de andre sad og ventede«.

Det har vel også noget at gøre med, hvem I har arbejdet sammen med?

Villads: »Ja, det kan være helt vildt forskelligt alt efter produceren, og det var nok også lige det, vi skulle vænne os til. Vi har bare startet med et udgangspunkt til en sang på vores computer, helt skitseagtigt, og så dukker man op hos en vild producer og skal pludselig bruge tre dage på at få småindspilninger på plads. Så kan man godt få det lidt underligt. Man skal pludselig se rigtig meget Netflix, mens man venter!«

11

 

Det bedste indspark fra en person uden for bandet?

Tobias Laust: »William (Asingh, red.), der spiller MPC live for os, og som har været med til at producere, er helt sikkert sådan en, vi altid gerne vil lytte til«.

Vilhem: »Klart William. Men også Rodaidh (McDonald, producer, red.) har været en stor hjælp. Han går rigtig meget op i at man bevarer sin sjæl i musikken, så der er sådan nogle små fejl i lyden. Det er med til at gøre det ægte, ikke for poleret, og det har været rart at lære fra ham. Han er meget en liveproducer og går op i, at tingene lyder godt live, hvor William mere er en moderne, computerbaseret producer. Så det er to verdener der mødes i vores musik, og vi har lært helt vildt meget fra begge, synes jeg«.

Søren: »William har været inde over alle numrene på pladen. Han er vildt god til at komme med ideer, og så er det bare rart, at han kender os og ved, hvad vi kan lide«.

Villads: »Ja, og de to har også vildt forskellige tilgange. William sidder meget ved sin computer selv, og med Rodaidh er der en tekniker, der styrer computeren. Så sidder Rodaidh bare og kigger ned i sin telefon og kigger kun op, når han hører et eller andet, han vil have ændret«.

Tobias: »Jeg forstår ikke, hvordan han kan multitaske så godt, det er helt sindssygt«.

Vilhelm: »Han er jo sådan en der sidder og laver radio-edits for kæmpe navne, så han ved lige præcis, hvad han skal skrælle af«.

15

 

En kæmpe optur i studiet?

Villads: »Sådan et øjeblik synes jeg faktisk, der har været med alle sangene. Man skal lige nå til det der punkt, hvor man tænker, ’fuck, det er godt’«.

Vilhelm: »Med ’Miles Apart’ dukkede det i hvert fald op, da Villads sad ved klaveret og fangede de rigtige akkorder. Stemningsmæssigt var den blevet lidt for glad i omkvædet, og den måtte gerne være lidt mere melankolsk. Men Villads skabte magi!«

Et sted i en sang, der omvendt har drillet mest?

Søren: »Det har måske faktisk været ’Sorry’«.

Villads: »Vi havde været i studiet og synes det var blevet vildt godt, men at den stadig manglede lidt. Så fik vi den på mail bagefter og tænkte bare, ’fuck, det er helt væk, det her’. Det er vildt nederen at tro, man har nailet noget, og så fungerer det bare ikke alligevel«.

Tobias: »Ja, der endte vi faktisk med bare at tage det bedste fra alle mulige versioner af den sang i stedet for at gå med en bestemt version«.

Det største skænderi i studiet?

Villads: »Du skulle bare vide! Ej, vi har faktisk ikke skændtes så meget i studiet?«

Vilhelm: »Nej, det har mere været sådan noget med, at vi har været dårlige til at arrangere vores tid. Så har vi brugt to dage i et vildt dyrt studie på at indspille vokal, og så sidder vi andre og glor og bliver rastløse«.

Søren: »Ja, så var det sådan noget med, at jeg ikke måtte spise, for så ville min stemme ændre sig. Der blev jeg lidt sulten…«

Vilhelm: »Man sidder også bare i sådan en grotte, uden nogen form for dagslys, det kan være virkelig mærkeligt«.

Villads: »Vores øvelokale derhjemme har faktisk heller ikke så meget lys. Måske er vi bedst i sådan en grotte«.

3

 

En øjenåbner i studiet?

Villads: »Jeg synes sgu det hele har været en øjenåbner! Alt det, der er sket indenfor det sidste års tid. Den der følelse af, at man bliver bedre og bedre, og at man overrasker hinanden i bandet«.

Tobias: »Man har alle sammen forskellige metoder at arbejde på, hvor man godt kan få den der følelse af, at ’wow, det her er sgu spændende’«.

Søren: »Ja, det giver noget selvtillid. Og nu er vi faktisk også begyndt at arbejde helt selv«.

Vilhelm: »Vi er gået i gang med at arbejde på vores anden ep, hvor vi indtil videre har indspillet alt selv. Jeg tror, at hvis vi kan få det til at lyde præcis, som vi gerne vil have det, så er der ingen grund til, at det kommer i nogen andres hænder. Men hvis man føler, at et nummer virkelig kunne stikke af, hvis en ekstra person kunne løfte det, så er vi ikke bange for det. Det er meget hvad man føler. Hvis det er færdigt, er det færdigt«.

Søren: »Nej, det er ikke sådan, så vi udelukker at arbejde med folk. Det skal vi da helt sikkert på et tidspunkt igen, få noget nyt input. Men jeg tror også, at vi vil blive ved med at spille vores ting til William og Rodaidh«.

Hvem har I arbejdet med udover William og Rodaidh McDonald?

Søren: »Vi var i studiet med Rostam (Batmanglij, red.), der var med i Vampire Weekend.

Vilhelm: »Det var godt, men jeg tror faktisk ikke, vi fungerede særlig godt sammen. Vi fik en mega god sang ud af det, som kommer på den næste ep, men jeg tror ikke, vi kommer til at arbejde sammen med ham igen«.

Villads: »Så har vi også arbejdet med Tic fra Young Turks, som har produceret for FKA Twigs blandt andet. Han har produceret ’Without Me’, og han var mere bare til stede i studiet. Da vi arbejdede med ham var vi nede ved mine bedsteforældres hus ved vandet, hvor vi stod i en stue og spillede i en uge, og så optog han bare, når han syntes, at noget lød godt. Det var virkelig sjovt og en ret anderledes tilgang«.

Vilhem: »Det har virkelig været fedt at prøve alle de her forskellige ting, og så finder man jo også ud af, hvad der fungerer for bandet. Lige nu er det klart fedest, at det bare er os. Så kan man bruge alt det, man har lært fra de forskellige producere, alt efter, hvad der passer sangen bedst«.

Søren: »Ja, den næste ep har vi arbejdet på både i vores øvelokale, men også i et studie i Amsterdam og Barcelona. Så det kommer til at være en lidt anden oplevelse. Vi regner med, at den kommer efter sommeren eller i slutningen af året i hvert fald«.

Læs anmeldelse: Liss ‘First’

Læs også: Liss-frontmand Søren Holm: Her er fem sangere, jeg ser op til

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af