The Flaming Lips på Heartland Festival: Et futuristisk juleshow i sommernatten

The Flaming Lips på Heartland Festival: Et futuristisk juleshow i sommernatten
Foto: Morten Rygaard

En børnefødselsdag på magiske svampe? Et kalkuleret effektshow, skræddersyet til den indierock-elskende ‘cutester’? En feel-good fest, der insisterer på kollektiv interaktion?

Uagtet hvilket perspektiv man vælger, er en Flaming Lips-koncert et sansebombardement i technicolor, som tiltvinger sig publikums fokus. Det var også tilfældet fredag aften, hvor de hæderkronede veteraner var hovednavn på nystiftede Heartland Festival.

‘Race for the Prize’ og kaskader af konfetti åbnede festen med et effektivt brag, og det var tydeligt, at de var kommet for at interagere med os. Hvilket frontmand Wayne Coynes gentagne »Come on! «-opfordringer understregede.

Det musikalske og visuelle univers hos Flaming Lips har altid været omgærdet af eventyrlige facetter og en barnlig-naivistisk tilgang til den kunstneriske formidling. Således var rammerne omkring Egeskov Slot, der tilgodeser både voksne og børn, ideelle for ensemblet, som havde medbragt alt godt fra legestuen hjemme i Oklahoma.

Én var klædt ud som en frø i britisk herremands-antræk (tænk Hr. Tudse i ‘Vinden i Piletræerne’), en anden som hvalros i matrostøj, og frontmand Coyne fremførte sågar et enkelt nummer på skuldrene af en i et Chewbacca-kostume.

Vist maksimerede det underholdningsværdien, men koncerten havde et langt større fokus i de momenter, hvor musikken var omdrejningspunktet. ‘Pompeii Am Götterdammerung’ – hvor bandets multiinstrumentale indpisker, Steven Drozd, tog sig af leadvokalen – ‘Waitin’ For a Superman’ og ‘A Spoonful Weighs a Ton’ var således blandt aftenens klare højdepunkter.

At Coynes stemmebånd har sine begrænsninger, vidnede sidstnævnte om, hvor han mildest talt sang pivfalsk. Det var derfor rollen som energisk showman, der klædte ham bedst, som da han under en fin version af David Bowies ‘Space Oddity’ vandrede udover publikum i en gennemsigtig kugle.

Men en Flaming Lips-koncert handler heller ikke om perfektionisme. Den handler om kollektivt nærvær i den stund, vi er samlet omkring bandet. Hvilket også er budskabet i signatursangen ‘Do You Realize??’, der smukt lukkede aftenens optræden på Lowland Stage. En optræden, hvor The Flaming Lips agerede futuristisk juleshow på en smuk sommeraften.

Læs anmeldelse: Sun Kil Moon blev til ‘Sun-Killed Mood’ på Heartland Festival

The Flaming Lips. Koncert. Lowland Stage.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af