Fem nye hiphopalbum du skal høre for at være helt opdateret – UK og Soundcloud-rap dominerer

Fem nye hiphopalbum du skal høre for at være helt opdateret – UK og Soundcloud-rap dominerer
Smokepurpp.

Der findes gode uger, der findes dårlige uger, og så findes der uger, hvor du slet ikke ved, hvor du skal starte, fordi der lige er kommet udgivelser fra Lil Pump, Giggs, AJ Tracey, Smokepurrp og Trippie Redd.

Jep, Soundcloud- og UK-scenerne har været gavmilde ved os den seneste uges tid, men der er også en del på spil for de forskellige artister.

Soundcloud-rapperne Lil Pump, Smokepurrp og Trippie Redd skal bevise, at de har fortjent den hype, scenen har været genstand for. Kan rappere bag meme-venlige Soundcloud-hits som ’Gucci Gang’ (Lil Pump) og ’Audi’ (Smokepurrp) vise deres værd henover et helt album?

London-rapperen AJ Tracey har andre forventninger at udfylde. Den britiske grime-rapper, der netop har annonceret en koncert i København, spås en stor fremtid af mange. Kan han retfærdiggøre den? Og så er der Giggs, ligeledes fra London: Kan han følge op på sine to features på Drakes seneste udgivelse?

Her er fem nye hiphopudgivelser, du skal høre for at være helt opdateret på de to mest sprudlende rap-scener lige nu.

1. Smokepurpp ’Deadstar’

Soundcloud-æstetikken er egentlig ikke velegnet til albumformat. Smokepurrp er kendt for korte, upolerede sange, der gentager catchphrases i uendelighed over rungende beats. Det er måske ikke ligefrem en æstetik, man har lyst til at dykke ned i over 18 numre – som er debuten ’Deadstar’s længde.

Men Smokepurrp er faktisk overraskende flersidig. Hans Soundcloud-hit ’Glock In My Benz’ havde allerede antydet en næsten Rae Sremmurd-agtig sans for melodiske flows, og det genskaber rapperen her: ’Count Up’, ’Topic’ og ’Different Color Molly’ er døsige afbræk i det kaos, Smokepurrp ellers ynder at orkestrere.

Hør albummet på Spotify HER.


2. AJ Tracey ’Secure the Bag!’

AJ Tracey er det store, unge britiske grime-håb, men han har ambitioner om at være meget mere end det. Den unge rapper har den seneste tid arbejdet hårdt på at forene sin grime-lyd med indflydelser uden for genren. London-rapperens flow er stadig meget inspireret af grime-ikonet Skepta, men hans produktioner er klubbede og ikke helt så hektiske som tidlige hits a la ’Thiago Silva’.

Således også på den nye ’Secure the Bag!’-udgivelse, der måske er AJ Traceys mest flersidige indtil videre. Se bare gæsterne: UK drill-crewet 67 dukker op på den dystre, langsomme ’Tour Team’, mens den amerikanske undergrundsstjerne Denzel Curry dukker op på det døsige ’Alakazam’. Selv Craig David dukker op på ’You Don’t Know Me’, mens grime-features er begrænset til veteranen JME.

Resultatet er en slags nedbarberet lyd, der kombinerer drømmende, næsten cloud rap-agtige beats med flows, der nikker til grime. Højdepunktet er ’Bird Call’, hvor AJ Tracey ryster et par særdeles mindeværdige flows ud af ærmet over et beat, der består af en drømmende lille melodi og fuglelyde.

Hør udgivelsen på Spotify HER.


3. Giggs ’Wamp 2 Dem’

UK-scenens mest overraskende nye stjerne må være Giggs. Eller, man burde nok skrive ’nye’ i citationstegn, for rapperen med den karakteristiske, mørke stemme er faktisk noget af en veteran på den britiske road rap-scene, der er mere inspireret af amerikansk hiphop end grime. Men et overraskelseshit i form af ’Lock D’oh’ samt et par gæsteoptrædener på Drakes ’More Life’-udgivelse har højnet Giggs profil. ’Wamp 2 Dem’ er første udgivelse efter de store features.

Den nye berømmelse har sat spor i form af gæsterne. Amerikanske 2 Chainz og Young Thug kommer forbi, og det samme gør den jamaicanske dancehall-stjerne (og Drake-favorit) Popcaan. De giver alle fine indslag, men generelt er der faktisk intet nyt under solen hos Giggs. Han rapper stadig langsomt, hans flow er stadig tungt og aggressivt. Lidt som en endnu sløvere, endnu mere magtfuld britisk Rick Ross.

Hør albummet på Spotify HER.


4. Lil Pump ’Lil Pump’

Hvor makkeren Smokepurrp har varieret sin lyd på sin første officielle udgivelse, går Lil Pump den anden vej. Den 17-årige Soundcloud-stjerne går nemlig all in på den minimalistiske, gentagelses-tunge æstetik, som han skylder sin berømmelse.

Det er nærmest en slags dekonstruktion af trap-genren: Alt bliver kogt ned og gjort mere voldsomt. Gentagelserne og klicheerne afsporer, fordi de gentages tilstrækkelig mange gange.

Det er en ret unik lyd, og ’Lil Pump’ er en god introduktion til genren – også fordi rapperen har inkluderet næsten alle sine største Soundcloud-hits på albummet (’Flex Like Ouu’, ’D Rose’, ’Molly’). Gæsterne giver også mening – Gucci Mane, Chief Keef og Lil Yachty er tydeligvis de spirituelle fædre til den nye æstetik.

Hør albummet på Spotify HER.

Læs vores anmeldelse HER.


5. Trippie Redd ’A Love Letter To You 2’

I det andet spektrum af Soundcloud-rappen finder man folk som Trippie Redd. Her er stadig rowdy æstetik, men i stedet for de cirkulære tekster om antidepressive piller som Xanax ligger fokus på følelserne selv – fra kærlighed til depression.

Trippie Redd var gæst på ’Fuck Love’ fra Soundcloud-rappens enfant terrible XXXTentacion (debutalbummet ’17’), men hvor sidstnævnte aggressivt konfronterer depression og angst, er Trippie Redd mere forankret i komplekse kærlighedssituationer.

Det åbenlyse sammenligningspunkt er Lil Uzi Vert, men på ’A Love Letter To You 2’ når Redd frem til et udtryk, der er mere klassisk sangbaseret, end vi tidligere har hørt fra ham – eller Lil Uzi Vert.

Hør albummet på Spotify HER.

Læs også: 10 essentielle sange i den nye bølge af rowdy Soundcloud-rap

Læs også: It’s a UK ting: 10 rappere, der definerer britisk rap lige nu

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af