Kendrick Lamar i Royal Arena: En kung fu-lektion fra en mesterlig rap-sensei

Kendrick Lamar i Royal Arena: En kung fu-lektion fra en mesterlig rap-sensei
Fotografer var ikke tilladt i Royal Arena – her er Kendrick i New York. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

Der var et øjeblik mod slutningen af Kendrick Lamars udsolgte koncert i Royal Arena, der indkapslede oplevelsen. Compton-rapperen lod publikum rappe hittet ’Humble’ – hele ’Humble’. Manden på scenen havde total kontrol over sit publikum, og iført sin hvide kung fu-kutte leverede han kun et par linjer i ny og næ for at opmuntre de mange tusinde stemmer til at fortsætte.

Det var som at se en kultleder diktere sine ti bud til et fanatisk følgeskab. Der opstod endda moshpits under fællessangen – også selv om den mestendels foregik uden beat.

Efter dén seance fik salen et anerkendende nik af deres store sensei, hvorefter han udførte ’Humble’ igen for fuld udblæsning. Royal Arena eksploderede. Set oppefra lignede publikum et vejrkort fra sidste års stormfyldte sommer: Der var cykloner og orkaner af moshpits over alt.

Det var medrivende øjeblikke, der demonstrerede kodeordet for Kendrick Lamars ’Damn’-turné: Kontrol.

For hvis den tidlige Kendrick frem for alt var sympatisk, poetisk og følsom, er den nye Kung Fu Kenny en noget mere dominant figur. Han er en kung fu-mester inden for hiphoppen, der er væsentlig mere hævet og distanceret fra sit publikum. Der er ikke længere den intime, følsomme kontakt, hvor kunstneren går helt tæt på publikum.

Til gengæld opnår Kendrick i sin Kung Fu Kenny-genfødsel en ny dimension af dominans. Det her er ikke den søde K-Dot: Det her er en rapmester i hvid sensei-badekåbe, der gør krav på at være den ypperste kunstner i genren overhovedet.

Hele koncerten var nemlig en gennemført æstetisk triumf. Fra de mange intermezzoer med Wu-Tang-agtig kung fu-mystik, hvor man så Kendricks udvikling fra lærling til mester, til sekvenser med både ninjakriger-modstandere og dansere. Store skærme og rekvisitter rokerede rundt på scenen, der var formet som en firkantet kampplads.

Smukkest var måske en akrobatisk sekvens, hvor Kendrick rappede hele ’Pride’, mens han var flettet sammen med en danser: Med deres hvide rober lignede de to stearinlys, der var smeltet sammen. På et andet tidspunkt dukkede han op i et lysende bur midt i salen og rappede ’Lust’ – hvorefter buret blev til en stor lysende søjle, hvorfra han leverede ’Money Trees’.

Kendrick Lamars vokal var klar og teknisk fejlfri – det vidste vi godt i forvejen. Men det er noget nyt, at rapperen tager sin superstjernestatus på sig så eksplicit i sit liveshow og mestrer alle elementerne af den store arenakoncert. Den allerede legendariske rapper fra gangsta rap-fødebyen transcenderede rapstjerne-status og leverede et show med Michael Jackson-ambitioner.

Der var til gengæld tidspunkter, hvor kung fu-mesteren trådte forkert. Og det var sjovt nok på de sange, der lignede de nemmeste sejre, nemlig trap-bangerne ’M.A.A.D. City’ og ’Backseat Freestyle’.  Det er begge sange med tunge, buldrende beats og aggressive rim. De skal bare leveres så rent som muligt, så burde salen koge over. Men her kom der for meget publikumsinvolvering og et par malplacerede rockelementer henover, der druknede oplevelsen.

Men det var kun små fejltrin, og Kendrick var langt fra for alvor at skvatte omkuld. Man var aldrig i tvivl om, at næste skridt ville være perfekt igen: Som når salen eksploderede i et ocean af lys til Black Lives Matter-hymnen ’Alright’ eller blev til et gyngende, euforisk hav af energi til ’King Kunta’.

Stedvis stod Kendrick helt stille på scenen, som om han overvejede sit næste skridt. Andre gange stillede han sig i sin flagrende kåbe foran havet af mennesker, så man nærmest troede, at det ville åbne sig op for ham som en anden Moses. Han var en mester over salen, der lignede en frelser, klædt i hvidt og badet i lys.

Det var en ny, dominerende Kendrick Lamar med nye, store ambitioner – en Kendrick Lamar, der tog superstjernekappen på sig og gjorde den til sin egen.


Kort sagt:
Kodeordet for Kendrick Lamars koncert i Royal Arena var kontrol. Han er ikke længere den flinke K-Dot, men den magtfulde sensei Kung Fu Kenny. Resultatet var en æstetisk gennemført og mesterlig koncert, der kun trådte forkert få gange og cementerede, at Kendrick Lamar nu har taget superstjerne-kappen på sig og gjort den til sin egen.

Læs også: Kendrick i Royal Arena: Se publikums bedste Instagram-billeder og -videoer fra koncerten

Læs også: Smukfests booking af Kendrick Lamar betyder mere, end du tror

Se også vores trivia-test af folkene i køen til Kendrick Lamar pop-up shop:

Kendrick Lamar. Koncert. Royal Arena.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af