Her er de 10 største overraskelser i NorthSides spilleplan

Med årets spilleplan har NorthSide nu afsløret scener og tider til samtlige af årets 44 musiknavne. Hvem åbner, hvem har fået de store scener, og hvem skal stå for nattefesten? Planen gemmer som altid på diverse overraskelser.
Her er de 10 største overraskelser i NorthSides spilleplan
Tyler, The Creator til årets Coachella. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

Torsdag

Earl Sweatshirt spiller årets første koncert
Earl Sweatshirt fik også en rigtig tidlig spilletid, da han var annonceret til NorthSide i 2015 – en koncert, han aflyste i sidste øjeblik. I år er han på kl. 14.00 som det allerførste navn på NorthSide anno 2018. Er det ikke lidt tidligt at placere en rapper af hans størrelse? Blandt vores læsere har han i NorthSide-sammenhæng tiltrukket sig markant større opmærksomhed end for eksempel Warpaint og Mike D, som spiller senere samme dag på de store scener. Man skal ikke undervurdere, hvor mange Odd Future-fans, der er i Danmark.

På den anden side betyder det dog, at Earl-fans kommer meget tidligt ud af fjerene, og at festivalens tidligste timer næppe vil føles så mennesketomme, som de har været tidligere. I gang med et brag. I dét henseende er det en god idé at have et så markant navn på scenen så tidligt.

Richie Hawtin på hovedscene
Vi havde helt fra starten både håbet og forudset, at Richie Hawtins ambitiøse og audiovisuelle technoshow ’Close’ ville lukke om torsdagen. Vi havde bare troet, at det ville blive på festivalens mindste scene, Rød Scene, da han trods alt ikke just er et af dagens største eller mest folkelige navne.

Alligevel har han fået æren af at lukke Blå Scene (sammen med Grøn de to hovedscener), mens The Internet lukker Rød Scene. Det er måske egentlig også det, der tjener hans show bedst, for uden fokus på storskærmene kan meget af ’Close’ gå tabt, og Rød Scene er på ingen måde udstyret til at have mange skærme. Vi er glade for, at der fokuseres på helhedsoplevelsen, og selv om der måske kommer til at være godt med benplads, betyder det jo også bare, at der er mere plads til at danse.

De sidste torsdagskoncerter starter overraskende sent
Torsdagens to sidste navne, Richie Hawtin og The Internet, starter først kl. 01.00.

Da NorthSide tidligere lukkede om søndagen, startede den sidste koncert kl. 22.30, da det jo trods alt er hverdag dagen efter. Folk skal på arbejde og så videre. Vi havde troet, at den samme skæbne skulle tilfalde torsdagen i år, men den slutter samtidig med de andre dage.

Når de dog vælger at slutte så sent om torsdagen, er det en ekstra pæn skik at sætte Richie Hawtin til at afslutte frem for et af hovednavnene. Der var sikkert mange skuffede billetkøbere, der måske ville være tvunget til at måtte undvære en koncert med Björk eller The War On Drugs, hvis de var blevet udvalgt til at lukke den dag samme tidspunkt.

Fredag

Body Count er dagens første navn
Vi er enormt glade for, at Ice-T’s politiske rapmetalband Body Count har fået den store Grøn Scene, for deres stærke budskaber fortjener en stor platform. Vi var også helt bevidste om, at de nok ikke kunne spille senere end ved 17-tiden, da der trods alt var mange hovednavne om lørdagen.

At sætte dem som dagens første navn er dog lidt af en sær beslutning, især når de store scener bagefter befolkes af Gang of Youths, Rival Sons og Cigarettes After Sex, der vel må siges at være markant mindre navne. Vi håber, at effekten kan være den samme, som vi forventer af Earl Sweatshirt: At festivalpladsen bliver befolket lige fra starten.

Cigarettes After Sex har fået en stor scene om eftermiddagen
Slowcore-genrens bedste unge navn er uden tvivl Cigarettes After Sex, og både genre- og bandnavnet siger en del om deres lyd. Det er stemningsfuldt, langsomt, mørkt og intimt. Kl. 16.30 på den store Blå Scene virker derfor lidt malplaceret. Vi havde lidt håbet, at de ville bringe nattemelankoli til Rød Scene ved at spille der efter mørkets frembrud.

Med det sagt, så er de jo altså også et rigtig dygtigt band, og deres musik fortjener at komme ud til masserne, så vi respekterer uden tvivl beslutningen om at give dem en stor scene. Valget om at lade Rød Scene blive afsluttet af MC50’s jubilæumskoncert for det legendariske album ’Kick Out the Jams’ er absolut også en god beslutning, så det ser altså ikke helt skidt ud til trods for det spøjse spilletidspunkt.

N.E.R.D. er dagens første hovednavn
Blandt plakatens ti hovednavne spiller seks om fredagen, så det siger sig selv, at det første hovednavn ville gå på relativt tidligt. At det dog bliver N.E.R.D., der går på kl. 17.45, er lidt af en overraskelse. De er uden tvivl dagens festligste navn, og man kunne let forestille sig, at de ville medbringe et storslået sceneshow, der ville stikke flot ud i mørket.

Men efter en lidt nedtonet koncert med enten Aurora eller Cigarettes After Sex, så er der måske intet man trænger mere til end at hoppe rundt og råbe »Bouncin’ around, bouncin’ around, bouncin’« og »Ooh baby you want me? Well you can get this lap dance here for free«. Det lyder faktisk som en skøn måde at starte aftenen på, selv om vi måske havde foretrukket 20.15 eller 21.45-tiden.

Dizzy Mizz Lizzy lukker og slukker
Sidst, Dizzy Mizz Lizzy gæstede NorthSide, spillede de kl. 19.00. Vi havde forventet, at de ville få nogenlunde samme spilletid i år, men næh nej: Tim Christeisen og co. skal lukke og slukke om fredagen.

Man havde nok forventet en gruppe med et lidt mørkere univers som A Perfect Circle, The National eller Queens of the Stone Age – de to sidstnævnte har endda begge tidligere lukket en NorthSide-dag. Eller ja, N.E.R.D. for det festlige aspekt.

Man kan være skeptisk, men måske er det rart at forlade festivalpladsen oven på fællessang og fadøl, mens man nynner ’Silverflame’ på vej hjem – lidt rarere end The Nationals melankolske ægteskabsdrama. Nostalgi er en stærk faktor, se bare på Thomas Helmig sidste år. Hvis man stadig ikke er tillokket, er der trods alt også legendariske protestsange fra MC50 samtidig på rød scene.

Lørdag

Meget store scener til Mashrou’ Leila og Yungblud
De to første dage starter med overraskende store navne, men lørdag er problemet helt omvendt. Er libanesiske Mashrou’ Leila virkelig store nok til at trække publikum til Grøn Scene kl. 13.20? Yungblud er utvivlsomt en kende større, men Blå Scene virker stadig som lidt af en mundfuld for den unge brite.

Generelt er der dog mange små navne om lørdagen, og de eneste fra Rød Scene, der potentielt kunne fylde Blå og Grøn Scene i stedet for Mashrou’ Leila og Yungblud, er Rhye og Sleaford Mods. Disse to har fået noget nær perfekte spilletider som aftenens to sidste navne på Rød Scene, så festivalen er nok endt med den optimale løsning, selv om man kan blive bekymret for fremmødet tidligt på dagen.

Tyler, The Creator går på allerede 17.45
17.45 er på ingen måde en ringe spilletid for et stort navn, men det er alligevel lidt underligt, at Tyler, The Creator ikke har fået en senere spilletid. 17.45 er lidt en midt-imellem-tid – ikke rigtig solrig eftermiddag, ikke rigtig aftenfest. Bevares: Father John Misty er naturligvis også et stort navn, og Marvelous Mosell har hjemmebanefordel, men Tyler er altså et kæmpe navn i Danmark.

Sammen med de tidlige spilletider til også Earl Sweatshirt og N.E.R.D. virker det næsten som om, at hiphoppen er sådan lidt underprioriteret i forhold til spilletider.

På den anden side er Tyler, The Creators nyeste album ’Flower Boy’, som titlen antyder, en solskinsfyldt omend vemodig lille sag. Og så er vi desuden glade for, at samarbejdspartneren Rex Orange County spiller lige før Tyler, hvilket betyder, at han nok sagtens kunne tage en lille smuttur over til Grøn Scene for at synge med på ’Foreword’, ’Boredom’ og ’Garden Shed’.

Nik & Jay skal lukke årets festival
Hvert år er NorthSide blevet lukket af et navn, der mere eller mindre indkapsler kernen af festivalens profil: Portishead, Queens of the Stone Age, The Black Keys, Beck, Radiohead – der tegner sig lidt et mønster.

Dog var alle disse lukkekoncerter om søndagen med start ca. 22.30. I år starter festivalens sidste koncert kl. 1.00, så det har altså ligget i kortene, at noget mere festligt skulle på banen. Vi tænkte, at Diplo var oplagt, men den amerikanske dj er på næstsidst. I stedet skal NorthSide anno 2018 lukkes ned af årets – med festivalens egne ord – mest kontroversielle booking, Nik & Jay.

Er det en fuckfinger til alle dem, der klagede over, at popduoen var blevet booket? Tjo, det er ikke let at gøre sig klog på. Men én ting er sikkert: Det bliver et brag af en afslutningsfest. Kan det så ikke være ligegyldigt, at de måske – på papiret – ikke passer helt perfekt ind i det, som mange mener er NorthSides profil?

De mere konservative NorthSide-gængere kan jo også meget let gå hjem allerede efter Becks koncert, så på den måde er det egentlig meget smart at sætte Nik & Jay og Diplo i forlængelse af hinanden. Og så er der jo også altid engelske Sleaford Mods som alternativ til Nik & Jay, hvis man vil slutte af med noget andet end ’Boing!’.

Se hele spilleplanen på NorthSides website HER.

Læs også: Den gamle NorthSide er død – længe leve NorthSide 2.0

Læs interview: På den nye NorthSide er der plads til Nik & Jay: »Alt behøver ikke være hornbrille-indie«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af