Jamaika på fri fod: »Jeg har haft to lange år til at lægge planer«

Jamaika ikke lagt skjul på, at han har brugt de seneste år af sit liv bag tremmer – tag bare hans telefonbesked fra isolationscellen eller videoen, der dokumenterede hans første udgang i to år. Men nu er han ude. Og denne gang handler det kun om musikken.
Jamaika på fri fod: »Jeg har haft to lange år til at lægge planer«
Jamaika. (Foto: Samy Khabthani)

Jamaika smiler henslængt det meste af vores samtale. 15 minutter forinden har han optaget et nyt afsnit til Soundvenues videoserie ‘Mine vigtigste rim’, men nu står han i kontorets køkken og ryger (efter at have spurgt om lov) en cigaret ud ad vinduet. Det er fredag eftermiddag.

Han er kørt fra Vejle til København og virker glad og afslappet. Der er en tilfreds mine at spore, når han snakker om fremtiden, musikken og planerne – sidstnævnte har Jamaika haft god tid til at tænke over, for lige før sommerferien kom han tilbage til den virkelige verden efter at have siddet to år i fængsel.

Nu er fokus udelukkende på musikken, og Jamaikas debutalbum kommer i år, forsikrer han.

Vi tog en snak med sangeren for at gøre status på fortiden og mest essentielt: Fremtiden.

Hvor lang tid har du været ude?
»Siden juni. Så jeg har været ude i næsten tre måneder«.

Hvad har været det bedste ved at komme ud?
»Friheden. Den har jeg brugt på familien til at starte med, og så var der nogle hængepartier, jeg lige skulle have ordnet og få styr på, og så var det det. Resten af tiden er brugt på fremskridt«.

Hvordan fremskridt?
»Fremskridt helt generelt for mig i musikken«.

Hvad har været det vigtigste at fokusere på nu i forhold til tiden før du kom ind?
»Det vigtigste har været at droppe kriminaliteten. Først og fremmest. Før alt det andet. Du kommer på et tidspunkt til et sted i livet, hvor du må gøre op med dig selv, hvad du vil. Og heldigvis så valgte jeg musikken«.

På singlen ’Ansvar’ kunne man mærke, hvordan du var fanget mellem de to forskellige liv. Nu har du truffet en endelig beslutning om, at det kun skal være musikken?
»Ja, det har jeg«.

Hvordan ser det så ud med karrieren nu?
»Jeg har fået en ny kontrakt med Sony, og jeg arbejder på mit nye album. Og det er ikke en ep, det er et album. I får omkring 12 sange«.

Du laver jo ikke musik med pladeselskabet Force One længere, men nu udelukkende med produceren Mike Lowrey.
»Ja, det gør jeg. Mike Lowrey er en rigtig, rigtig dygtig producer. Vi forstår hinanden sådan helt visuelt. Det er meget vigtigt at have en producer, der forstår dig. Og det har jeg fået med ham og hans måde at se musikken på. Den hænger godt sammen med mig«.

Hvordan fungerer det rent praktisk, når I arbejder sammen?
»Det fungerer produktivt. Vi mødes i studiet, og så har han typisk noget at vise mig, og så begynder vi bare. Jeg freestyler«.

Hvad er der sket med selve musikken, siden din debut-ep ’SxB på fri fod’?
»Ordet kunstner eksisterer jo udelukkende, fordi du skaber kunst på en eller anden måde. Og jeg mener ikke, du er kunstner, hvis ikke du kan opgradere din lyd. Det er stadig bare Jamaika, det er stadig bare mig, men det er en anden lyd af mig. Det er også for at vise folk, at jeg godt kan andet. Jeg ved, folk elsker mig for noget, men jeg kan også andet end det. Og det er ligesom det, jeg prøver at pointere«.

Nu satser du på musikken og har lagt kriminaliteten på hylden – er det så det, du rapper om?
»Blandt andet. Og at min situation ser lysere ud nu, end den gjorde før. Det behøver ikke være så dystert mere. Jeg har masser af fans, der spørger mig, hvorfor musikken ikke er den samme, som når jeg snakker om, at tingene ikke går. Det er fordi tingene går godt nu jo. Jeg er sådan et menneske, at når tingene ikke går, som jeg føler de skal, så snakker jeg om det. Og når så tingene ser lysere ud, og livsstilen er blevet en tand bedre, jamen så snakker jeg også om det«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hele albummet er lavet efter, at du er kommet ud. Bliver det så måske ligefrem en glad plade?
»Det er stadig snak om at være i kvarteret og en masse andre ting, men jeg er ikke involveret i ting og sager, og jeg har det fint. Jeg lever godt. Men jeg snakker også om de dage, hvor det ikke var sådan der, for det kan jeg stadig snakke om. Det er stadig noget, der ikke ligger særlig langt væk. Så det er sådan en blanding af det hele«.

Der er jo forskellige måder at tale om den kriminelle tid på. Men kan fortælle det, som det var, men man kan også se tilbage og sige, at det var en skidt periode og opfordre andre til ikke at følge i samme spor.
»Det synes jeg, at jeg gør i forvejen, for jeg glamouriserer ikke bare den livsstil, det gør jeg ikke. Jeg snakker også om bagsiden. Det kan du høre i alle mine sange. Jeg snakker også om det negative. Uden at sige »hey, hold jer væk fra det« decideret ordret, så fortæller jeg dem også, at der findes andre sider end bare Gucci-tasker og Louis-kasketter. Det skal ikke være for åbenlyst«.

Midt i alt det her var du også lige et smut i Dubai og skyde en musikvideo til ’Abu Debe’.
»Ja, jeg var der lige i fem dage. Det var rigtig flot og pisse varmt«.

Det var en ret flot musikvideo. Velproduceret, vilde biler og en falk. Det virker som et nyt niveau?
»Der er et nyt niveau. Jeg er jo bare kommet ud meget mere fokuseret denne her gang. Meget mere målrettet og med et fokus på, hvad jeg vil, og hvor jeg skal hen. Hver gang, jeg tager et skridt, prøver jeg at gøre det til det mest muligt kalkulerede«.

Har du lagt en stor plan, mens du har siddet inde?
»Jeg har haft to lange år til at lægge planer. Jeg kan love dig for, at der er lagt planer. Mine planer har planer«.

Er du on track med planen?
»Jeg er faktisk lidt foran. Men det har jeg også lagt en plan til«.

Læs også: Facebook-film følger Jamaikas første fridag fra fængsel i to år – synger ny sang

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af