Juice WRLD-koncerten var samlingspunkt for en ny hiphopgeneration – men synge, det kan han ikke

Juice WRLD-koncerten var samlingspunkt for en ny hiphopgeneration – men synge, det kan han ikke

Der sker noget ret opsigtsvækkende på hiphopscenen lige nu. Et slags markant og brat generationsskifte, hvor et helt ungt publikum finder ind til musikken via rappere med braids, rockstjerne-look og tekster, der kredser om ulykkelig kærlighed og selvmedicinering.

Den nye generations Tupac og Biggie hedder XXXTentacion og Lil Peep, og de her fans tager musikken så alvorligt, at hiphopkoncerter med helt nye navne sælger Store Vega ud gang på gang. Og lige nu er der nok ingen, der inkarnerer den unge bølge mere end Chicago-rapperen Juice WRLD.

Det blev helt tydeligt, da den kun 19-årige kunstner torsdag spillede sin første danske koncert i et udsolgt Store Vega. Både fordi publikum var ungt og nærmest ekstatisk under hele showet. Men også fordi Juice WRLD gestaltede aftenen som en slags hyldest til hele den scene, han kommer fra.

Før rapperen overhovedet gik på, fik vi opvarmning af Lil Mosey, der er et nyeste skud på Soundcloudrap-stammen, som Juice WRLD også selv kommer fra. Men det mest sigende er måske, at de her unge hiphopkoncerter for tiden har et nærmest religiøst forhold til opvarmnings-dj’en. Hele salen synger med, når generationsdefinerende sange som Lil Uzi Verts ’XO Tour Llif3’ runger ud over salen, og når der spilles ’Look At Me!’ af den afdøde legende (som Juice WRLD kalder ham i en sang) XXXTentacion, går alle amok, som stod X selv oppe på scenen.

Der var et lignende koncertforløb til 6ix9ine-koncerten, der også fandt sted på Store Vega for en uge siden og også var udsolgt. Men på mange måder er Juice WRLD meget mere repræsentativ for den nye hiphopgeneration. Folk var nemlig ikke kun kommet for at gå grassat, men for at være sammen om noget. Der var en helt anden fællesskabsfølelse.

For hvor 6ix9ine har gjort uhæmmet aggression og skamløs trolling til sine kendetegn, er følelserne i fokus hos Juice WRLD. Han har en blanding af Lil Uzi Verts flows, Lil Peeps emo-indflydelser og en syngende rapstil, der er helt hans egen.

Den blanding er ekstremt 2018, og den har gjort Juice WRLD til en slags kronprins for emorap-bevægelsen. Men det var nu alligevel overvældende, hvor populær den bevægelse er i det unge Danmark.

For hvis publikum gik amok til opvarmningen, var det intet i forhold til den modtagelse, aftenens hovednavn fik. Publikum kunne hvert et ord, og alle forsøgte at mase sig så tæt på som muligt. Det blev ren syng-med-fest, hvilket nok var meget heldigt, for rapperens vokal var faktisk decideret elendig. Han kan simpelthen slet ikke synge, hvilket især blev tydeligt, når han insisterede på en række a cappella-passager.

Men det lykkedes oftest for Juice WRLD at kompensere for de manglende evner med ren og skær entusiasme. Intensiteten fra publikum blev overført til scenen – nogle gange bogstaveligt, som da rapperen hev en håndfuld 10-11 årige drenge med på scenen for at feste med ham.

Koncerten var nemlig netop en fest. For selv om Juice WRLD’s største hits (’Lucid Dreams’, ’All Girls Are the Same’) er ulykkelige kærlighedssange, blev de leveret som de rene euforibomber i Store Vega – med moshpits og det hele. Det var en slags kollektiv emo-psykose, hvor alle de ulykkelige følelser blev forarbejdet i fællesskab. Følsomme moshpits, med andre ord.

Den blanding af følelser og fest gav koncerten en ret speciel og uforudsigelig energi, der kun blev større af det ukonventionelle sangudvalg. Juice WRLD lagde nemlig ud med at spille stort set alle sine største hits.

Åbningsnummeret var intet mindre end ’Lucid Dreams’. Herfra fik vi en række sange fra debutalbummet ’Goodbye & Good Riddance’, men også uudgivne numre og en ekstremt energisk XXXTentacion-tribute med Juice WRLD’s egen hyldest ’Legends’ og XXXTentacion-sangen ’Take a Step Back’. Midt i det hele fik vi pludselig også Chief Keef-nummeret ’Faneto’ for fuld smadder. Fordi både Juice og Keef er fra Chicago, forklarede han.

Det var skiftevis hektisk, følsomt og nogle gange en smule kaotisk. Men frem for alt var det en aften, hvor en mindre ungdomsbevægelse inden for hiphoppen fandt sammen, og Juice WRLD formåede at få dén fællesskabsfølelse til at gå op i en højere enhed.


Kort sagt:
19-årige Juice WRLD’s udsolgte koncert i Store Vega var samlingspunktet for en ny ungdomsbevægelse i hiphoppen. Chicago-rapperen forenede det meget unge publikum med sin meget tidstypiske emo-rap og forløste dermed et publikum, der var ekstremt euforiske i mødet med en af Soundcloud-generationens største nye artister. Så gjorde det mindre, at manden på scenen faktisk ikke rigtig kunne synge.

Læs også: Thirty Seconds to Mars’ cover af Juice WRLD er det værste på internettet i dag

Juice WRLD. Koncert. Store Vega.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af