‘Single Ladies’ var det ikoniske startskud til den Beyoncé, vi kender i dag

Tro det eller ej, men singlehymnen over dem alle, Beyoncés ‘Single Ladies’, fylder rundt i år. Ti år efter sin udgivelse i oktober 2008 er sangen stadig en af Beyoncés mest markante milepæle, der antydede et skift fra gudsbenådet r’n’b-stjerne til overmenneskeligt popikon.
‘Single Ladies’ var det ikoniske startskud til den Beyoncé, vi kender i dag
Beyoncé.

Det er ikke mere end en uge siden, at jeg stod med armene i vejret på et tætpakket dansegulv, svingede min ringfinger og skrålede »If you like it then you should’ve put a ring on it!«

Beyoncé er altid en stensikker vinder i festsammenhæng, og selv ti år efter sin udgivelse, lader ‘Single Ladies’ stadig til at have en særlig indvirkning på stemningen. Alle de storsnavende par må træde et par skridt tilbage for en horde af entusiastiske singler, der pludselig udgør et sassy, danserutine-imiterende, ringfinger-flashende fællesskab, mens Queen B’s røst beordrer alle single ladies til at smide hænderne i luften.

‘Single Ladies’, der blev udgivet som single 13. oktober 2008, er måske et af de mest mystiske popnumre til at nyde stor succes: Sangen er grundlæggende sammensat af en statisk klapperytme, underlige, knirkende hornagtige lyde, simple ørehænger-hooks og en stormende synthbas, der sætter ind i omkvædet – that’s it. Og alligevel er det blevet et af de absolut mest ikoniske Beyoncé-numre, der med sin mindst lige så ikoniske musikvideo fik både singler og ikke-singler, fans og ikke-fans til at kopiere håndbevægelser og andre mere komplicerede moves på dansegulvet.

Som en af leadsinglerne til hendes tredje studiealbum, ‘I Am… Sasha Fierce’, brød ‘Single Ladies’ ikke bare med lyden i det gængse poplandskab, men også med den r’n’b-poppede lyd, man kendte fra Beyoncés tidligere album ‘Dangerously In Love’ og ‘B-day’.

Den sære og ret tidløse instrumentering er nok noget af det, der har sikret sangens levetid, men de hændelser, der fulgte i kølvandet på udgivelsen, har bestemt også været afgørende for hendes karriere og etableringen af Beyoncé som ikke bare musiker, men som et brand – ja nærmest en følelse eller en attitude, man kan træde ind i, når man har brug for et ekstra skud fierceness.

Put a ring on it!

Selv om ‘Single Ladies’ blev flagskibet for ‘I Am… Sasha Fierce’-albummet, var det oprindeligt balladen ‘If I Were A Boy’, der skulle have indtaget dén rolle. Videoen til ‘If I Were A Boy’ blev optaget med et kæmpe budget, næsten som en minifilm, mens ‘Single Ladies’ blev skudt lige efter for stort set ingen penge. Alligevel var det dén video, der med sit minimalistiske setup, sort/hvide farver og ikkeeksisterende rekvisitter fik en mildest talt overrumplende modtagelse. En videoæstetik, der var så unik, at den heller ikke rigtig er blevet forsøg mimet af andre kunstnere siden.

Danserutinen, som er stærkt inspireret af en særlig Bob Fosse-rutine fra 1969 kaldet ‘Mexican Breakfast’, er dog blevet skamløst kopieret og parodieret i Vines, hjemmelavede Youtube-videoer og talkshows-sketches, og musikvideoen var der, Beyoncé for alvor gik viralt i form af gifs, memes og utallige former merchandise. Udtrykket »put a ring on it« blev også en ting på samme måde, som »I woke up like this« fra sangen ‘Flawless’ blev et allestedsnærværende udtryk et par år senere.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Mængden af merchandise med Beyoncé-slogans eller statements er steget stødt over de senere år, hvilket særligt nok skyldes surprise-albummet ‘Beyoncé’ fra 2014 og det tungtvejende mesterværk ‘Lemonade’ fra 2016. Men det virale aspekt af ‘Single Ladies’ har uden tvivl været afgørende i etableringen af Beyoncé som en allestedsnærværende del af popkulturen langt ud over hendes egen Beyhive- fanbase.

At videoen desuden skulle blive genstand for den såkaldte ‘Kanye-gate’, bidrog kun til dens ikoniske status. Kanye West afbrød i 2009 Taylor Swift, der havde vundet årets video for ‘You Belong With Me’ til MTV Video Music Awards – i det famøse klip hævder han, at »Beyoncé had the best video of all time«. Well, måske havde han ret.

Hvem er Sasha Fierce?

Det todelte album ‘I Am… Sasha Fierce’ introducerede Beyoncés sassy, stærke performance-alter ego Sasha Fierce på sange som ‘Single Ladies’, ‘Sweet Dreams’ og ‘Diva’, og blottede samtidig en mere sårbar Beyoncé på numre som ‘If I Were A Boy’ og den ikoniske ‘Halo’. At operere med et alter ego virkede som en måde, hvorpå Beyoncé kunne skabe en klar distinktion mellem sit privatliv og sit arbejdsliv. Men også som en måde, hvorpå hun kunne markere, at Sasha Fierce var en rolle. En stærk single lady, en diva, der i højere gård figurerede på scenen end i Beyoncés privatliv.

Men er Sasha Fierce stadig bare et alter ego i dag? Eksisterer hun stadig?

Den attitude og kraft, Sasha Fierce skulle repræsentere, er i dag en så integreret del af Beyoncé, at hun langsomt er smeltet mere og mere sammen med sit alter ego. I kraft af Beyoncés tiltagende politiske stillingtagen og identifikation med feminisme og Black Lives Matter-bevægelsen, er Sasha Fierces egenskaber blevet en del af Beyoncé som både musiker og privatperson. Og ikke mindst er fokusset på kvindelige fællesskaber og selvstændighed, som blev lagt for dagen i ‘Single Ladies’, blevet en ekstremt vigtig del af Beyoncés brand.

På overfladen virker ‘Single Ladies’ måske som et af Beyoncés mere ubekymrede numre, men det har vist sig at være et af de mest toneangivende for hendes karriere. Det er en enestående sang – både i kraft af sin virkelig sære instrumentering, sin ikoniske musikvideo og ikke mindst den måde, nummeret teasede for den magtfulde popgudinde, Beyoncé har udviklet sig til.

Læs også: Fem essentielle citater fra nyt og yderst sjældent Beyoncé-interview

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af