Nomineret til Fremtidsprisen 2018: Fraads

I denne uge annoncerer vi de fem nominerede i kategorien musik til Fremtidsprisen 2018 – Soundvenues pris til spirende kunstnere. Den anden musiknominerede er duoen Fraads, der lyder som intet andet på den danske hiphopscene lige nu.
Nomineret til Fremtidsprisen 2018: Fraads
Fraads: Papa Erotic og David Engelbrecht. (Foto: Mads Salbæk)

Læs mere på Soundvenue.com/fremtidsprisen

Dansk hiphop har været et særdeles frugtbart landskab den seneste håndfuld år. Nye lyde, spirende fælleskaber og alternative fraktioner har gjort genren til et sted, hvor alt er muligt, og hvor talentmassen er tydelig som stjerner på himlen.

Men derfor er det stadig noget helt særligt, når der kommer nogen, der lyder helt som sig selv. Nogen der lever og eksisterer i deres helt egen boble af kreativitet. Det gør Fraads, og det er takket være begge halvdele af hiphopduoen.

David Engelbrechts ambitiøse produktioner kan være melankolske og barske, blide og trap-tunge. Musikken svæver, flyder og borer sig ind som et perfekt akkompagnement til rapper Papa Erotics fabulerende ordstrøm. Her er det følelser og drama skåret i et ekstremt poetisk snit. Dæmonerne tackles lige på og hårdt – og i et sprog, som er til at falde af stolen over.

»Men jeg en engel, jeg svæver, jeg flipper, jeg flagrer / flænser dit fjæs, mens jeg maler med farver«, lyder det på singlen ’Sku vi ta noget?’, mens Papa Erotic river sit indre op og serverer følelserne på et sølvfad.

»Ideen er, at man næsten skal kunne danse til sin egen elendighed«, har duoen udtalt i et tidligere Soundvenue-interview, og nogle gange skal sandheden findes i de her på overfladen modstridende beskrivelser.

Fraads har indtil videre udgivet to ep’er – ’1000 knive’ (2016) og ’Fryys’ fra oktober. De arbejder i øjeblikket på større og vildere liveshows til 2019.

I anledning af Fraads’ nominering til Fremtidsprisen 2018 har vi bedt dem afslutte en række sætninger, der giver et indblik i, hvem de er, og hvad de står for.

Jeg blev først og fremmest musiker, fordi…

David: »…jeg gik på Rypark Lille Skole. Den reddede mit liv. Jeg er fra Søborg, hvor jeg gik på en folkeskole, der var ret hård. Jeg fik et par på hovedet af de store drenge og havde det rigtig skidt, faktisk. Så kom jeg på Lilleskole i 2. klasse, som bare var en helt anderledes stil. Her handlede det ikke om at spille fodbold, men mere at spille med i et teaterstykke og have en god tid. Da man startede der, fik man en maracas i hånden lige med det samme. Alle spillede et instrument. Jeg spillede klaver fra en ret tidlig alder og blev helt optaget af, at skole godt kunne være en kreativ stil. Skolen går kun til 7. klasse, så det var sådan en kort oase i mit liv«.

Folk tror nogle gange, at vi…

Papa Erotic: »…hedder Fratz (Fraads udtalt amerikansk, red.). Vi er sågar blevet kaldt Frat Boys«.

… Men vi vil gerne have, at de ved, at vi…

Papa Erotic: »…bare hedder Fraads (udtalt som Å, red.)«.

Om fem år er min største drøm, at jeg…

Papa Erotic: »…laver mere musik, flere musikvideoer, og forhåbentlig en stadionkoncert«.

David: »Ja, tak. Den vil jeg gerne skrive under på«.

Hvis jeg kunne være en anden person i musikverdenen i en uge, skulle det være…

Papa Erotic: »…Cardi B. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at prøve at være en pige«.

David: »Og have et barn! Og være kærester med Offset! Der sker altså lidt, mand«.

Papa Erotic: »Så både for at få turen af Offset og for at have et barn. Dét er planen«.

Når jeg arbejder, sørger jeg altid for, at…

David: »…blive bedre. Det værste, der jo kan ske, når man hører en plade med sine heroes, er at finde ud af, at de ikke har nogen interesse i at blive bedre længere. Vi skal altid forsøge at blive bedre. Både til at lave beats og skrive rim, men også bare til at være bedre ved hinanden i indspilningssituationen…«

Papa Erotic: »…og være hårde ved hinanden…«

David: »…og være hårde ved hinanden! Og blive bedre til at spille live, bedre til at eksperimentere. Hele tiden søge at blive dygtigere«.

Papa Erotic: »Vi sørger også for – og det sker helt naturligt – at lukke af for alle de ting ude fra, når det kun er mig og David«.

David: »Vi sørger for at blive bedre udgaver af os selv i musikken«.

Papa Erotic: »Helt klart. Det er svaret, synes jeg«.

Hvis jeg kunne tvinge alle mennesker til at høre én sang, så skulle det være…

David: »…’Green Knight’ med Værket«.

Papa Erotic: »100 procent enig«.

David: »Man får lyst til at slukke for den, men når man så hører den igennem, så har man det for sygt over, at man ikke slukkede«.

Papa Erotic: »Den er jo 20 minutter lang, og det er et fedt valg, for jeg synes, at det er så ærgerligt, når folk bliver utålmodige, når de lytter til musik«.

Når jeg går gennem svære perioder i mit liv, prøver jeg at huske, at…

Papa Erotic: »…nyde det. Prøve at forstå værdien i at have det dårligt i forhold til at kunne få det godt igen. Jeg tror, at der er mange, der har det lidt svært hele tiden, men kun vælger at dvæle ved det, kun lige at balancere på toppen af det, uden at gå ned i, hvorfor man har det svært. Prøve at dyrke, hvad det onde er, i stedet for bare at lade det ligge og simre i én«.

Når jeg vinder en Grammy – eller Soundvenues Fremtidspris! – er den første, jeg vil takke…

Papa Erotic: »…Lukas Semlali og Alexander Melchior«.

David: »Det er vores managerdrenge, som jo ikke er managers, men bare vores kammerater«.

Papa Erotic: »De sørger for os, de elsker os, og vi elsker dem. De svarer på mails, giver feedback på vores numre, de er klar på at køre gear. De fortjener den«.

Fraads og Selma Judith er de første nominerede i Fremtidsprisens musikkategori 2018. De næste tre følger de kommende dage – og vinderne offentliggøres i slutningen af måneden. Se de fem nominerede i filmkategorien her.

Soundvenue uddelte for første gang Fremtidsprisen sidste år. Her vandt Erika de Casier i musik. Annika Berg (‘Team Hurricane’) vandt i film/tv. Se de øvrige 2017-nominerede her.

(Interviewet med Fraads er lavet af Oliver Bodh Larsen).

Nomineret til Fremtidsprisen i musik #1: Selma Judith laver r’n’b, der kan mærkes: »Livet er et besværligt regnestykke at få til at gå op«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af