Vi var til intimkoncert med Taylor Swift i Paris: Sådan oplever man ikke superstjernen længere

6 6
Vi var til intimkoncert med Taylor Swift i Paris: Sådan oplever man ikke superstjernen længere
Taylor Swift i Paris. (Foto: Dave Hogan)

Jeg har efterhånden skrevet min del om Taylor Swift for Soundvenue.

Om singler, om album, undrende og overanalyserende artikler og endda et frustreret fanbrev adresseret til kvinden selv.

At en koncertanmeldelse skulle tilføjes til repertoiret, lå dog ikke lige i kortene. Taylor Swift har nemlig aldrig givet koncert i Danmark, og det ligner ikke, at det er noget, der kommer til at ske sådan lige foreløbig.

Hendes europæiske besøg har også været sparsomme, men mandag aften gav hun en unik koncertoplevelse i Paris med det såkaldte ’The City of Lover’-show: En koncert for omkring to tusind mennesker i teateret Olympia. Det var ikke muligt at købe sig adgang til koncerten, og billetterne blev i stedet delt ud til verdens allerstørste Swift-fans (via diverse konkurrencer på internettet) og så til pressen. Hvor jeg altså kommer ind i billedet – sådan et sted midt imellem.

Det var altså med alverdens forventninger og en vis portion nervøsitet, at jeg drog mod det gamle, velourbetrukne teater i Paris. For hvad nu hvis Swift ikke kunne indfri de forventninger, der har bygget sig op hos mig i løbet af de seneste… 10 år? Cirka ti sekunder inde i showet var jeg dog sjasket til i salte tårer og gåsehud. Men mere om det senere.

Love is in the air

Gennem sin 13 år lange karriere har Taylor Swift mere end antydet, at hun er lidt af en romantiker. Alt fra eventyrlige metaforer og Romeo og Julie-referencer til hverdagsscenarier og high school-romancer har været en del af hendes repertoire, og på det nyligt udgivne album ‘Lover’ gjaldede kærlighedsbasunerne højere end nogensinde før.

At Swift derfor valgte, at hendes første koncert med sangene fra ‘Lover’-albummet skulle foregå i kærlighedens by, Paris, lå derfor også lige til højrebenet. Og det viste sig at være det hele værd.

Taylor Swift i Paris. (Foto: Dave Hogan)

Alt gik op i en højere enhed. Fans fra intet mindre end 37 lande havde vundet billetter til koncerten, og kærligheden til det fælles idol var overvældende. Forud for koncerten var det desuden også muligt at nedskrible en kærlig hilsen på dertil indrettede tablets, og før showstart kørte de varme hilsner hen over den gamle parisiske scenes bagtæppe.

Jeg har som sagt aldrig været til en Taylor Swift-koncert før, og derfor heller ikke oplevet det fællesskab, der bliver skabt omkring hendes musik og person. Men det var overvældende, hvor meget boblende begejstring og kærlig fællesskabsfølelse, der samlede sig i det (for Swifts standarder) lille venue. Tilråbene var øredøvende, allerede før Taylor Swift kom på scenen, og under koncerten var det imponerende, hvordan publikum kunne synge med på hvert eneste ord fra ‘Lover’, der trods alt kun er udgivet for et par uger siden.

De ultraloyale fans, den sukkersøde stemning fra ‘Lover’-albummet, det pastelfarvede univers og Swifts håbløst romantiske drøm om at spille sine sange i kærlighedens by lyder måske som en lidt for sødlig cocktail. Men damn – det virkede.

En guitar og en historie

Sødmen og kærligheden til side, var det dog Taylor Swifts musikalske præstation, der for alvor blæste én bagover. De seneste mange år af hendes karriere har været dedikeret til kæmpemæssige stadionturneer, hvor Swift har været omgivet af et kæmpe scenografisk spektakel. Men på scenen i Paris var det kun musikken, der tog plads.

Koncerten blev skudt i gang af singlen ‘Me!’, og gennem den 90 minutter lange koncert kom Swift både omkring en god håndfuld sange fra ‘Lover’, men også ægte klassikere som ‘Blank Space’, ‘I Knew You Were Trouble’, ‘Love Story’ ‘All Too Well’, ’Red’ og ikke mindst det oplagte afslutningsnummer, ‘Shake It Off’. Koncerten føltes som en gave til de fans, der har været med fra begyndelsen, og det var som om, at Swift godt vidste, hvilke sange fra hendes årelange repertoire, der er de absolut bedste.

Taylor Swift i Paris. (Foto: Dave Hogan)

Gåsehuden kom for alvor frem, da Swifts band forlod scenen, og hun selv spillede en håndfuld numre akustisk.

»Hvorfor ikke spille sangene nøjagtig, som de var, da jeg skrev dem?«, forklarede hun og demonstrerede, hvad hun først og fremmest er: En sangskriver med en guitar og en hel masse på hjerte.

Swift strummede løs på guitaren med en sitrende energi, og hendes fine små anekdoter mellem sangene mindede én om, at man netop den aften oplevede en Taylor Swift, der nærmest ikke eksisterer mere. Hun er alt for stor en popstjerne til det simple koncertformat, der fandt sted i det lille teater i Paris, og at få lov til at opleve hende som den singer/songwriter og historiefortæller, hun først og fremmest er, var noget helt særligt.

Historierne stod stærkere end nogensinde før, og da hun spillede en klaverversion af den blødende kærlighedssang ‘Red’, føltes det som om hele salen holdt vejret sammen.

Nuvel, det skal ikke lyde som om, at Swift ikke også var fuldstændig overlegen, når det kom til leveringen af de helt store popbaskere som ‘Blank Space’ og ‘Style’. Hun bevægede sig som i en musikvideo, hendes energi var smittende, og hun lod til at have det største overskud i verden.

Men det var det at have set de to sider af Taylor Swift, der virkelig understregede, hvor dygtig og enestående en kunstner, hun er. Countrypigen og popdivaen spiller stadig lige store roller i hendes musik, og som ægte Swiftie havde jeg næsten ikke turde drømme om en aften i selskab med begge dele.

I dag ser jeg verden gennem et lidt mere pastelfarvet, kærlighedskulret Swift-filter – og det skal man altså unde sig selv en gang i mellem.

Læs også: Hvorfor vælger Taylor Swift sine dårligste sange som singler?

Taylor Swift. Koncert. Olympia, Paris.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af