Artigeardit udpeger sine tre yndlingsrappere: »Jeg har lyttet mere til Drake end til Tupac«

Den albumaktuelle danskers yndlingsrappere er dem, der kan forene selvsikker stil med følsomme emner og dybe tekster. Lidt ligesom Artigeardit selv, faktisk.
Artigeardit udpeger sine tre yndlingsrappere: »Jeg har lyttet mere til Drake end til Tupac«
Artigeardit. (Foto: Samy Khabthani)

Artigeardit kan lidt af det hele. Dels er han en af få artister fra den unge generation, der virkelig prioriterer at have et dybere niveau i sine tekster, og som dyrker større narrativer på sine sange og album.

Men dermed ikke sagt, at den københavnske artist er en knastør klassicist, der kun laver gammeldags, teknisk rap. Tværtimod.

Artigeardits sange er oftest beskrivelser af hedonistiske fester og tordnende tømmermænd – det er tracks, hvor rapperen nærmest flyver gennem Københavns nætter. Med alt hvad det indebærer af damer, stoffer, problemer og ballade. (Det kan du i øvrigt høre krystalklart i det nye afsnit af Standard – Soundvenues hiphop-podcast, hvor han rapper tre nye vers live.)

Det er en ret speciel kombination, rapperen – der lige nu er aktuel med albummet ’Idiot’ – har skabt. Men når man hører, hvilke tre rappere, der er Artigeardits favoritter, giver det hele faktisk mening. For de er alle tre kunstnere, der forener dybsindige tekster og et følsomt udtryk med catchy sange og kommerciel succes.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Drake

»Manden har jo bars! Det kan du ikke tage fra ham. Folk siger altid: Drake er ikke en rigtig rapper. Men han er jo en af de bedste rappere! Jeg har lyttet mere til Drake end til Tupac. Manden er et geni med referencer og ordspil, og så kan han også synge. Men fordi han kan synge, tager folk ham ikke seriøst som rapper.

Jeg lyttede også meget til ham, da jeg var yngre – fra jeg var 13-14 år gammel. Det var inden, han blev kæmpe. Han er the G.O.A.T. (Greatest Of All Time, red.), synes jeg! Jeg synes, han har lige så mange bars som Kendrick og J. Cole, men fordi han er kommerciel tages det væk fra ham«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. J. Cole

»J. Cole er den gode dreng. Jeg har også altid selv været lidt den gode dreng. Nu er der lidt meget fest og sådan nogle ting, men egentlig er jeg altid en god dreng. Jeg har altid kunnet lide J. Cole, fordi han er håbefuld. Du vågner om morgenen, sætter ham på, og så er du bare glad.

Selv på de sange, hvor han spiller lidt smart, kan man høre, at han er ydmyg. J. Cole viser, at man ikke behøver være hård for at rappe. Det har inspireret mig meget. Ligesom Kanye West – hvis jeg skulle lave en top 5, ville Kanye også være med.

Man kan mærke, at J. Cole er en glad og positiv fyr. Fester og stoffer – det fucker han ikke rigtig med. Han går bare rundt i sit Nike-tøj og tjener sine millioner. Der var engang en trend, hvor folk på nettet sagde, han var kikset, fordi han var så meget nede på jorden. Men jeg har altid syntes, det var et af hans særpræg«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Kendrick Lamar

Alle ved, at Kendrick har bars. Men der er også sange, hvor han er virkelig dum på et track og bare laver en fucking banger. Det er der ikke mange, der kan. Manden kan jo alt! Da jeg var helt ung, i ’Section .80’-tiderne, hvor ’HiiiPower’ kom ud, kan jeg huske, at jeg så videoen på Youtube. Han har præget mine teenageår meget.

I det hele taget hørte jeg meget Top Dawg (dét label, Kendrick var på med bl.a. Schoolboy Q, red.). Folk siger tit, de er vokset op på Tupac og Biggie – jeg er vokset op på Kendrick, J. Cole og Drake. Det var det, jeg sad og søgte på, på Youtube. Og da jeg begyndte at blive ældre, og skabte min egen identitet og personlighed, var det dem, jeg lyttede til«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af