Roskilde Festivals musikchef om otte af årets mest iøjnefaldende bookinger: »De ville nok ikke blive glade for at blive kaldt gamle…«

Var Kendrick Lamar svær at få booket? Hvad med Taylor Swift? Hvorfor skal Jada åbne Orange? Og hvad sker der for Malk de Koijn-comeback? Få svarene her.
Roskilde Festivals musikchef om otte af årets mest iøjnefaldende bookinger: »De ville nok ikke blive glade for at blive kaldt gamle…«
Roskilde Festival. (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)

Med 80 nye tilføjelser er årets fulde musikprogram til Roskilde Festival nu på plads. 183 navne er der i alt at finde på årets plakat.

Vi har talt med Roskilde Festivals musikchef, Anders Wahrén, om en række af årets mest iøjnefaldende bookinger – lige fra årets helt store Orange-navne som Kendrick Lamar, Taylor Swift og Thomas Helmig til overraskelser som Malk de Koijns comeback og Pattesutter, der har taget turen fra campingpladsens lydsystemer til en regulær plads på årets hovedprogram.

Læs med nedenfor, hvor Wahrén fortæller om bookingprocesser og tanker bag otte navne i årets musikprogram, som vi har udvalgt.

Taylor Swift

Anders Wahrén: »Det sjove er, at lige netop med hende gik det forbavsende nemt. Hun er jo ikke en, der ofte er i Europa, og hun har aldrig spillet i Danmark før. Hun ville gerne spille på festivaler i stedet for at spille sine egne shows – det var vigtigt for hende at komme ud og møde et nyt publikum steder i verden, hun ikke har været eller spillet før.

Der plejer gerne at være lidt tovtrækkeri omkring detaljer, der godt kan trække ud med en artist som hende, men der var ikke så meget. Vi blev praktisk talt lidt overraskede over, at vi fik det på plads. Vi kunne allerede annoncere hende i det tidlige efterår og måtte derfor fremskynde hele vores årsplan for, hvornår vi annoncerer, og hvornår billetsalget begynder.

Vi havde gerne haft hende tidligt i hendes karriere — vi synes jo altid, det er sjovt at være med fra den spæde start og kunne bygge op, men det er selvfølgelig også interessant at være de første til at præsentere så stort et navn som hende i Danmark. Jeg tror, hun kommer med et show, der er skabt til også at vinde nogle fans, for det er det, hun vil«.

Roskilde Festivals musikchef Anders Wahrén (Foto: Luna Stage)

Jada

»Hun har meget hurtigt opnået en status som en, der kan lave helstøbte shows. Hun holder jo virkelig publikum i sin hule hånd, og hun gør rigtig meget for at have en tæt kontakt med dem både mentalt og fysisk. Det er fantastisk at se – også når det er danske kunstnere, der har det der helt unikke talent for at knytte bånd med deres fans og publikum.

Vi har en særlig historie med hende, fordi vi var med fra start. Vi havde hende på Countdown for to år siden og på Avalon i sommer. Begge gange var det fantastiske shows. Det er dejligt at kunne være med på denne her rejse med de danske kunstnere, hvor vi er der fra meget tidligt i deres karriere, men også kan være med til at løfte dem og lade dem stå på Orange Scene og bruge den kæmpe platform til at komme endnu bredere ud.

Når der sker de her markante ryk opad, har det sin berettigelse at komme på plakaten flere år i træk. Men der skal være sket noget mellem koncerterne. Der er få, der kan tage de her spring på meget kort tid. Det kan vi mærke, at Jada er en af dem, der virkelig kan«.

Thomas Helmig

»Thomas er jo virkelig en af dem, der har betydet rigtig meget for generationer igennem årtier på den danske scene. Det er en del år siden, vi har haft ham hos os, men han har altid spillet med stor succes. Jeg ser det ikke som en booking for et andet segment, end vi plejer. Jeg tror også, det er en booking, der rammer vores helt unge publikum, der måske ikke ellers ville se ham. Og vi ved, han er en af landets bedste livekunstnere, så han kan sagtens spille Orange Scene ud.

Vi vil (med Thomas og Hugo Helmig, red.) også gerne kunne præsentere noget, der ligger uden for, hvad folk forventer. Både i de snævre genrer med skæve, nichede ting, men også i poppen, der nogle gange overrasker og udfordrer. Det kan godt være, Thomas Helmig så bliver en guilty pleasure midt i, at man hører alt muligt alternativt og nichet, men man har også engang imellem brug for det, der bare er det umiddelbare – de gode popsange, man kan synge med på, danse til og være fælles om på tværs af alder og musiksmag, fordi det bare er en god popfest«.

Kendrick Lamar på Orange Scene i 2015. (Foto: Marcus Andreassen/Soundvenue)

Kendrick Lamar

»Han debuterede rimelig stort med et fuldstændigt pakket Arena-telt i 2013 og spillede på Orange Scene, før han blev headliner. Nu er han tilbage. Siden sidste gang vidste vi godt, at næste gang ville det blive på en headlinertid. Vi har i nogle år talt med folkene omkring ham om, at når timingen var der, var det dét, der skulle ske. Nu er timingen rigtig til, at han skal komme tilbage.

Hvis man fornemmer, der er lidt stille omkring ham, tyder det ofte på, der er noget undervejs. Så jeg tror også, der vil være nye toner til sommer. Han er jo også typen, der typisk spiller, når han har noget nyt, han kan præsentere«.

Malk de Koijn

»Vi var mange, der troede, det var slut, uden de havde sagt, at det var det. De tre herrer har haft og har stadigvæk rigtig travlt med en masse andre projekter, men Malk de Koijn er aldrig på nogen måde blevet lagt i graven.

De er gamle venner af huset, og de har spillet nogle fantastiske shows på festivalen, så i anledningen af vores jubilæum snakkede vi med dem om, om det mon var tid til at vende tilbage. Ligesom vi ikke på noget tidspunkt har tænkt, vi var færdige med Malk de Koijn, var de heldigvis heller ikke færdige med hverken hinanden eller med Roskilde Festival. De har ikke som sådan haft comebackplaner, så det bliver et eksklusivt show, de spiller en sen nat på Arena.

Vi prøvede det i 2009, og det var helt fantastisk. For os passede det rigtig godt ind i et jubilæum at tage nogle ind, hvor vi kan trække nogle tråde tilbage. De spillede hos os første gang i 1998, så vidt jeg husker, så det går næsten halvvejs tilbage i festivalens historie. Koncerten i 2009 står rigtig stærkt i både deres og vores hukommelse, så den skal vi se, om de kan toppe sammen med publikum«.

Pattesutter

»Det er jo helt klart et af de mere sjove, fjollede, vilde indslag i programmet – det er ikke her, der nødvendigvis manes til eftertænksomhed, men engang imellem skal festen også bare have frit løb. Vi ved, han har været en af de kunstnere, som mange af vores – især yngre – gæster har hørt rigtig meget ude i lejrene de sidste par år.

Nogle gange er der bare noget enormt fedt ved at løfte de kunstnere, som har haft et meget stærkt liv i lydsystemerne ude på campingpladsen, ind på en rigtig scene – når de selvfølgelig også kunstnermæssigt og showmæssigt er klar til det. Det har vi kunnet konstatere, at han er nu«.

Vi har jo flere gange givet jer hug for ikke at have mere ny dansk hiphop på programmet. Har I haft andre navne under overvejelse i år?

»Ja, det har vi jo diskuteret lidt med jer gennem årene. På Rising og Countdown giver vi plads til nogle af de nyere hiphopartister. Tessa kan man jo diskutere, om hun ikke er ved at være så etableret efterhånden, at det er forkert at tale om hende som en af ’de nye’, men ikke desto mindre var hun jo helt ny, da hun livedebuterede hos os sidste år, og så er det jo bare gået enormt hurtigt.

Det skal være på et vist niveau for at kunne fungere hos os, og det handler lige så meget om, at der er rigtig mange af dem, der popularitetsmæssigt vil være oppe i for stor en kapacitet i forhold til, hvor de er i deres live-formåen, så de næsten kun vil kunne fejle på en stor scene. Det er bare noget andet end at spille på et mindre spillested, hvor de er mere i øjenhøjde med publikum, og hvor scenen, de skal fylde ud, ikke er så stor.

Nogle gange kan vi få de nye navne med i de her pakkeløsninger, som med ZK, Omar, Larry 44 og Amina i år, hvor de ikke skal bære det alene, men hvor de kan få chancen, ligesom Tessa gjorde sidste år. Der var hun heller ikke klar til at spille et helt liveshow endnu. Her kunne hun komme ind og være med på de her fem-syv minutter og få markeret sig, få en lille forsmag på, hvordan det var. Vi er så glade for, hun har lagt nogle lag på – både med nye numre og med hendes liveerfaring – så hun nu er klar til at komme og spille et rigtigt show til sommer«.

Så hvis Tessa fortsætter farten, er det måske hende, der åbner Orange i 2021?

»Hvem ved? Det kunne da være fedt!«

Tyler, The Creator. (Foto: Noam Galai/Getty Images)

Tyler, the Creator

»Tyler lå meget, meget højt, da vi i efteråret spurgte, hvem publikum gerne ville se på årets festival. Tyler og Kendrick lå meget neck to neck. Han er en af de få, der kan bære et helt show på en stor scene, hvor det faktisk kun er ham, der er der. Han skal bære både det visuelle og det lydmæssige – og løfte energien op, pumpe crowden op, som han i dén grad formår at gøre på de lidt mere energiske numre. Han er mangefacetteret som kunstner, og det er meget forskelligt, hvad han kommer med. Det eneste, der er sikkert, er, at det bliver ret spektakulært, meget visuelt og muligvis en lille smule spacey.

Det siger meget om, hvor musikverdenen er, at man med så alternativ en lyd, som han trods alt har – med de mange eksperimenter, han har været igennem på en relativt kort karriere – allerede er nået til et punkt, hvor man i dén grad er berettiget til at spille som headliner på en festival som vores.

Det er fedt, han er så ung, som han er, og at Kendrick og Taylor også kun er lige der i starten af 30’erne. Vi har en virkelig ung generation af headliners. Det er fedt i forhold til, hvad vi nogle gange har måttet høre på om, at Orange Scene er dødsdømt, fordi der ikke bliver ’lavet’ store rockbands længere. Men det er jo bare nogle andre steder, man skal kigge hen for at få fyldt den ud«.

The Strokes

»Det er fantastisk timing med et nyt album efter syv års ventetid og et show efter næsten ti års fravær. De har også glædet sig til at vende tilbage – det var måske også derfor, de ikke kunne vente med at annoncere deres show, selv om vi havde en aftale om, det først skulle ske torsdag…

Det var et stort ønske fra bandet – og Julian (forsanger Julian Casablancas, red.), ikke mindst – at vende tilbage til Danmark. Derfor var vi så heldige at få lov til at lytte til nogle af tingene fra det nye album som nogle af de allerførste allerede i efteråret og lade musikken være det, der overbeviste os om, at tiden var rigtig. Der kunne vi konstatere, at den er god nok: The Strokes er ikke på vej tilbage for sjov, men fordi de har noget på hjerte«.

Havde I snøren ude efter nogle McCartney-agtigt store rockbookinger? Eller er The Strokes årets ’gamle’ publikumsamlende rockband?

»De ville nok ikke blive glade for at blive kaldt gamle… The Strokes er jo de store eksponenter for guitarrocken. Faith No More og Deftones er måske mere de ’klassiske’ rock-/metalnavne i programmet.

Vi har nogle legender med – også inden for rocken – men det er ikke dem, der nødvendigvis skal lave de store fællessangsmomenter. Det er nogle af popartisterne, der skal det for tiden, og jeg synes, det er fint, vi kan veksle mellem det. Og at vi også med meget unge headliners kan adressere, at vi er en festival, der kigger fremad snarere end tilbage på de 50 år, der er gået. Vi skal ikke altid have en token-legende på Orange Scene«.

Se dagens 80 nye Roskilde-navne HER. Og læs om vores 15 favoritter i dagens gigantiske musikpakke HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af