Roskilde Festival: Her er vores 15 favoritter i ugens gigantiske musikpakke

Roskilde Festival har fuldendt årets plakat med hele 80 nye navne, og med sådan en mundfuld kan det være svært at danne sig et ordentligt overblik – det kan tage flere dage, hvis man vil tjekke samtlige artister ordentligt ud. Hvis man føler sig fortabt, guider vi her til vores 15 favoritter i dagens enorme musikpakke.
Roskilde Festival: Her er vores 15 favoritter i ugens gigantiske musikpakke
Haim.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. DaBaby

DaBaby fik et af sidste års helt store gennembrud på den internationale hiphopscene, og han føles i den grad som et frisk pust. Både idet hans selvironiske og goofy opførsel er en tiltrængt modvægt til Soundcloud-scenens altoverskyggende alvor og depression, men også fordi han på et rent teknisk plan er en fantastisk rapper. Efter mange år, hvor melodi og mumble-rap har domineret alt, eksploderede DaBaby ved at mestre skarpe, hurtige flows over tordnende beats.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Big Thief

Big Thief laver noget af den mest velskrevne, mest emotionelt slagkraftige indierock, man kan drømme sig til. I løbet af 2019 udgav de sågar hele to album, der begge var af usædvanligt høj kvalitet i form af ‘U.F.O.F.’ og ‘Two Hands’. Med den formidable sanger og sangskriver Adrianne Lenker i front leverer de uimodståelige melodier i et følelsesmæssigt blottet univers, og Roskilde har hermed sikret sig en gruppe, der virkelig peaker i øjeblikket.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Kendrick Lamar

Hvad er der tilbage at sige om Kendrick Lamar? Han er sin generations største albumartist og allerede en hiphoplegende på alle parametre. Compton-rapperen er også et af de stærkeste livenavne på hiphopscenen overhovedet, og hans næste album er velsagtens den mest ventede rapudgivelse lige nu. De fås altså ikke meget større end ham her. En mesterlig booking, intet mindre.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Charli XCX

Charli XCX’s futuristiske hyperpop forener legesyge, nærmest avantgardistiske elektroniske lyde med bundsolide pophooks af klassisk format. Hun gør som få andre aparte nye tiltag spiselige for et bredere (pop)publikum, og resultatet kan både være rørende og provokerende, dansevenligt og hjernevridende. Og så kan hun altså om nogen finde ud af at starte en fest – det gjorde hun blandt andet, da hun i slutningen af sidste år satte ild til Lille Vega.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Suspekt

Danmarks største rapgruppe fortjener selvfølgelig Orange Scene på Roskilde Festival – igen. Albertslund-trioen har holdt et absurd højt niveau i længere tid end nogle af deres samtidige, og de har nu udgivet musik i fire forskellige årtier! ’Sindssyge ting’ fra i år var endnu et imponerende gennemført album, og som livenavn skinner Suspekt altid igennem. Denne gang bliver det med Rune Rask i et rumskibog mon ikke Tessa kigger forbi? Skud ud til Malk de Koijn, nu vi er ved danske rapgrupper – det bliver helt sikkert også en fest.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Phoebe Bridgers

Phoebe Bridgers’ æteriske kammerfolk er ganske forståeligt blevet sammenlignet en del med tidlig Bon Iver – men hendes luftige toner fortjener absolut også ros i egen ret. 2017-Debutalbummet ‘Stranger in the Alps’ lyder som at sænke sig i det blødeste pudevår, alt imens en påtrængende angst ligger og lurer. Sidenhen har hun også imponeret som del af suppergrupperne Better Oblivion Community Center og Boygenius, og på Roskilde får hun næppe svært ved at vinde vores hjerter endnu en gang.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Dave

Dave er en af de allermest spændende rappere på UK-scenen lige nu – endda i så høj grad, at vores anmeldelse sammenlignede hans 2019-album ’Psychodrama’ med Kendrick Lamar. Briten kan nemlig både levere benhårde gadetracks, reflekteret historiefortælling og sydene skarp samfundsanalyse. Og så har han ry for i den grad at kunne levere live. Dave er – i kølvandet på de seneste års optrædener af blandt andre Stormzy, Skepta og Octavian – endnu en i rækken af stærke UK-bookinger fra Roskilde Festival.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Haim

Den californiske søstertrio har siden 2013-debuten ‘Days Are Gone’ imponeret med popmelodier så fornemme, at de øjeblikkeligt blev sammenlignet med selveste Fleetwood Mac – endda selv om bandet har erklæret, at deres indflydelser i højere grad tæller moderne r’n’b-mastodonter som Beyoncé. Og det er netop denne dobbelthed, der gør Haim til et unikum i det moderne poplandskab. De har stilbevidsthed, som var de veteraner, men deres sangskrivning virker på intet tidspunkt gammeldags. De har udgivet en række stærke singler den seneste tid, som lover godt for deres kommende album – og så giver de altså eminente festivalshows.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Kelly Lee Owens

Kelly Lee Owens’ blanding af ambient, techno og ganske diskrete popmelodier kan være både hjemsøgende og fængslende. Hendes virkemidler er til tider minimalistiske, men hendes måde at sammensætte de kølige synthlyde og brummende bastoner på bærer ofte præg af en ubestridelig kompleksitet. Da hun senest gæstede Roskilde Festival, fik hun en sen nattetjans – vi håber, at historien gentager sig, for hendes på én gang drømmende og mareridtsagtige musik er som skræddersyet til den mørke nattehimmel. Hun har netop annonceret nyt album, ‘Inner Song’, der er ude til maj.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. The Roots

Det er lidt tid siden, The Roots var relevante som albumartister, og den seneste tid er de blevet reduceret til at være Jimmy Fallons liveband. Men når de alligevel er en stærk booking, er det fordi, at ingen andre kan det, de kan: Forene hiphoppens strukturer med et musikalsk overskud, der gør, at de nok er historiens mest vellykkede hiphopband. De skaber helt enkelt en vibe, og de er et af de få navne, der stadig kan omfavne hele plænen foran (formentlig) Orange Scene.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

11. Moses Sumney

Moses Sumney er sådan en kunstner, der aldrig bare skriver en sang eller bare giver en koncert. I selskab med hans svævende falset bliver alt til et konceptuelt kunstværk. Hans mesterlige debutalbum ‘Aromanticism’ stiller spørgsmålstegn ved romantikkens rolle i samfundet, og i år udgiver han dobbeltalbummet ‘Græ’, hvor han vil udforske det at eksistere i en identitetsmæssig gråzone – første halvdel er allerede ude, og det lyder virkelig lovende.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

12. AV AV AV

AV AV AV har altid været ambitiøse, men det seneste år har de taget deres musikalske projekt til et nyt niveau, og derfor er lige nu det perfekte tidspunkt til det store Arena-show. 2019-albummet ’No Statues’ bød på mere mesterlig klubpoesi, og vi tror på, at trioen har formatet til at skabe en elektronisk oplevelse i traditionen af legendariske shows fra for eksempel Den Sorte Skole og Trentemøller.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

13. Perfume Genius

Når Perfume Genius’ ypperskønne artpop folder sig ud, bliver man mødt af en verden, der er både glitrende, imødekommende og lettere deprimeret. De tætpakkede, barokke arrangementer er en fryd for ørerne, mens lyrikken er selvudleverende og sårbar. Live mestrer han således dikotomien mellem det ekstroverte og introverte – kig blot på det dynamiske show, han begik på Haven i 2018. Et nyt album er annonceret til at lande i maj.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

14. Slowthai

En gang i mellem har vi brug for nogen, der fucker det hele op. Den person er Slowthai. Den britiske rapper har en stemme som en sirene og et tekstarsenal, der er som en molotovcocktail ind i hjertet af samfundet. Han lyder som om, han rapper, mens han flygter fra politiet med blod løbende ud af næsen. Dén intensitet gjorde hans 2019-album ’Nothing Great About Britain’ til en af sidste års stærkeste udgivelser, og hans koncerter indkapsler samme oprørske energi.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

15. Brittany Howard

I starten af 10’erne slog Brittany Howard igennem som forsanger i soulrockgruppen Alabama Shakes (der i øvrigt brillerede på Roskilde i 2012), men når hun til sommer gæster Roskilde Festival, bliver det fortrinsvis med musikken fra hendes nylige solodebut, ‘Jaime’. Her bliver hendes formidable, sjælfulde vokal omgivet af psykedeliske arrangementer, mens hun på berigende vis besynger sine personlige og spirituelle oplevelser. På Roskilde medbringer hun et stort soulorkester, så musikken formentlig vil lyde mindst lige så levende som på albummet.

Se alle dagens 80 nye Roskilde-navne HER. Og læs, hvorfor årets hiphopprogram er festivalens bedste nogensinde HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af