Roskilde Festival har endelig løst gåden om den perfekte lørdagsfest

Siden Roskilde i 2015 rykkede hovedprogrammet fra torsdag-søndag til onsdag-lørdag, har festivalen prøvet forskellige ting af for at ramme den ideelle afslutning på otte dage med musik og fest. Det er bestemt ikke gået dårligt, men med årets spilleplan virker bookerne til at have fundet en helt gylden balancegang.
Roskilde Festival har endelig løst gåden om den perfekte lørdagsfest
Foto: Samy Khabthani/Soundvenue

KOMMENTAR Det var en genial beslutning, da Roskilde Festival i 2014 besluttede, at hovedprogrammet af musik skulle rykkes en dag frem. Fra 2015 skulle lukkedagen hedde løsslupne lørdag og ikke søvnige søndag.

»Roskilde Festival skal fremover slutte med et kæmpe brag. Ved at gøre lørdagen til den sidste dag tror vi, at mange flere deltagere forbliver i fælleskabet på festivalpladsen til det allersidste frem for at rejse hjem«, udtalte Roskilde Festivals talskvinde Christina Bilde dengang, og hun havde så evigt ret.

Søndagen på Roskilde var bare ikke det samme som de andre dage. Det var jo en søndag! Der var noget over dagen, som signalerede afslutning, nedpakning og hjemrejse mere end endnu en dag i fuldt festivalgear.

Roskilde Festival skulle retmæssigt afsluttes med en kæmpe kanonsalut uden mandagens tordensky hængende over hovedet. Men hvordan afslutter man så otte dages fest og over 170 koncerter på bedst mulig vis? Det synes bookingholdet og planlæggerne at have fået helt styr på med spilleplanen for 2018, hvor de har sammensat det hidtil bedste bud på en lørdagsafslutning ved at tænke i lidt nye baner – specielt i forhold til Orange. Ikke at det er gået dårligt de foregående år, men med erfaring kommer bedre løsninger.

Siden den nye dagsplan trådte i kraft i 2015, har festivalen prøvet forskellige ting af. Det er en balancegang med denne her lørdagsfest, for man kan ikke komme uden om, at der bare er færre folk på festivalpladsen den sidste aften og nat.

Så man skal altså ikke gemme de helt tunge skyts – det er synd. På den anden side vil man jo gerne have, at så mange som muligt bliver hængende.

Hertil skal festprogrammet være alsidigt – noget for enhver smag, men samtidig ikke navne, der overlapper for meget. Og der skal helst ikke være en enkelt koncert, der agerer fluepapir – for festlighederne skal spredes ud. Der er ikke råd til, at koncerterne æder hinandens gæster.

I 2015 spillede Suspekt (Orange), Jamie xx (Apollo) og Damon Albarns store Africa Express-show (Arena) oven i hinanden. Det var næsten for meget af det gode. Året efter var udbuddet i modsætning måske ikke helt bredt nok med LCD Soundsystem (Orange), The Minds of 99 (Arena) og rimelig hardcore Nero (Apollo).

Den mest radikale ændring, Roskilde Festival har lavet i årets lørdagsplan, er at skrue antallet af Orange-navne ned fra fire til tre. Den sene koncert på festivalens største scene er skåret fra.

Det er som om, den koncert har naget dem, og festivalen har løbende justeret i spilletiden fra 01.30 (Suspekt, 2015) til 01.00 (LCD Soundsystem, 2016) til 00.30 (Moderat/Modeselektor, 2017) – selv om sidstnævnte koncert dog var sat til at vare hele tre timer. Der har måske ikke været 110 procent pakket, som man gerne vil have det til en lukkefest på Orange, og det har festivalen nu taget konsekvensen af. Dermed er der blevet plads til, at en lang række mindre fester kan finde sted og suge det publikum, som de seneste år har befundet sig foran Orange de sene nattetimer.

Årets sidste Orange-navn er altså Gorillaz, som rykker ind på Orange 23.00. Det skal nok blive en fest, ingen tvivl om det, men lørdagens afslutning er perfekt grundet et bredt udvalg af navne, som ikke er for store og samtidig taler en hel masse forskellige musikalske sprog.

Hvis man regner britiske Slydigs fra (det gør jeg), ser natteprogrammet sådan her ud post-Gorillaz.

MHD – 00.00 på Apollo
Kelly Lee Owens – 00.30 på Gloria
De Underjordiske x Fribytterdrømme – 01.00 på Avalon
Anderson .Paak & the Free Nationals – 01.30 på Arena
Mike Skinner & Murkage Presents Tonga – 02.00 på Apollo

Vil du have afro-trap og hiphop-folkefest? Smut over på Apollo og tjek MHD ud, som allerede har bevist, at hans koncerter er både fabelagtige og fabelagtigt festlige.

Lokkes du mere af boblende techno og sirenepop i underfundig kombination? Forplant dig i Glorias intime rum og drøm dig væk til beatet med Kelly Lee Owens, hvis selvbetitlede debutalbum fra sidste år lige får en stor anbefaling herfra.

Er computermusik no-go? Lad lørdagsbranderten toppe med syrerock-ekstravaganza på Avalon, hvor Fribytterdrømme og De Underjordiske i fælles front skaber guitartrancer til langt ud på natten.

Skal festivalens lukkes ned med den store fællesskabsfølelse? Så tag på Arena, hvor unikummet Anderson .Paak står for nattens største koncert med sin feel good-blanding af soul, hiphop og r’n’b. Hans 2016-koncert på Apollo er allerede legendarisk, og det her bliver nok et tilløbsstykke.

Er bas simpelthen vejen frem, når alt kommer til alt? Apollo-lukkefesten bliver tung, når Mike Skinner og Murkages Tonga-festkoncept langer rap-, grime- og house-hits over disken i et hæsblæsende tempo.

Hvad mere vil du have? Det er perfekt afvejet med noget for enhver smag. Og så kan man jo sagtens nå flere af tingene, hvis det er det. MHD over i Anderson .Paak eller Kelly Lee Owens over i Tonga virker som solide slagkombinationer, hvis man ikke har lyst til at se Damon Albarn og tegneserieholdet til ende på Orange.

Lørdagsfesten har ganske enkelt fået en mere flad struktur. Og krydret med gode valg af navne giver det festivalens hidtil bedste bud på en lørdagslukkefest, der rammer den gyldne balance.

Læs også: Roskilde Festival afslører årets spilleplan

Læs også: Roskilde Festival fuldender årets program med 13 nye navne – PartyNextDoor erstatter Cardi B

Læs også: Roskilde-planen: Her er de 10 værste overlap

Læs også: Roskilde Festival: Her er de største overraskelser i spilleplanen

Læs også: Roskilde Festival: Vores fem favoritter i årets sidste bandpakke

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af