RMR’s virale countryrap-ballade ’Rascal’ kan meget vel blive dette års ’Old Town Road’

Den hidtil ukendte kunstner forvandler en klassisk countryballade til en gangsta-hymne. Kan denne nye country/rap-hybrid gentage Lil Nas X' succes?
RMR’s virale countryrap-ballade ’Rascal’ kan meget vel blive dette års ’Old Town Road’
RMR i 'Rascal'-videoen.

Prøv at se ’Rascal’-videoen uden lyd. Det ligner en kandidat til årets hårdeste gangstarap-klip.

Der er elefanthueklædte unge mænd i bar overkrop, der peger på kameraet med pistoler, og der er en politihelikopter i luften. RMR selv render rundt med en joint i munden samt en AK-47 i armene. Den anonyme kunstner har også både guldtænder og en skudsikker vest af Saint Laurent.

Men hvis man skruer op for musikken, kommer der ikke en hård drill-sang eller aggressiv gangstarap ud af højtalerne. Faktisk tværtimod.

Når man trykker play på ‘Rascal’, flyder der en blid, hjertefølt klaverballade ud gennem højtalerne, der ganske vist handler om at vokse op i ghettoen og hade politiet, men som samtidig er skrøbelig og smuk snarere end dundrende og drabelig.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Effekten er lidt ligesom den der scene i ’Spring Breakers’, hvor et mindre voldsorgie bryder ud på skærmen til soundtracket af Britney Spears’ minimalistiske og hjerteskærende ’Everytime’. Musikken er smuk og sørgelig, hvilket kun gør de voldelige billeder mere overrumplende.

Det er en virkelig effektiv kontrast, som også fungerer på ‘Rascal’. Det kan man i øvrigt også se på alle Youtube-kommentarerne, der handler om, at man som lytter har lyst til at fælde en tåre, men samtidig også at planlægge sin værste fjendes undergang. Det er halvt heartbreak, halvt gangsta.

Den kombination har gjort ’Rascal’ til en mindre internetsensation allerede, og det er svært ikke at trække tråde tilbage til sidste års virale overraskelseshit ’Old Town Road’, selv om RMR-sangen er langt mere følsom end det fjollede 2019-nummer.

For ’Rascal’ er en uventet, ukonventionel hybrid, der fucker med dine forventninger – lidt på samme måde som Lil Nas X-tracket. Og selv om ’Rascal’ ikke leger eksplicit med cowboyreferencer som ’Old Town Road’, er den faktisk også baseret på en countrysang.

RMR’s virale hit er nemlig musikalsk et remake af ’Bless the Broken Road’; en countryklassiker, der senest hittede i en version af Rascal Flatts i 2004 – deraf den nye sangs titel. 2004-versionen af sangen har både været spillet i ‘American Idol’ og i ’Hannah Montana: The Movie’ fra 2009. Og det gør i virkeligheden kontrasten i sangen endnu større.

På mange måder virker ’Rascal’ altså som den perfekte blanding af catchy, nostalgisk og weird. Sangen er dermed også som skabt til at fungere i 2020, hvor platforme som TikTok opmuntrer sange til at være så særegne som muligt.

Man kunne næsten forledes til at tro, at RMR er opfundet af et pladeselskab. For hvordan dukker den her artist ellers op ud af det blå med en gennemført musikvideoæstetik og den perfekte virale hitopskrift?

Uanset hvad: Den her sang er simpelthen så unik og så uimodståelig, at det er svært at være kynisk. ’Rascal’ går lige i hjertet, for nu at sige det med den mest rammende kliché.

RMR har derudover en af den slags stemmer, der er svær at benægte – hans blanding af nasal sang og sitrende vibrato løfter tracket, og linjer som den patosfyldte »This much I know it’s true / I came up and so could you / and fuck the boys in blue« er som skabt til både fællessang og memes.

Det fungerer helt enkelt. Så hvis RMR er et musikbranchepåfund, er han en exceptionelt god idé, og jeg håber, at personen, der fandt på ham, får en saftig bonus.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af