‘Third’ er en stilsikker afrunding på Liss’ ep-trilogi

‘Third’ er en stilsikker afrunding på Liss’ ep-trilogi
Liss. (Foto: Johanna Hvidtved)

Første, anden, tredje. Trip, trap træsko. Faderen, sønnen og helligånden. Der er noget over ting, som kommer i tre dele. Næsten helt automatisk skaber tredelingen en højtidelighed og en følelse af, at der er blevet skabt en afrundet, helstøbt fortælling. Den forventning har man heller ikke kunnet undgå op til udgivelsen af Liss’ tredje og afsluttende del af deres ep-trilogi, der begyndte med ‘First’ i 2016, og nu afsluttes med ‘Third’ fire år senere.

Er det den store finale? En afslutning? Kulminationen på fire års hårdt arbejde? I virkeligheden virker det ikke som om, Liss ikke har tænkt det store over symbolværdien i at have lavet en ep-trilogi. Ep-formatet har først og fremmest tilladt det aarhusianske band at udgive musik i mindre, måske mere intuitive doser, der fortæller lytteren, hvor gruppen befinder sig i øjeblikket. Og ‘Third’ virker også som et kig ind i en tankestrøm, en række musikalske eksperimenter. Det er intuitivt, ubesværet, men også med nye elementer, der ikke rigtig har hørt hjemme i Liss-regi indtil nu.

Eksempelvis har andet nummer på ‘Third’, ‘Waste My Time’, en anderledes rocket sound, der sender tankerne hen mod Tame Impala eller tilbage til de tidlige 2010’ere, hvor skovmandsskjorter og indierock var på sit højeste. Det gælder til dels også den døsige ‘Off Today’, der handler om at være fysisk og socialt udmattet og at have en ægte off day.

Udover de to lidt anderledes Liss-numre bliver ep’en udgjort af yderligere tre sange, som i højere grad vil vække genkendelse hos Liss-fans. ‘Another Window’ er et groovy, lidt forsigtigt dansenummer om iPhone-skærme og de utallige digitale ‘vinduer’ ind til andre verdener, vi støder på hver dag.

‘Fool For You’ og ‘Safe With Me’, som afslutter ‘Third’, viser to forskellige sider af en forelskelse – både den euforiske opstart og den eftertænksomme, svære periode, der opstår, når kærligheden slutter. Begge numre er pakket ind i bløde synths og rolige trommebeats, og særligt ‘Fool For You’ stikker ud som et af de mest vellydende og catchy numre på ep’en.

‘Third’ er opbygget perfekt med tilpas forskelligartede numre, der samtidig er kædet sammen af en klanglig og tematisk rød tråd. Sangene kredser om kærlighed og tvivl, kedsomhed, ugidelighed og digital eksistens, og temaerne er da også både vedkommende og aktuelle.

Men ‘Third’ rummer ikke Liss’ bedste sange. Set i forhold til de foregående udspil i Liss’ ep-trilogi, er det ret tydeligt, at Liss’ stærkeste numre stadig findes på ‘First’ og ‘Second’.

‘Third’ mangler musikalsk spændstighed og vitalitet, og den træthed, der synges om på ‘Off Today’ ligger også som en dyne over nogle af sangene. Det livlige guitartema, der eksempelvis åbnede gennembrudshittet ‘Try’, den stramme basfigur på ep’en ‘Second’s åbningsnummer ‘Talk To Me’, eller det hurtige, tætte beat på ‘Vibrations’ fra samme ep besidder det, som jeg forbinder med Liss’ univers; en tæt, intens pop-energi over soul og r’n’b-agtige akkorder. Og den energi savner man lidt på ‘Third’.

På den måde er ‘Third’ ikke den eksplosive, storladne finale på en album-trilogi. I stedet lander trilogien roligt fire år efter take-off, og der er stadig tale om fem rigtig gode numre, som slår fast, at Liss er et af Danmarks mest stilsikre og leveringsdygtige bands, når der skal produceres detaljerig, sofistikeret popmusik.


Kort sagt:
Selvom ‘Third’ ikke rummer Liss’ bedste sange, er man ikke i tvivl om at bandets evne til at skabe catchy, sofistikerede popsange.

Liss. 'Third'. Ep. Liss. 'Third'. EP.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af