Ny Billie Eilish-dokumentar viser, at hun har lige præcis det, Britney Spears altid manglede

Der er mange lighedstegn mellem de to superstjerner. Men ’The World’s a Little Blurry’ dokumenterer, at Eilish har nogle afgørende fordele, som Britney desværre aldrig havde, i kampen for at holde sig oven vande i hele verdens søgelys.
Ny Billie Eilish-dokumentar viser, at hun har lige præcis det, Britney Spears altid manglede
Billie Eilish. (Foto: PR)

KOMMENTAR. Det er egentlig pudsigt, at den nye dokumentar om Billie Eilish kommer så kort tid efter udgivelsen af ’Framing Britney Spears’. Når man har set sidstnævnte, ligner popstjernelivet nemlig et helvede af paparazziblitzer og grænseoverskridelser i overflod fra journalister, fans, fotografer, medier, ekskærester, familiemedlemmer og andre gribbe.

Hvilken slags sindssyge forældre ville nogensinde udsætte deres barn for sådan noget, tænker man? Man får nærmest lyst til at forbyde sit fremtidige barn nogensinde at synge bare for at være sikker på, det aldrig skal opleve noget, der bare ligner det, Britney Spears gik igennem.

Det var derfor med bævende pegefingerspids, at jeg trykkede play på den nye Billie Eilish-dokumentar, ’The World’s a Little Blurry’. Parallellerne mellem de to er jo svære at overse, selv om deres musikalske udtryk og generelle udstråling selvfølgelig er vidt forskellig.

De er begge blevet verdensstjerner som teenagere med alt hvad det indebærer af forventninger og pres fra fans, familie og pladeselskaber. Så vil Eilish ikke også være fanget i samme gyldne bur som Britney?

Nej, fantastisk nok ikke, viser det sig faktisk, når man ser filmen.

Eilish kan sige fra, hvor Britney ikke kunne

Hvor Spears utallige gange virker totalt nøgen og ubeskyttet, når hun placeres i den ene grænseoverskridende situation efter den anden i ’Framing Britney Spears’, har Billie Eilish et stærkt forsvarsskjold i form af sin familie. Hun skaber al musikken med storebror Finneas, og moderen er med på alle turnéer. 

Det er en skærende kontrast til ’Framing Britney Spears’, hvor man nærmest får indtrykket af, at den unge popstjerne er overladt til at navigere den nye verden helt alene, fordi hendes forældre har travlt i hjembyen på landet i Louisiana.

Ingen griber ind, når mediefolk spørger Spears, om hun er jomfru, eller konfronterer hende med klip, hvor folk siger, at hun burde skydes. Hun virker også helt alene, hver gang hun åbner en bildør til paparazzier, der sværmer om hende som piratfisk om et bytte.

‘Framing Britney Spears’. (Foto: The New York Times/TV2)

Den slags sker ikke for Billie Eilish – i hvert fald ikke, hvis man skal tro på fremstillingen af hendes liv i ’The World’s a Little Blurry’. Man får indtrykket af, at den spirende popstjerne har et sikkerhedsnet i form af sin familie, der gør, at hun aldrig mister fodfæstet i stjernetilværelsen.

Selvfølgelig er der stadig øjeblikke, hvor det hele bliver for meget. Som når moren presser Billie Eilish til at møde endnu flere »vigtige folk«, selv om hun synligt er utilpas. Der er også et tidspunkt, hvor den unge sanger bliver nødt til at gennemføre et show i Milano, selv om hun har skadet sin fod så meget, at hun ikke kan få en lyd ud og er grædefærdig.

Men de momenter knækker ikke Eilish, og de gentager sig heller ikke: Efter fadæsen med de ‘vigtige folk’ undskylder hendes mor den dårlige organisation, og da Eilish har mange smerter i foden, bliver hendes favoritmassør simpelthen fløjet fra USA til Barcelona.

Den unge sanger er god til at sige fra – og de ting, der ikke er i orden, bliver ændret. Hun bliver, med andre ord, lyttet til. Det er måske den største forskel mellem hende og Britney, der nærmest fik frataget sin stemme og sin vilje fordi ingen egentlig lyttede til hende.

Et liv uden paparazzi

Samtidig med at Billie Eilish altså har kontrol og autoritet, når det kommer til karrieren, er det også forbløffende hvor normalt – eller … relativt normalt – hendes privatliv er.

’The World’s a Little Blurry’ skildrer således et forhold mellem sangeren og en mand ved navn Q. Denne ghoster konstant Billie Eilish og orker knap nok at dukke op, når hun skaffer ham VIP-billetter til Coachella. Han er faktisk lidt af et røvhul for at sige det, som det er.

De har sådan en type forhold, hvor Eilish siger »please ring senere« i telefonen, og så bliver der bare lagt på i den anden ende. Den unge sanger finder sig i meget – for meget – fra Q, men hvem har ikke gjort det, når man er forelsket?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det er altså en helt klassisk ulykkelig teenage-kærlighedshistorie, og det er jo ret vildt, at det kan lade sig gøre for en verdensstjerne. Kan man forestille sig Britney Spears have et helt normalt (ulykkeligt) kærlighedsforhold som det, Eilish oplever? Næppe: Tænk bare på, hvordan alle hendes kærlighedsforhold blev mandsopdækket og/eller skandaliseret fra start af.

En del af forklaringen på, hvorfor tingene er anderledes for den yngre artist, skyldes udviklingen i vores mediebillede. Den sygelige paparazzikultur, der peakede i slutningen af 00’erne, eksisterer ikke på samme måde i dag. De sociale mediers magtovertagelse har samtidig gjort, at unge stjerner som Eilish i langt højere grad selv kan styre, hvordan de fremstilles.

Det har uden tvivl gjort livet lettere for den yngre stjernegeneration. Men den nye verden har samtidig også skabt nye udfordringer.

Verden er ikke perfekt

På Instagram kan man således styre hvilke billeder, man lægger op af sig selv, men man kan ikke styre, hvad folk kommenterer på dem.

Det er tydeligvis noget, der fylder meget for Eilish. I dokumentaren er hun på et tidspunkt bange for, at »folk på internettet vil gøre grin« af måden, hun synger på. Hendes bror Finneas påpeger også, at hun spekulerer meget over, hvad folk mon vil skrive om hende online.

Samtidig er den sexisme, Britney Spears blev mødt af, på ingen måde forsvundet ud af verden. Billie Eilish har siden starten af karrieren, hvor hun var mindreårig, levet med både sexistiske kommentarer på internettet og et seksualiserende blik på hendes krop.

Det vakte eksempelvis mindelser om det skiftevis begærende og fordømmende blik, Britney Spears i sin tid mødte over alt, da et paparazzifoto af en dengang 17-årig Billie Eilish fik hendes bryster til at trende på Twitter. Mere har verden så alligevel heller ikke ændret sig – men den status quo har den yngre popstjerne ikke tænkt sig at acceptere.

Billie Eilish har været åben omkring de problematiske ting, hun har oplevet, og blandt andet udgivet en kortfilm, der handler om bodyshaming. Hun er samtidig også meget klar i sin kritik af de sexistiske strukturer omkring sig – og andre problemer, hun har lyst til at tale om.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det er måske nøglen til at forstå, hvordan alt er anderledes for Bilie Eilish: Hun er ikke bange for at skyde tilbage. Hun vil ikke lære at leve med sin verden, hun vil ændre den.

I kraft af sin sikre familiebase og takket være en ændret mediekultur har Eilish samtidig nogle fordele, Spears ikke havde. Eilish er ikke umyndiggjort på samme måde som hendes popstjerneforløber allerede var, længe inden kontroltabet blev lovfæstet gennem værgeordningen.

Tingene har helt enkelt ændret sig. Den verden, vi nu lever i, er ikke perfekt, men Billie Eilish bliver trods alt ikke behandlet som Britney Spears gjorde i 00’erne. Eilish er i en position, hvor hun kan sige fra – og det gør hun i allerhøjeste grad.

Det gør ‘The World’s a Little Blurry’ til en håbefuld oplevelse. Filmen viser, at popstjernelivet ikke behøver være det samme, som det var for Britney Spears.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af