Hvis du spørger mig, er Lil Nas X’ sataniske queerness lige det, verden har brug for

Der var mange, der ikke troede, at verden ville acceptere en åbenlyst homoseksuel rapstjerne. Heldigvis lyttede Lil Nas X ikke til dem.
Hvis du spørger mig, er Lil Nas X’ sataniske queerness lige det, verden har brug for
Lil Nas X. (Foto: via MSCHF)

KOMMENTAR. Da Lil Nas X afslørede, at han var homoseksuel, sagde Young Thug, der medvirkede på et ’Old Town Road’-remix, at han nok »ikke skulle have fortalt det til verden«.

Den ældre rappers udtalelser var vist tænkt som en slags velmenende råd: »Der er så mange, der dømmer dig (…) jeg har selv dealet med den slags«, sagde han i interviewet hos Youtubekanalen No Jumper.

Young Thug roste også modet i beslutningen, men grundlæggende var hans holdning klar: Hiphopverdenen (eller verden generelt?) var ikke klar endnu, og det var ikke klogt gjort af Lil Nas X at fortælle om sin seksualitet.

De udtalelser kom altså fra en kunstner, der om nogen har været med til at nedbryde hiphoppens fastfrosne kønsroller, blandt andet ved at posere i kjole på et albumcover. Men selv Young Thug tænkte altså, at åben homoseksualitet var for farligt.

Heldigvis lyttede Lil Nas X ikke til den ældre artist. Overhovedet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

En dans med djævlen

Rapperens nye musikvideo, ’Montero (Call Me By Your Name)’, viser, at han har tænkt sig at gøre det præcis modsatte af at skjule sin seksualitet.

I den exceptionelt ambitiøse video, som rapperen selv har været med til at instruere, glider Lil Nas X således på et tidspunkt ned af en stripperstang direkte ned i helvede for at møde selveste Satan, og ender med at give ham en lapdance.

En rapstjerne, der twerker på djævelens skød – det er godt nok ulig noget, vi har set før. Det er samtidig både et billede på den unge kunstners uddrivelse af egne dæmoner (han ender med at dræbe Satan, samt tage hans horn), og en kritik af de fordomme, han har mødt i livet.

»I elsker at sige, at vi kommer i helvede, men bliver sure, når jeg rent faktisk tager derhen«, som rapperen sarkastisk har formueret det på Twitter.

Lil Nas X’ djævledans er altså også en måde at kaste omverdenens fordømmende ord tilbage i ansigtet på dem. Rapperen stiller sin seksualitet til skue, men han ved samtidig, at det også betyder konflikt med alle dem, der ikke vil acceptere folk som ham.

For selvfølgelig er USAs kristne og konservative gået til angreb på den Satan-flirtende homoseksuelle artist. Pastorer, politikere og kommentatorer har været efter rapperen i en strid strøm siden i fredags – i øvrigt mere eller mindre de samme folk og institutioner, der havde et problem med Cardi B og Megan Thee Stallions ‘WAP’, hvilket man jo kan tænke lidt over.

Heldigvis har Lil Nas X vist sig at være intet mindre end genial til at parere angrebene.

Lil Nas X mod alle

Den seneste uges tid har Lil Nas X været noget af en enmandshær, der har taget kampen op med det kristne-konservative højre. Faktisk tror jeg ikke, nogen anden artist har lige så drabeligt effektive Twitter fingers som den unge rapper.

»I siger at en gay nigga, der twerker på en CGI-satan, er jordens undergang, som om holocaust og slaveriet aldrig fandt sted«, lød et af de tidlige tweets, efter at kritikken begyndte. Allerede der satte han ligesom det hele meget godt i perspektiv.

De stærkeste udtalelser kom dog, når det drejede sig om selve videoen og fremstillingen af seksualitet.

»Jeg brugte mine teenage-år på at hade mig selv på grund af det lort, I prædikede ville ske, fordi jeg var homoseksuel. Jeg håber, I er vrede, og bliver ved med at være vrede, så I kan føle den samme vrede som I lærte os at have overfor os selv«.

Tag den, homofobiske kristendomdsaktivister!

Lil Nas X’ Twitter-reaktioner er dog ikke kun et stærkt forsvar for hans nye sang og video. De viser også, at der ligger en del strategi bag kontroverserne.

Den unge artist er jo ikke dum. Han vidste, hvad der ventede ham efter udgivelsen af ‘Montero’. Og han var på alle måder forberedt på kampen. »Jeg havde ni måneder til at planlægge den her udgivelse. I kommer ikke til at vinde, bro«, som han har skrevet på Twitter.

Lil Nas X var altså klar på ene mand at tage kampen op mod den kristne-konservative amerikanske offentlighed. En sang og en Twitter-konto mod resten af verden, nærmest. Det er jo sindssygt modigt i sig selv. Men der er da helt sikkert også lidt god forretningssans på spil.

Sex sælger – og det samme gør satan

Lil Nas X er ikke blind for, at han har skabt en gigantisk historie her, der i dén grad skaber opmærksomhed omkring en ny single. Han har jo også brugt sine egne reaktioner på kontroverserne til yderligere at puste til ilden.

Det har virket: ’Montero’ har ramt 50 millioner Youtube-views på fem dage, og ligger i skrivende stund på en førsteplads på sitets ’Hot’-chart. Den er verdens andenmest streamede sang på Spotify.

Den unge artist har samtidig brugt udgivelsen af sangen til at udgive et par sataniske sneakers (hvilket har fået Nike til at sagsøge), der blandt andet er farvet af ægte menneskeblod, så han er heller ikke for fin til at bruge kontroversen til at promovere et par sko.

Lil Nas X. (Foto: PR)

Men hey, hvorfor skulle han ikke også udnytte situationen lidt? Hvis visse folk går i baglås, bare fordi Lil Nas X udtrykker sin seksualitet, så kan han da lige så godt bruge det til sin egen fordel.

Rapperens villighed – og evne – til at bruge hele den her historie til at skabe yderligere opmærksomhed bør samtidig ikke fjerne fokus fra, hvor sindssygt modigt og nyskabende det er, at lave en video som ’Montero’. Og hvor frygtløst det er, ene mand at tage kampen op mod alle de fordomme, der stadig hersker.

Det er et enestående moment, der viser, at man altså godt kan være en åbent homoseksuel rapstjerne i 2021. Det er samtidig også noget, der nok næppe var sket for bare 10 år siden.

Og helt ærligt: Vil vi ikke hellere leve i en verden, hvor en homoseksuel rapper kan twerke på Satan, end i en, hvor han ikke må?

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af