Mød Griselda: Det fremstormende hiphopkollektiv er en naturlig modreaktion på trapgenrens dominans

Autenticitet og en endeløs strøm af udgivelser er kendetegnende for Griselda Records, der er ved at gøre en gammeldags lyd moderne igen. Lær kollektivet at kende her.
Mød Griselda: Det fremstormende hiphopkollektiv er en naturlig modreaktion på trapgenrens dominans
Griselda-holdet. (Foto: Vuhlandes)

Meget få kan sige, at 2020 var et godt år. Men for kollektivet Griselda Records var 2020 et decideret fremragende år med adskillige anmelderroste album og mere opmærksomhed end nogensinde før. Og ligner det ikke, at 2021 bliver anderledes.

Men hvem, og hvad, er Griselda Records egentlig?

Griselda Records er rapperen Westside Gunns hjertebarn. Sammen med sin halvbror Conway the Machine og fætteren Benny the Butcher udgør de tre kernen af Griselda Records; et kollektiv og pladeselskab, som over de seneste syv år har produceret og udgivet mixtapes, ep’er og album i en lind strøm.

Det er dog først inden for de seneste to år, at kollektivet og dets associerede kunstnere har tiltrukket sig opmærksomhed fra medier og blåstempling fra rappere så forskellige som Earl Sweatshirt og Drake.

Griseldas fremspiring fra undergrunden virker som en naturlig modreaktion på trapgenrens dominans, og deres lyd og stil – mødet mellem hård newyorker-boom bap og sampletunge og alternative beats – minder på mange måder om den opskrift, som Madlib og Freddie Gibbs gør brug af på blandt andet ’Pinata’-albummet.

Kollektivet er dog på ingen måde uoriginalt, for Griselda har formået at skabe deres egen særlige lyd, som går på tværs af medlemmernes individuelle udgivelser, samt et ambitiøst brand, hvor wrestling, østkystattitude, mode og kunst går op i en højere enhed.

Hvis der er noget, medlemmerne i Griselda også er, så er det produktive. Og på kort tid har de fået opbygget et bugnende bagkatalog, som for den uindviede læser nok kan virke lidt overvældende bare sådan at kaste sig ud i.

Så derfor denne guide, hvor vi gennemgår kollektivet, de enkelte rappere og deres mest interessante og relevante udgivelser.

Start her og dyb dybere ned, hvis du bliver fanget. For Griselda Reords er kommet for at blive.

Griselda-kollektivet: Samlede udgivelser

Griselda er ikke et kollektiv a la Odd Future eller ASAP Mob. De arbejder sammen og dukker op på hinandens projekter, men de er langt fra et kollektiv, som giver fornemmelsen af, at de er uadskillelige bedste venner. Dette kan være grunden til, at der ikke findes særligt mange kollektive Griselda-udgivelser.

Essentielle udgivelser #1: ’WWCD’ (2019)
’WWCD’ er kollektivets eneste album under Griselda-navnet, hvor en af deres mest brugte producere, Daringer, for det meste trækker på lyden fra østkysten i 90’erne. På albummet gøres de selskab af Raekwon, 50 Cent og Eminem, hvilket for et østkyst-rapkollektiv må være et unægteligt tegn på succes og anerkendelse.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

På tracket ’Chef Dreads’ leverer Griselda på bedste vis et posse cut, hvor vers efter vers forløber, uden et sekund bliver spildt. En sand homage til Griseldas rødder i Buffalo, NY.

Essentielle udgivelser #2: ’Dont Get Scared Now’ (2016)
En nævneværdig og tilnærmelsesvis kollektiv udgivelse er ’Dont Get Scared Now’ med Westside Gunn, Conway the Machine og det tidligere medlem af kollektivet, Mach-Hommy.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Westside Gunn

Uden 38-årige Westside Gunn havde Griselda Records ikke set dagens lys. I starten var han Conway the Machines manager, men han blev på grund af Conways skudskader nødsaget til at rappe.

Men rap er kun et af hans mange talenter. For Gunn har store ambitioner for Griselda inden for mode, kunst, film og wrestling. Hans optimisme for, hvad fremtiden har i vente for Griselda, er ikke blot den klassiske hovmodige rapperattitude, men en vaskeægte tro på, at autenticitet og oprigtighed er nøglen til at indtage en plads i en genre, som efterhånden er domineret af trap og dårlige Young Thug-kloner.

Gunn adskiller sig rapmæssigt fra de andre to kernemedlemmer, Benny the Butcher og Conway the Machine, med sin nasale stemme og uendeligt lange ad-libs. Er man ikke fan af, eller vant til, lyden af imitationen af skudsalver, som nogle gange lyder uendelige, skal man ruste sig med tålmodighed.

Essentielle udgivelser #1: ’Flygod’ (2016)
På debutalbummet ’Flygod’ er sidestillingen af eksperimenterende produktioner og Westside Gunns 90’er-inspirerede stil så småt begyndt at spire. Foruden Griseldas medlemmer præsenterer albummets features også det bedste fra østkysten på daværende tidspunkt med blandt andre Action Bronson, Danny Brown og Your Old Droog. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Essentielle udgivelser #2: ’Supreme Blientele’ (2018)
På ’Supreme Blientele’ har Westside Gunn sat sig for at vise, at han ikke er en one trick pony. På albummet eksperimenteres der mere bredt, både indenfor rapgenren, men også udover den. På ’Wrestlemania 20’ rapper Gunn for eksempel som han plejer, men med hjælp fra Anderson .Paaks vokaler og samples fra Darondos ’Thank You God’ er lyden stærkt præget af soul og r’n’b.

Essentielle udgivelser #3: Pray For Paris (2020)
’Pray for Paris’ er for alvor det album, som har været med til at stadfæste Westside Gunn og Griseldas tilstedeværelse på rapscenen. Fra start til slut holder albummet sig tro til sit koncept og formår at forene kunst, mode, wrestling og rap til en højere enhed.

Med et albumcover som illustrerer David med Goliats hoved hævet højt i triumf, kan man ikke lade være med at tænke, at det må være en analogi for Gunns egen triumf i en branche og genre, som længe ikke har haft meget til overs for den stil og lyd, han trofast har holdt fast i.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Benny the Butcher

Siden udgivelsen af det mytiske ’Tana Talk’-mixtape i 2004, som er umuligt at støve op, har Benny the Butcher vedholdende udgivet projekter. I modsætning til de andre i kollektivet bevæger Benny sig ikke lige så meget ud i alternative og eksperimenterende produktioner, og han har et flow som vækker stærke associationer til Nas og Jay-Z. Associationen forstærkes yderligere af hans lyd, som kanaliserer slut-90’erne og 00’ernes hiphop.

Essentielle udgivelser #1: ’Tana Talk 3’ (2018)
Her fremviser Benny på bedste vis, hvordan den østkyststil, som er karakteristisk for Griselda, kan raffineres, så den ikke lyder forældet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Essentielle udgivelser #2: ’Burden of Proof’ (2020)
Udelukkende produceret af Hit-Boy, som trækker Benny the Butcher længere ind i en lyd og stil, som for alvor placerer ham solidt blandt rappere som Jay-Z og Rick Ross. Sidstnævnte og Lil Wayne er features på albummet som yderligere bevis på Bennys popularitet. På titelsangen er der ingen tvivl om, at Hit-Boy er inspireret af Jay-Z’s ’The Black Album’.

Essentielle udgivelser #3: ’The Plugz I Met 2’ (2021)
På hans seneste udgivelse demonstrerer Benny the Butcher og produceren Harry Fraud, at det ikke er umuligt at forene trap med deres stil.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Conway the Machine

Conway the Machine har en oprindelseshistorie meget lig 50 Cents. Efter en fængselsstraf og et mordforsøg, som efterlod ham med halvdelen af ansigtet lammet, valgte Conway musikken som udvejen fra gadelivet. Hans rap er ikke blot indholdsmæssigt præget af hans mørke fortid, lyden følger også med. Hans ansigtslammelse har medført en tungere levering af lyrikken, som klæder den mørke produktion, han ofte gør brug af.

Essentielle udgivelser #1: ’Rejects 2’ (2015)
Her er Conway udfordret af sin ansigtslammelse, som forhindrer ham i at rappe på beats, der kræver et hurtigere flow. Produceren Daringer finder løsningen ved at producere langsomme, men hårdt rammende beats. Netop den formel er karakteristisk for albummet.

På ’Blakk Tape’ kunne Conways vokaler let forveksles med Jeezys, hvis det ikke var for Conways tempo. Over lyden af trommer – a la dem Mobb Deep gjorde stærkt brug af på ’The Infamous’ – leverer Conway en overbevisende sang om livet på gaden.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Essentielle udgivelser #2: ’Lulu’ ( 2020)
Produceret af The Alchemist, som på nuværende tidspunkt nærmest er et æresmedlem i Griselda, får Conway bevæget sig ud i et lydterræn, der udfordrer hans dominerende tunge og mørke stil.

Det klæder Conway – ligesom det gør med andre Griselda-medlemmer – at rappe over The Alchemists beats, som giver lyrikken modspil.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Boldy James

Ligesom de andre i Griselda er Boldy James ikke ny på scenen, men det er først som medlem af Griselda, at James har vakt både anmeldere og lytteres interesse.

Essentielle udgivelser: ’The Price of Tea In China’ (2020)
Igen er The Alchemist at finde bag knapperne på et af de mest anmelderroste rapalbum fra 2020. Boldy James’ stil er langt fra Westside Gunns maniske vokaler og de 90’er-inspirerede flows i Griselda. James’ lyriske levering er Griseldas mest opdaterede og bærer på en særligt tiltalende melankoli.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Armani Caesar

Armani Caesar er det nyeste medlem i kollektivet, hvervet af sin gamle ven Westside Gunn i 2020. Gunn har tydeligvis fået øjnene op for, at det kun er en bonus at opgradere kollektivet med et kvindeligt medlem i en tid, hvor kvindelige rappere brager fremad og dominerer hitlisterne.

Essentielle udgivelser: ’The Liz’ (2020)
Med en klassisk New York-attitude og stil a la Foxy Brown og Nicki Minaj er ’The Liz’ en god demonstration af, hvordan old school og new school kan gå hånd i hånd.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Mach-Hommy (tidligere medlem)

Den maskerede Mach-Hommys evne til at skabe et univers som sammensmelter gadelivet, kultur, sprog og historie gjorde ham til en af de mest interessante medlemmer i Griselda.

Efter et mindre beef er Mach-Hommy og Gunn dog på god fod igen. Med Gunn som kurator af Mach-Hommys kommende album er sidstnævnte måske på vej tilbage i folden.

Essentielle udgivelser: ’Wap Konn Jòj’ (2019)
Med en stemme som bedst kan beskrives som en blanding af Mos Def og Frank Ocean, når han rapper, fører Mach-Hommy lytteren gennem et album stærkt præget af hans haitianske baggrund og støvede, melankolske, klavertunge beats, som han selv har komponeret.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af