I 2019 udgav Sudan Archives et helt unikt debutalbum – nu har hun droppet signaturlyden

For tre år siden skabte Sudan Archives en enestående fusion af afrikansk folkemusik, r’n’b og undergrundshiphop på ’Athena’. Nu er hun endelig tilbage med den medrivende single ’Home Maker’ – men foreløbig uden den violin, der ellers har været hendes kendetegn.
I 2019 udgav Sudan Archives et helt unikt debutalbum – nu har hun droppet signaturlyden
Sudan Archives. (Foto: Ally Green/PR)

ANBEFALING. Nogle artister bliver nærmest ét med et særligt instrument. Man kan ikke forestille sig Stevie Wonder uden sit klaver, for bare at nævne en af de helt store. Mere lokalt og nutidigt er danske Selma Judith uadskillelig fra harpen.

Fortællingen om Sudan Archives har tilsvarende altid handlet om violinen. Den amerikanske artist kommer fra en barndom i Cincinnati, hvor hun spillede violin flere gange ugentligt i kirken, men hun flyttede så til Los Angeles, hvor hun opdagede massevis af nye måder, hun kunne fortolke instrumentet på.

Både gennem at knytte an til den sudanesiske folkemusikalske tradition omkring folk som Setona, Abdel Karim Alkabli og Wafir. Men også gennem at lade sig inspirere af hiphoppens og r’n’b’ens minimalistiske tilgang til melodier.

Det er Brittney Parks aka Sudan Archives med rette blevet hyldet for. ‘Athena’ fra 2019 var et nytænkende album, der åbnede op for originale måder at sammentænke r’n’b, pop og hiphop med uventede instrumenter og folkemusik fra andre traditioner.

En tilgang Sudan Archives blandt andet har imponeret med gennem optrædener som hendes Tiny Desk Concert, hvor hun både spillede violin og sang og samtidig indgik som del af en strygerkvartet.

Sudanesiske violinharmonier i et hiphop- og r’n’b-inspireret lydbillede fortolket gennem en strygerkvartet – det, kan man vist rolig sige, er der ikke andre, der laver.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Men der kommer nok et tidspunkt i enhver artists karriere, hvor et kendetegn kan blive til en begrænsning. Brittney Parks har selv kaldt sin violin for et sværd i et interview hos Crack Magazine – men hvad hvis man også har lyst til at prøve et andet våben? Hvis man er mere i humør til at skyde med pil og bue?

Måske er det sådan, Sudan Archives har følt, for hendes første single siden ’Athena’ er en dynamisk, pulserende popsang med undertoner af både r’n’b og rap, hvor violinen glimrer ved sit fravær.

I ‘Home Maker’-videoen har Sudan Archives nærmest demonstrativt fået lange, kunstige negle på. Som for at sige, at hun ikke er kommet for at spille på noget komplekst instrument – men for at have en fest.

De insisterende violinsvirp er erstattet af hurtige håndklap. Til sidst er der endda et kortvarigt trommebreak, der lyder som noget, The Neptunes kunne have produceret – eller måske endda en smule som passagen på Drakes ‘Passonfruit’ efter Moodymanns monolog.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den transformation fra violinist til rendyrket sanger lykkes. Sudan Archives udstråler selvsikkerhed og overskud på ‘Home Maker’.

Både i selve sangen, hvor hun nærmest har en rappers overlegne levering, når hun taler om at være »the baddest« og samtidig degraderer alle modstandere til at være »average«.

Men også i videoen, hvor Sudan Archives – i stedet for at stå statisk med en violin – danser rundt i en møbelbutik (af alle steder) og poserer side om side med diverse mænd med demonstrativ nonchalance. Hun synger om at skabe et hjem, men lyder som om, hun har tænkt sig at konstruere et palads.

Det kan måske lyde, som om Sudan Archives helt har forladt det avantgardistiske for en mere renskuret poplyd. Det har hun til en vis grad også.

Men når den forvandling alligevel fungerer, er det fordi det hele er så veludført – Sudan Archives påtager sig forsangerrollen med samme totale dedikation som hun før dyrkede violinist-personaen. ‘Home Maker’ oser samtidig af legesyge. I videoen er der for eksempel både pudekamp og et moment, hvor Sudan Archives slikker en gammeldags telefon.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Teksterne er heller ikke ren rapperpral: Brittney Parks punkterer selv idéen om, at hun på nogen måde er ufejlbarlig: »My mood’s been real sloppy / I cry when I’m alone«, synger hun et sted, mens sangens hovedtema er noget så ukonventionelt som at skabe et hjem sammen.

Man kan også se den nye single som en del af en længere udvikling. De tidlige Sudan Archives-udgivelser var skabt i et soveværelse, hvor Brittney Parks blandt andet brugte køkkenudstyr for at skabe de lyde, hun ville have. Simpelthen fordi hun ikke havde andet til rådighed.

Men allerede på ’Athena’ fra 2019 var der inviteret større producere ind for at brede lyden ud. Albummet bød også på rendyrket pop i form af blandt andet sangen ‘Down On Me’, som Brittney Parks selv har sammenlignet med Disney-musik i et interview hos NPR. Nu har Sudan Archives bevæget sig endnu længere væk fra soveværelset og over mod en større studielyd.

Ser man et nyligt videointerview med Brittney Parks, er det desuden tydeligt, at violinen nok stadig spøger bag nogle af de her melodier. Her viser Parks nemlig, at hun har indrettet et større studie i sin kælder, hvor hun via en MIDI-violin indspiller melodier, som forskellige plugins så forvandler til diverse forskellige instrumenter.

Så selv hvis violinen måske ikke kan høres på ’Home Maker’, er den der måske alligevel i forklædning.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af