Choir of Young Believers’ Jannis Noya Makrigiannis er død

Choir of Young Believers’ Jannis Noya Makrigiannis er død
Jannis Noya Makrigiannis. (Foto: PR)

Jannis Noya Makrigiannis fra Choir Of Young Believers er kort før nytår afgået ved døden efter pludselig opstået sygdom. Han blev 39 år gammel.

Det bekræfter hans management over for Soundvenue.

Det er et tab af et musikalsk talent med et kilometerbredt vingefang, der skrev umådeligt stærke sange rundet af en glasklar melankoli.

Han var den drivende kraft i Choir of Young Believers, som mange vil kende bedst for den tindrende smukke ‘Hollow Talk’, der blev et gigantisk hit, efter sangen i 2011 blev brugt som kendingsmelodi til tv-serien ‘Broen’.

Men Makrigiannis – der var halvt græsk, kvart dansk og kvart indonesisk –nægtede at lade sig definere af en enkelt sang. Han var altid i bevægelse og kompromisløs i sin trang til at genopfinde sig selv.

»Jeg syntes, at ideen om, at folk vidste, hvor de havde os, var vildt irriterende«, udtalte han på et tidspunkt til Soundvenue.

Som teenager dannede han det festglade indiepopkollektiv Lake Placid med en flok gode venner, men da bandet efter et enkelt album gik i opløsning i 2005, fandt han sin egen stemme som sangskriver i Choir of Young Believers.

En horde af dygtige danske musikere og producere tog på skift del i projektet og løftede sangene steder hen, han ikke selv havde tænkt, har Makrigiannis fortalt. Han »gav sangene videre til et fælleskab«, har han udtalt til Soundvenue.

Jannis Noya Makrigiannis. (Foto: Dan Monick/Soundvenue)

Debut-ep’en, ‘Burn the Flag’, med melodistærke, modne sange i ambitiøse, næsten symfoniske arrangementer blev efterfulgt at gennembruddet, debutalbummet ‘This Is for the White in Your Eyes’ (2008).

Choir of Young Believers nåede at høste priser til blandt andet P3 Guld og Steppeulven, fik en international pladekontrakt og varmede sågar op for Depeche Mode på en europaturné.

Men Makrigiannis jagtede aldrig succesen. »Jeg er ikke interesseret i business«, fortalte han til Soundvenue.

I stedet eksperimenterede han i tiltagende grad på sine senere album, ‘Rhine Gold’ (2012), ‘Grasque’ (2016) og ‘Holy Smoke’ (2022), der rummede alt fra krautrock og psykedeliske penselstrøg til syntetiske beats og følsom folk.

Adspurgt om sine inspirationskilder citerede han både Hank Williams, techno-raves og barndomsidolet Prince – afhængigt af hvornår i karrieren, vi interviewede ham.

Undervejs spillede Makrigiannis, ud over i Choir of Young Believers, også med blandt andre Chimes & Bells og Mit Nye Band – og sang senest kor på Gangers nyeste single, ‘Hugo’.

»Musik er det eneste, jeg har tænkt på, siden jeg var 12 år gammel. Det er det vildeste rum at være i. Et sted man kan være fri«, sagde Jannis Noya Makrigiannis til Soundvenue i 2016.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af