Planer i weekenden? Northern Winter Beat har et genialt godt program i år

Med Julie Byrne i spidsen kan den lille Aalborg-festival Northern Winter Beat i år præsentere et lineup, der næsten giver mig en lille smule hjemve.
Planer i weekenden? Northern Winter Beat har et genialt godt program i år
Julie Byrne. (Foto: Tonje Thilesen)

ANBEFALING. Ikke fordi det hele skal handle om mig, men jeg er født og opvokset i Aalborg.

Her var der ikke altid lige sjovt at være musikfan. Som regel havde man en fem timer lang togtur til København foran sig, hvis man gerne ville fange et internationalt navn på turné. Var man virkelig heldig, kunne man nøjes med at tage til Aarhus. Så tog det kun halvanden time.

I festivalsæsonen var det ikke meget bedre. Her gik turen for mit eget vedkommende ligeledes oftest til Aarhus. Mest fordi det som regel var NorthSide og ikke Nibe Festival, der landede Arctic Monkeys, Arcade Fire, og hvem jeg nu ellers betragtede som de største scoops i mine teenageår.

Alt dette for at sige, at Aalborg ikke ligefrem er en by, der er overrendt af spændende, internationale musiknavne. Men denne weekend er en undtagelse. For i dag begynder festivalen Nothern Winter Beat, der i 2024 kan præsentere et genialt godt lineup for en festival af den størrelse.

Et lineup, der næsten giver mig en lille smule hjemve.

Singer/songwriter-darling i topform

Lad os starte med årets helt store scoop: Nemlig amerikanske Julie Byrne.

Den New York-fødte sangskriver kommer til Aalborg på bagkant af sidste års ‘The Greater Wings’, hendes måske bedste album til dato, der foruden sine sønderrivende sorgfortællinger også byder på et mere varieret lydbillede, der udover akustisk guitar nu også tæller synths og strygere.

Julie Byrne. (Foto: PR)

Da Byrne gæstede Danmark i 2017 i forlængelse af sit ligeledes fantastiske album ‘Not Even Happiness’, formåede singer/songwriter-darlingen ganske vist ikke helt at overføre soveværelset til scenen. Men måske er hallen i Studenterhuset de perfekte rammer til hendes introverte indiefolk?

Uanset må det siges at være en stærk booking, og Byrne er ikke det eneste udenlandske indienavn, der i denne weekend besøger Aalborg. I den mere eksperimenterende ende af skalaen finder vi også amerikanske Deerhoof, der således spiller deres første danske koncert, siden de på 2023-albummet ‘Miracle Level’ begyndte at synge på japansk.

Deerhoof. (Foto: Joe Singh)

Desuden kan den nordjyske festival byde velkommen til navne som Mariam the Believer (SE), det hypede avantgarde-metal-band Ashenspire (UK) og blogrock-kongerne Clap Your Hands Say Yeah (US). Sidstnævnte ganske vist kun i form af et solosæt fra frontmand Alec Ounsworth, men stadig!

Ramt af en tragedie

De seneste uger er Northern Winter Beat desværre også blevet ramt af en række aflysninger. Herunder ikke mindst fra postpunk-bandet The Soft Moon, hvis hovedarkitekt og eneste officielle medlem, Luis Vasquez, ganske tragisk gik bort den 18. januar i en alder af blot 44 år.

Desuden havde festivalen også booket den canadisk-zambiske vanvidsrapper Backxwash, der så sent som i torsdags valgte at aflyse sine koncerter på både Northern Winter Beat og den tyske CTM Festival i solidaritet med den igangværende strejke mod Tyskland grundet situationen i Gaza.

Til Northern Winter Beat har Backxwash således udtalt følgende:

»Vi kan ikke ignorere Tysklands støtte til Israels igangværende folkedrab på det palæstinensiske folk. Vi aflyser også vores festival på Northern Winter Beat i Danmark samme weekend, fordi koncerten var finansielt afhængig af, at vi allerede var i Europa den weekend i forbindelse med CTM«.

Backxwash. (Foto: Bianca Lecompte)

Det er brandærgerligt. Jeg har personligt aldrig bevidnet rapperens efter sigende nærmest spirituelle koncerter, men min kollega Kjartan F. Stolberg prioriterede hende over både Blur og Rosalía på sidste års Roskilde Festival og fortryder intet, så det må selvsagt være en stor oplevelse.

Ikke desto mindre fortjener Northern Winter Beat ros for at booke så outreret en artist, der passer perfekt i Roskilde Festivals lille Gloria-lade, men som jeg aldrig havde regnet med at skulle se i min hjemby. Og det samme kan sådan set siges om mange af de internationale kunstnere, der sammen med danske navne som Baby in Vain og Ki! pryder årets plakat.

Kigger man tilbage i tiden, har Northern Winter Beat med jævne mellemrum da også præsteret overraskende bookinger som garagerockeren Ty Segall i 2022 og Panda Bear & Sonic Boom året efter. Men i år har den lille nordjyske festival altså overgået sig selv.

Som musikfan er jeg nysgerrig. Som aalborgenser er jeg faktisk lidt stolt.

Northern Winter Beat finder sted denne weekend i Aalborg.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af