Vi spurgte Niels Brandt, hvad der er tilbage at opnå for The Minds of 99

I weekenden skriver The Minds of 99 dansk musikhistorie som det første band, der spiller i Parken tre dage i træk. Det er dog ikke noget, der slår Niels Brandt ud af kurs. Vi mødte forsangeren til en snak om at vende tilbage til landets største scene efter bandets uforglemmelige optræden i 2021.
Vi spurgte Niels Brandt, hvad der er tilbage at opnå for The Minds of 99
The Minds of 99. (Foto: Blink Twice)

Niels Brandt er rolig, straight-faced og holder en ufravigelig øjenkontakt. Han er iklædt en sort turtleneck sweater, jeans og hans karakteristiske, blonde hår ser nyklippet ud.

Vi sidder på den øverste del af B-tribunen i Parken. På stadionets grå gulv cirkulerer diverse mennesker og ligner myrer i refleksionsveste og sikkerhedshjelme. De er i færd med at gøre en gigantisk scene klar i den modsatte ende af stadion. En scene, som Niels Brandt og resten af The Minds of 99 skal stå på foran 50.000 mennesker fredag, lørdag og søndag aften.

Og det er i sig selv noget af en bedrift. The Minds of 99 er nemlig det første band i historien, der spiller på landets nationalstadium tre dage i træk. En bedrift, Niels Brandt forholder sig noget afmålt over for.

»Det er en rekord, ja. Men vi har jo ikke gjort det endnu«, svarer han med samme tone, der hverken kan klassificeres som bundseriøs eller sarkastisk, men noget midt imellem.

»Min største frygt er, at jeg ikke har nogen stemme tilbage søndag. Så må publikum hjælpe mig så godt, de kan«, supplerer han.

Niels Brandt fra The Minds of 99. (Foto: Blink Twice)

Jeg oplyser, at jeg aldrig har været inde i Parken før. At bare det at befinde sig i et tomt stadion føles intimiderende, og at det forekommer mig uvirkeligt, at nogen kan stille sig op foran 50.000 mennesker og eje hele rummet – og så endda tre dage i træk.

»Jeg føler en ro herinde«, svarer Niels Brandt og fortsætter:

»Jeg har været her en del gange – både til koncerter, og så er jeg jo FCK-fan og har også set landsholdet spille. Og så har vi jo spillet her engang før«, smiler han.

I 2021 spillede The Minds of 99 deres første og anmelderroste koncert i Parken, der for mange markerede genåbningen af Danmark efter to års coronapandemi. Soundvenue gav koncerten fem stjerner og skrev, at nationalstadionet »ikke var en kvadratcentimeter for stort til den selvsikre kvintet«.

At bandets tidligere succes i Parken lægger et vist forventningspres er uundgåeligt, siger Niels Brandt.

»Men de forventninger må vi skyde bort. Vi kan ikke genskabe den stemning. Nu er det 2024, og vi skal spille tre koncerter. Det er der, vores fokus ligger, og vi vil prøve at gøre det godt. Så kan vi ikke gøre mere«, fortæller han stålsat. 

The Minds of 99. (Foto: Blink Twice)

Hvis Niels Brandt er nervøs, kan det ikke ses. Han fremstår selvsikker, men er samtidig forsigtig med at spå om succeser, før de er sket. Og han indrømmer da også, at han bliver nervøs, når nedtællingen til showet begynder fredag.

»Et par timer inden begynder det at krible i maven, og jeg får det, som om nogen er ved at kvæle mig. Der er usammenhængende tanker og en generel uro. Hvis du så os oppefra, ligner vi (bandet, red.) mus og hovedløse høns, der løber rundt og prøver at få tiden til at gå«, siger han.

Men han værdsætter også nervøsiteten, siger han – da dens tilstedeværelse betyder, at man »har en respekt for det, man skal ud og lave«.

Peaker de nu?

Niels Brandt holder kortene tæt ind til kroppen, hvad angår koncerternes indhold. Han afslører dog, at sætlisterne varierer »en 5-10 procent« fra hinanden ved de tre shows. Han fortæller også, at bandet har »skrottet de dårlige sange«, men at de dog stadig spiller én, som han ikke bryder sig om – nemlig ’Ma Chérie Bon Bon’ fra bandets andet album, ‘Liber’. 

»Men den er sgu også meget sjov, altså«, siger han let overvejende.

Og så har koncerterne også – ret atypisk – tre forskellige supportbands, der skal åbne ballet henholdsvis fredag, lørdag og søndag. Disse er Kind Mod Kind, Zar Paulo og Prisma. Ifølge Niels Brandt bidrager de hver især med noget nyt på den danske musikscene.

»Det var lige de tre, vi gerne ville have. Jeg synes, Kind Mod Kind har en ny, fed lyd med gode melodier. Og så ser de bare seje ud. Zar Paulo er det mest rutinerede band af de tre – de er gode på en scene, har en fed energi og gode sange«.

»Prisma er mest niche af dem alle tre. De har bare en sindssyg attitude og et fedt udtryk. Jeg tror, de alle sammen har det selvværd, som det kræver at stå herinde«, fortæller han og gestikulerer op imod den store scene i den anden ende af stadionet.

The Minds of 99. (Foto: Blink Twice)

Niels Brandt taler med en mild tone, men hans blik er syleskarpt – noget, der gør ham svær at læse, og det er helt bevidst. Han fortæller, at han har trænet sig selv i at have en facade – et ansigt og en ageren, der får ham til at se »tom« ud. Han er umulig at placere i en kasse. Han er ydmyg, selvsikker, ærlig og uigennemskuelig på én og samme tid.

»Vi har jo lavet det her i 10 år. Folk kender vores sange. Så det giver da selvtillid«, smiler han.

I de 10 år, The Minds of 99 har været aktuelle, har de udgivet fire album, tre live-album og en ep. De får roser fra landets musikanmeldere, har optrådt utallige gange og skal til at skrive dansk musikhistorie med Parken-koncerterne.

De er med andre ord større, end de fleste danske bands tør drømme om at blive. Så hvad er der egentlig tilbage at opnå for The Minds of 99?

»Den eneste måde, vi kan udholde det dilemma, er ved at beslutte os for, at det ikke handler om det«, svarer Niels Brandt.

»Det må aldrig handle om, at vi spiller i Parken tre gange, eller hvor mange publikummer, der dukker op. Jeg har ikke lyst til at stoppe nu, og det tror jeg heller ikke, at bandet har. Vi har det for sjovt til at stoppe. Vi må måle os selv på sangene. At vi kan blive ved med at udtrykke os på en måde, som vi synes er spændende. Om vi så sælger en fuld hal, en halv, eller optræder nede på Loppen, så er det en del af rejsen«, fortæller han.

Rimelig blankt

Efter koncerterne er overstået, skal Niels Brandt holde ferie. Han skal blandt andet til USA, hvor hans hustru er fra. Og hvad angår bandets planer, er det lige nu »rimelig blankt«, fortæller han – og det er »sgu rart«.

Niels Brandt ved ikke, om han stadig ser sig selv lave musik om 10 år. Generelt er han forsigtig med at spå om fremtiden, men foretrækker at leve i nuet og »nyde rejsen«. Det, der kunne få ham til at stoppe med musikken, ville være en følelse af pligt.

»Jeg kan ikke byde folk eller mig selv at skulle lave musik, fordi jeg skulle betale mit hus af eller lignende. Det ville æde mig op indefra. Det skal være sjovt«, siger han.

Af samme årsag lader bandet sig ikke påvirke af et forventningspres udefra. De vælger selv, hvilke sange de vil indspille og optræde med – også til weekendens tre koncerter.

»Vi har 100 procent lavet det, vi har lyst til at lave. Det er vores opskrift. Med ærlighed i stemmen kan jeg sige, at vi ikke er blevet forfængelige eller bange for at træde forkert«.

The Minds of 99 spiller i Parken 21., 22. og 23. juni.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af