Syv ting vi lærte om The Minds of 99 i ny podcast – fra weed-vingummibamser til ‘Fortnite’-inspirationer

P3 har udgivet en ny sæson af 'Hvem er The Minds of 99?'. I denne omgang hører vi om 'Infinity Action'-indspilningerne, den tilhørende udgivelsesproces og den stort opsatte, corona-udskudte Parken-koncert. Vi har lyttet til alle episoderne.
Syv ting vi lærte om The Minds of 99 i ny podcast – fra weed-vingummibamser til ‘Fortnite’-inspirationer
The Minds of 99. (Foto: Ole Nørup)

Bandet trippede på weed-vingummibamser i L.A.

I første sæson af ‘Hvem er The Minds of 99?’ kunne man høre om en sommerhustur på Skarø, hvor bandet kastede sig ud i et svampetrip, der endte med at afføde inspirationen til sangen ‘Til dem’.

Efter succesen i kølvandet på ‘Solkongen’ besluttede bandet sig for endnu en selverklæret »drengetur«. Denne gang var der råd til at tage til L.A., blandt andet med henblik på at mødes med Frederik Thaae, der endte med at producere ‘Infinity Action’. Men også bare med henblik på at »leve det der rockstjerneliv«, som de formulerer det i podcasten.

Da de ankom, var det ikke mange år siden, at rekreationel brug af cannabis var blevet legaliseret i Californien, så det skulle de selvfølgelig prøve – og de valgte at prøve det med en pose THC-vingummibamser.

De havde egentlig fået at vide af sælgeren, at de højst måtte spise to hver. Men der gik lidt tid, før de kunne mærke effekten, så de blev utålmodige og endte med at spise tre hver. Det viste sig at være en virkelig dårlig idé.

Da de ankom til deres Airbnb, trådte effekten nemlig kraftigt ind. Pludselig blev alting underligt. En M-knap på en elevator stod pludselig for »mesozoikum«, og der blev brugt længe på at fundere over, hvordan keyboardist Jacob Bech mon udtaler ordet »timer«.

Trippet resulterede ikke i nogen store sange, men da de kom til sig selv igen, tog de afsted mod Frederik Thaae og indspillede ‘1, 2, 3, 4’, ‘Som fluer’, ‘Big City, Bright Lights’, ‘Sikke en sang’ og b-siden ‘I Will Never Know Fear’.

Marshmello. (Foto: Theo Wargo/Getty Images)

‘Infinity Action’ er inspireret af DJ Snake og Marshmello

The Minds of 99 har altid været inspireret af elektronisk musik – hør blot sange som ‘Fuglebur’, ‘Drømmer om livet’ eller deres live-cover af Underworlds ‘Born Slippy’.

Men der findes mange forskellige former for elektronisk musik. Og på ‘Infinity Action’ er blikket vendt mod Niels Brandts ‘Fortnite’-spillende søns playlister, hvor frontmanden faldt for DJ Snake og Marshmello. Det afslører de i podcastens første afsnit.

Og man kan faktisk godt høre indflydelsen! Droppet på ‘I Will Never Know Fear’ lyder som snydt ud af en Marshmello-sang. Det instrumentale break på ‘En stemme’ lyder ikke meget ulig DJ Snakes lyd. I podcasten peger de desuden på den forvrængede synthlyd, der kommer knap to minutter inde i ‘Som fluer’ – den er direkte DJ Snake-inspireret.

The Minds of 99. (Foto: Karen Rosetzsky)

Bandet måtte købe albumtitlen ‘Infinity Action’ af Niels Brandts søn

Det allerførste, vi hører om i podcasten, er en oplevelse nytårsaften 2018, hvor hele bandet var taget til Thailand med familie og børn. Her sad Niels Brandts niårige søn Arthur og drømte om at starte en gaming-café, og Jacob Bech spurgte ham, hvad denne café så skulle hedde, hvortil Arthur uden tøven svarede ‘Infinity Action’.

Dette skulle ikke blot ende som albummets titel, men også som et mantra for bandet. Der var bare ét problem med at gøre dette mantra til albumtitlen, forklarer Louis: »Arthur, han var sådan ‘det kan godt være, I synes, det er fedt, men det er mit fucking navn’«.

Arthur insisterede på, at bandet skulle købe rettighederne af ham, hvis de ville bruge navnet. Drengen blev derfor kaldt til forhandling med bandets management – og han endte faktisk med at blive betalt 1000 kroner for det.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Som fluer’ handler om en af Niels’ og Louis’ afdøde venner – det vidste Niels bare ikke

Noget tid inden L.A.-turen inviterede trommeslager Louis Clausen Niels Brandt ned i bandets musikbunker for at spille en sang, han havde skrevet et udkast til. Sangen var ‘Som fluer’, som viser sig at være inspireret af de tos fælles ven Ulrik, der et år eller to forinden havde begået selvmord.

Niels havde på det tidspunkt endnu ikke opdaget, at det er dét, sangen handler om, så han digtede videre uden at skænke det en tanke. Han fandt blandt andet på linjen »er du narkoman?«, der fik Louis til at falde sammen af grin – for Ulrik var altså ikke narkoman.

Et halvt år senere – efter at sangen både var blevet udgivet og spillet live et par gange – gik det endelig op for Niels, at sangen handler om Ulrik.

The Minds of 99 i Parken. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

En fan forvekslede Niels Brandt iført corona-fuldskæg med en lookalike

Året var 2020. The Minds of 99 skulle spille i Parken. Eller, det skulle de alligevel ikke, for covid-19 satte som bekendt en stopper for koncerten, der endte med at blive udskudt til 2021. Så bandmedlemmerne isolerede sig, og de kommunikerede primært over videomøder.

Særligt Niels Brandt ændrede sig under nedlukningen: »Da landet lukkede ned, var jeg nærmest euforisk. Jeg ved godt, det lyder helt egoistisk, men jeg havde virkelig brug for det. Altså på et personligt plan«, forklarer han.

Han fortæller også, at han blev besat af natur, og at han ikke længere lyttede til sin søns EDM-favoritter, men i stedet gik all-in på at lytte til Chris Rea. Han havde desuden anlagt et fuldskæg og havde efter eget udsagn »taget lidt for meget på«.

En dag var han på kanotur med sin søn i nærheden af Silkeborg, hvor en herre kom hen til ham og sagde: »Er du klar over, hvor meget du ligner Niels Brandt? Det er helt vildt, hvor meget du ligner Niels Brandt!«. Corona-looket gjorde det åbenbart umuligt at se, at han altså var the real deal.

Herren bad også om at få et billede med denne Niels Brandt-lookalike, hvilket han fik. »Jeg nåede ikke engang at sige, at det var mig. Og jeg havde heller ikke lyst til det«, fortæller frontmanden.

The Minds of 99. (Foto: Karen Rosetzsky)

Niels Brandt genfandt troen på sine sange takket være Don Stefano

Corona-perioden endte med at slå meget af gejsten ud af bandet. Sangene var indspillet, men især Niels Brandt havde ikke tiltro til de nye numre.

Podcastens vært, Pelle Peter Jencel, mødte denne udkørte Niels Brandt til en julefrokost i december 2020, hvor en godt beruset Pelle Peter havde den perfekte løsning på modløsheden: »Du bliver nødt til at møde Don Stefano«, sagde han. Og det møde endte med at blive til virkelighed.

Don Stefano – sangeren på Kesi-hits som ‘Vågn op’ og ‘Søvnløs’ samt hyppig sangskriver for Lukas Graham – endte med at høre demoerne til sange som ‘Emil’, ‘I Will Never Know Fear’ og ‘Under din sne’. Og han var begejstret.

Minds-bassist Asger Wissing havde ellers hele vejen igennem forsikret bandkammeraterne om, at de havde skrevet nogle kanongode sange. Men at høre uforfalsket begejstring fra en udefrakommende hitmager som Don Stefano var dét, der endte med at give Brandt troen tilbage.

The Minds of 99 på Tinderbox. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Louis var med til samtlige shows, hvor han var sygemeldt

Du har måske allerede hørt, at trommeslager Louis Clausen blev ramt af en høreskade under ‘Infinity Action’-sommerturnéen i 2023, og at bandet lynhurtigt hyrede School of X-trommeslager Rasmus Littauer ind som vikar. I podcasten bliver vi taget helt tæt på, hvad der skete den dag, høreskaden indtraf, og man mærker lettelsen, da Littauer siger ja til at overtage.

Men The Minds of 99 er ikke blot et band – de er også en flok venner. Og selvom Louis ikke kunne spille, betød det ikke, at han skulle blive væk fra turnéen. Louis var faktisk stadig med til hvert eneste show. De sov sammen i tourbussen. De hyggede sig. Han var stadig med til alt – lige undtagen at spille på scenen.

I podcasten formulerer Louis det således: »Det der, det var en fucking ‘Band of Brothers’-situation, hvor de bærer dig hjem. Det var sådan, det føltes at være med på den tour«.

Hør alle afsnit ‘Hvem er Minds of 99? II’ via DR Lyd HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af