10 ting vi lærte om The Minds of 99 i ny podcast – svampetrip, Rasmus Seebach og skrabelodder

I den nye P3-podcast 'Hvem er The Minds of 99' fortæller Pelle Peter Jencel hele historien om The Minds of 99 med hjælp fra bandet selv. Vi har samlet 10 højdepunkter fra den dybdegående podcast på fem afsnit.
10 ting vi lærte om The Minds of 99 i ny podcast – svampetrip, Rasmus Seebach og skrabelodder
The Minds of 99 i Royal Arena. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

1. The Minds of 99 startede som et børneband ved navn No Clue

The Minds of 99 debuterede i 2014, men podcastserien starter fortællingen i 1996, hvor teenagedrengene Asger Wissing, Mikkel Bech-Hansen, Jacob Bech-Hansen og Niels Brandt allerede var begyndt at spille i et band sammen. I starten under navnet No Clue, senere som Punke, og efter endnu et navneskift under navnet Iord.

De klarer sig egentlig ganske fint i forhold til end ikke at være i gymnasiealderen endnu. De får spillet til en personalejulefrokost på Niels’ mors arbejdsplads (et plejehjem) og bliver betalt med ti kasser sodavand. Niels får lynhurtigt den idé, at de sodavand skal drikkes så hurtigt som muligt – derfra kunne pantpengene bruges til at købe skrabelodder, og så ville de spare sammen til en bandkasse.

Derudover fik de under No Clue-navnet mulighed for at spille på ‘Børne 1’eren’. Så lidt tidlig succes blev det altså til. De fire drenge med rockstjernedrømme fik et ry på de lokale skolefritidsklubber i Frederiksberg, og den få år ældre Anders Folke holdt nøje øje med dem. Han blev introduceret til dem, idet Wissing i en kort overgang var kærester med hans lillesøster.

Da Wissing og Folke et par år senere starter på samme gymnasium, blev de gode venner. Anders blev en del af slænget og bandet, der på dette tidspunkt hed Iord.

2. Oasis har siden starten været Niels Brandts primære inspiration

Oasis er et gennemgående fyrtårn på tværs af podcasten. Niels Brandt fortæller levende om, hvordan han i starten havde svært ved at finde musik, han både fandt engagerende og let at spille. Men mødet med Gallagher-brødrenes musik gav ham endelig viljestyrken, han havde brug for:

»Så kom det der Oasis der. Så var det lige pludselig nok med en D-dur. Oasis havde en sang, hvor du kun skulle to akkorder: en E-mol og en G-dur, og så kunne du sangen. Det var en vej ind til at få forløst de der musikdrømme. Så der var noget, jeg kunne forfølge, men som vi også sammen kunne forfølge«.

Da The Minds of 99 to årtier senere bliver booket til at åbne Orange Scene, bliver gruppen spurgt, om de vil have gæster med til deres optræden. De er egentlig ikke det store for det, så de spørger kun to personer: Kim Larsen og Oasis’ egen Noel Gallagher – sidstnævnte skal nemlig spille på Roskilde samme aften. Og idet ingen af de gæsteoptrædener kunne blive til noget, konkluderede de, at der ikke var yderligere grund til at søge efter gæster.

The Minds of 99 anno ‘Solkongen’.

3. Tiårige piger, der dansede til Spice Girls, forandrede Niels Brandts ambitioner

Et år efter Anders blev medlem af Iord, fik de en tjans til at skulle spille på en festival i Helsingborg. Og denne aften bliver skelsættende for Iord. Niels Brandt fortæller:

»Så spiller vi den her koncert med de her nye numre. Jeg krængede bare min sjæl ud, tror jeg. Der var to mennesker i publikum, og det var vores venner. Vi havde slæbt alt vores gear derover«.

Vendepunktet kom dog først, da koncerten var forbi:

»Lige efter vi var færdige med at spille, så væltede det ind med mennesker. Det var fuldstændig packed. Og så var der sådan nogle tiårige piger, der begyndte at danse til ‘Wannabe’ af Spice Girls. Det kom bare fra stereoanlægget, og så var der en masse mennesker, der bare hujede og klappede. Jeg tror simpelthen, jeg fik en depression efter det der. Jeg tænkte sådan ‘Hvad fanden skal man gøre?’. Det der, det er åbenbart det, folk vil have. Det var nærmest som et forfærdeligt mareridt – det var bare virkeligt«.

Herfra opløste Niels bandet for at få en frisk start. Således flyttede han som 19-årig til London, hvor han gik på performance school.

4. ‘Det er Knud som er død’ var inspireret af et postkort

Teksten til The Minds of 99’s første single, ‘Det er Knud som er død’ kommer fra Tom Kristensens digt af samme navn, og der er en ganske finurlig historie bag måden, Niels Brandt kom i kontakt med det digt.

Efter han var kommet hjem fra London stødte Brandt tilfældigvis på sin gamle ven Jonas på et loppemarked. Det viste sig, at Jonas var blevet sangskriver, så de mødtes for at skrive en sang, der sidenhen blev til ‘Hurtige hænder’, som de uden held prøvede at sælge til blandt andre Rasmus Seebach. Men dette møde resulterede også i en anden sang, fortæller Niels Brandt:

»Så gav Jonas mig også et postkort. Han sagde ‘din bror hedder jo Knud, så jeg tænkte på dig’. Og så var der så et digt med ‘Det er Knud som er død’. Det var et postkort, Jonas’ far havde lavet. Han lavede postkort med billeder og digte, der passede sammen. Så var det ét af dem. Så stod vi der i øvelokalet, og en dag lavede jeg en melodi til digtet. Og så mærkede jeg ‘whoah’, den kunne jeg godt nok mærke, den sang«.

Og sådan får vi altså historien bag, hvordan de to første Minds-sange blev skrevet.

5. I de tidlige dage var The Minds of 99 punk med stort P

Efter at skrive ‘Hurtige hænder’ og ‘Det er Knud som er død’ samlede Niels sine gamle Iord-kammerater og sin ven Louis Clausen. Han inviterede dem til at samle et nyt band. Og hvilken slags band skulle det så være? Medlemmerne fortæller:

»I første omgang var oplægget, at vi skal lave punkmusik, og vi skal lave dansk punkmusik […] der skal være rå energi i det […] det skulle gå fucking stærkt […] og det skulle hedde The Minds of 99«.

Ja, man kan nu godt høre punkindflydelserne på især deres første album, men punk-etosset ligger i andet end blot musikken. På deres første sommerhustur som band drak de næsten udelukkende kirsebærvin, for »vi havde en idé om, at det var lidt punket«. Alle deres penge skulle være 50-kronessedler. De skulle gå i seler, opsmøgede bukser og Doc Martens. Alt skulle dækkes til med afdækningspap. Hvorfor? Fordi de syntes, det var punk.

The Minds of 99.

6. Den store svampetur der resulterede i ‘Til dem’

Podcastens tredje afsnit sætter hurtigt en konflikt op: The Minds of 99 har vundet KarriereKanonen, og ‘Det er Knud som er død’ er blevet et radiohit, men de har stadig ikke et album klar. Det skal de jo have, før hypen svinder ud, så på deres kommende bandtur til Skarø skal de altså få færdiggjort deres debut.

Det første bandet siger om turen er: »Lad os bare være ærlige: Den tur er bedst kendt for det svampetrip, vi var på«.

Herfra begynder en vild historie om Asger, der deler overraskende underholdende mangoer ud, Louis der bliver væk uden at kunne huske, hvor han har været, og Anders og Louis der står over for hinanden i undertøj og kigger på hinanden.

Det kan lyde uproduktivt, men som effekterne af svampene begynder at svinde ud, får Niels pludselig inspirationen til ‘Til dem’, der var klar med lynets hast. Så noget kom der altså ud af det.

7. Minds spillede for ti mennesker, som karrieren ellers så bedst ud

Kort inden udgivelsen af debutalbummet tog The Minds of 99 på forårsturné. Turneen startede godt, men gradvist var der færre og færre, der dukkede op. Selv om de hittede i radioen, havde de svært ved at se det reflekteret i livefremmødet. Allerværst så det ud, da bandet skulle spille på Forbrændingen:

»Jeg tænkte: Hvornår lukker de folk ind? Vi spiller jo nu. Jeg tænkte det stadig, mens vi var i gang med at spille. Jeg tænkte: Åbner de ikke dørene? For der var kun dem, der stod på indersiden af baren og skænkede fadøllene. Jeg tror, vi havde ti betalende gæster«.

Usikkerheden meldte sig, da de mødte dissonansen mellem radiosucces og fremmødet i Albertslund. Der blev kaldt til møde i bandet. Men heldigvis gik de en stærk festivalsommer i møde, hvilket medførte en vigtig opgave året efter.

Niels Brandt på Orange Scene i 2015.

8. Orange Scene-tjansen affødte en eksistentiel krise

Det var en stor dag, da The Minds of 99 fik at vide, at de skulle åbne Orange Scene anno 2015. Grundet det store ansvar knoklede de hårdt for at få deres andet album klar. Og det vækker stærke følelser hos bandet:

»Det er sjovt med angst, hvad det er for noget. For mig er det meget, når man skal vokse hurtigere, end man lige kan. Angsten får mig til at vokse, og den tvinger mig til at følge med. Den presser mig, så jeg udvider mig. Og det var også, hvad der skete der«.

Det var en opgave af så monumental skala, at det affødte den eksistentielt provokerende tanke: »Hvad hvis det peaker nu?«

»Det gjorde, at nogle af vores studiesessions gik fuldstændig i opløsning, fordi der var en fysisk nervøsitet over at skulle op på den monsterscene«.

9. Historien om da Mikkel forlod bandet

Noget af det største ved podcasten er, at det tidligere medlem Mikkel Bech-Hansen for første gang fortæller om, hvorfor han forlod bandet.

Mikkel oplevede et band, hvor alt gik alt for hurtigt – han fik knap nok tid til at leve sit eget liv. Han bliver stresset af at være en del af The Minds of 99, så han bliver nødsaget til at træde ud af bandet.

»Jeg har haft et ret hårdt forår. Både med at blive opereret i halsen, og på hjemmefronten er mit kærlighedsliv skudt totalt i smadder. Så hele mit fundament er i forvejen ret ustabilt«.

Det er en tung historie, der er så velfortalt, at det ville ville være synd at genfortælle her – så vi anbefaler klart at høre hele historien i podcastens fjerde afsnit.

10. Ingen troede, at Parken-koncerten kunne blive til noget

Vi slutter med en af de mere positive historier. Podcasten ender med fortællingen om, da det blev besluttet, at bandet skulle spille i Parken. Hvis der ikke havde været Covid-19, ville den koncert have fundet sted i september, men bandet var meget skeptiske over for ideen:

»Vi ville gerne spille en stor koncert. Hvis vi kunne spille ét show, så folk kunne komme op at køre over den kommende plade. Der var nogle forskellige muligheder oppe at vende. Vores manager Ole syntes, at Østerbro Stadion var det sygeste venue«.

Men det lå ikke i kortene, at de skulle spille på Østerbro Stadion:

»Vi sidder på Molslinjen, og så kommer meldingen, at vi ikke kan få Østerbro Stadion eller noget af det andet, vi gerne vil. Det er jo noget lort. Og så siger Ole ‘I kan også bare spille i Parken’. Det tror jeg ikke rigtig, der var nogen, der tog seriøst. Men det var som om, at jo mere man sagde, at det var fucking hjernedødt, så fik folk ild i øjnene«.

The Minds of 99’s koncert i Parken er rykket til 11. september 2021.

Hør ‘Hvem er The Minds of 99’ hos dr.dk HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af