Fem koncerter, du skal se på Roskilde Festival torsdag – som ikke foregår på de største scener

Roskilde Festival er i fuld gang, og i dag spiller musikken allerede fra kl. 12.00. Vi guider til fem navne, du skal se i dag, som ikke spiller på Orange eller Arena.
Fem koncerter, du skal se på Roskilde Festival torsdag – som ikke foregår på de største scener
Noname. (Foto: Emma McIntyre/Getty Images)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kara Jackson

Kl. 14.00 – Gaia

Kara Jackson var blandt de mest positive oplevelser, Soundvenues udsendte havde til årets by:Larm i Oslo. Her imponerede hun med sangskrivning, der var lige dele ømt poetisk og indigneret sarkastisk.

Hendes musik tager pulsen på mænd, der behandler hende, som om hun er deres »fucking mor«, og hun besynger det at leve i en verden, hvor man kan ende med at miste sine elskede til sygdom. Hun spilder ikke tiden på indviklet metaforik eller kringlet billedsprog.

Til dig, der kan lide: Krænkelseskulturellememes; vrede poesibøger; tør humor; lange eftermiddage på kaffebarer; akustisk guitar.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Blondshell

Kl. 15.00 – Avalon

Hvis du vil have lidt spade på din torsdag, kan du dårligt satse bedre end på Sabrina Teitelbaum, også kendt som Blondshell. Hendes selvbetitlede debutalbum fra sidste år blæste mangt en indierockfan bagover med en perlerække af stærke guitarbårne sange.

Hendes tekstunivers er som en lille dagbog, hvor der er plads til alle hendes komplicerede og ufiltrerede følelser om »skam, vodkastinkende hjem og afhængighed af stoffer og elendige mænd«, som det lød i en Soundvenue-anbefaling i 2022.

Til dig, der kan lide: PJ Harvey, dengang hun spillede på mindre scener; rock, som det lød i 90’erne; Snail Mail; eftermiddagsvodka, som du lynhurtigt fortryder; ‘Veronica Mars’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Amaarae

Kl. 19.45 – Eos

Det siger rigtig meget om Amaarae, at Childish Gambino har hende med som opvarmning på den turné, der senere i år rammer Royal Arena. For hun er en genre-eklektiker på helt samme plan som Donald Glover. Udgangspunktet er r’n’b, men oveni det smider hun elementer af både afrobeats, baile-funk, hiphop, psykedelia og endda lidt punkrock.

Det hele leveres med en animeret, næsten cartoony stemmeføring, der leder tankerne hen på, hvordan en karakter som Playboi Carti betvinger mikrofonen. Man ved aldrig, om hun er blid og mild næste takt, eller om hun skriger af sine lungers fulde kraft. Men uanset hvad hun finder på, er resultatet vellydende og for det meste dansabelt.

Til dig, der kan lide: At samle dine yndlingssange fra alle genrer på samme playliste; Childish Gambino; Playboi Cartis babystemme.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Noname

Kl. 21.00 – Avalon

Elsker du stærkt venstreorienteret politisk musik, men er du træt af, hvor aggressivt det hele lyder? Man skal trods alt lige have styr på sin teori, inden man soundtracker den væbnede revolution, ikke? Ja, men i så fald er Noname lige noget for dig.

Hun laver rigtig smooth, soulet hiphop, som kan virke helt rolig og nærmest hyggelig, hvis man ikke lytter til teksterne. Her skiller hun samfundet ad, og hun eksponerer, hvordan systemisk racisme, patriarkatet og kapitalistisk økonomi hænger sammen, og hun gør det med en skarp pen, som de fleste venstreorienterede akademikere ville misunde.

Til dig, der kan lide: ‘Det kommunistiske manifest’; Mick Jenkins; W.E.B. Du Bois; Rapsody; bell hooks (og du insisterer på at skrive det med små bogstaver); Common; Frantz Fanon.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Brutalismus 3000

Kl. 02.15 – Apollo

Mørket falder på. Store dele af din camp er måske så småt på vej videre. Men du skal feste! Roskilde Festivals elektroniske program bugner med spændende navne torsdag nat, men tyske Brutalismus 3000 serverer den nok hårdeste af slagsen.

Hvis Noname er teoretikeren, man læser inden sit oprør mod klassesamfundet, så er Brutalismus 3000 det soniske frontalangreb, der flår kapitalismen fra hinanden. De har energi som et punkband, men deres lyd trækker primært på hard techno og gabber.

I front har de den højtråbende frontkvinde Victoria Vassiliki Daldas, hvis insisterende vokal føles som at få 100 lussinger i ansigtet pr. minut, uanset hvor man kigger hen. Der er statsgaranti for, at du er smadret nok til at gå i seng, efter koncerten er slut.

Til dig, der kan lide: Crystal Castles; Red Bull med vodka; de hårdeste techno-klubber i Berlin; at blive længe oppe; at fortælle dine venner, at de skal bruge Signal i stedet for Messenger.

Læs mere af Soundvenues dækning af Roskilde Festival HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af