Kampen om Taylor Swifts gunst har nået et nyt, uværdigt lavpunkt

Donald Trump har delt falske billeder for at fake, at Taylor Swift støtter ham. Det viser, hvor meget magt Swift har i USA – og hvor lavt nogle er villige til at synke for at have del i den.
Kampen om Taylor Swifts gunst har nået et nyt, uværdigt lavpunkt
Taylor Swift under 'Eras'-turnéen i London. (Foto: Gareth Cattermole/TAS24/Getty Images for TAS Rights Management)

KOMMENTAR. Du ved, du er pænt populær, når folk lader som om, de er venner med dig.

Tidligere denne uge postede republikanernes præsidentkandidat Donald Trump AI-genererede billeder af Taylor Swift og hendes fans på Truth Social, der på de her falske billeder tilkendegav deres støtte til ham.

Et af billederne viser Swift, der, iført et klassisk Uncle Sam-kostume, peger mod læseren. »Taylor Swift vil have dig til at stemme på Donald Trump«, står der henover fotoet.

»I accept«, lød Trumps caption – som i ’jeg accepterer støtten’.

I virkeligheden har Taylor Swift dog ikke meldt ud, at hun støtter Donald Trumps kampagne. Chokerende, jeg ved det.

I 2020 støttede hun demokraten Joe Biden (dengang med Kamala Harris som vicepræsidentkandidat), men ved dette valg har hun ikke støttet nogen endnu. Selvom mange har spået, at et endorsement fra stjernen kunne være afgørende i valget.

Den gabende diskrepans mellem virkelighed og påstand gør, at der næsten er noget high school over Donald Trumps post: Jo, den er altså god nok, skolens populære pige elsker mig – selvom hun aldrig ænser mig, når hun går forbi mig på gangen.

Episoden siger en masse om, hvor beskidt valgkampen kan blive i USA, og om hvordan AI-teknologi kan forværre problemerne med misinformation.

Men den siger også noget om, hvor magtfuld Taylor Swift efterhånden er.

Taylor Swift-effekten

En af verdens mest magtfulde mænd, der fortsat har en god chance for at blive USA’s næste præsident, er villig til at fake, at hun støtter ham. Det virker ret langt ude.

Men der er en klar politisk kalkule bag. For Swift er en magtfaktor.

De seneste år er Taylor Swift nemlig gået fra at være verdens største popstjerne til… ja, til at være verdens største popstjerne med længder. Hun er ikke længere bare en musikstjerne men en kulturel og økonomisk force.

Det nye karrieremæssige kvantespring skyldes i høj grad hendes ’Eras’-tour.

Taylor Swift i Stockholm. (Foto: TAS Rights Management)

Swift har spillet over 100 koncerter, og når touren slutter til december, vil hun være oppe på 149. Det er den mest indbringende turné i historien, og den første tour, der har indtjent over en milliard dollar.

Men én ting er tallene, noget andet er det bredere aftryk, Swift har efterladt de steder, hvor hun har optrådt.

Der har været rapporter om, at hendes koncerter decideret sætter gang i økonomien i de lande, hun besøger. The Conversation kaldte det »swiftonomics«, da ’Eras’-touren sparkede Singapores økonomi i gang. The New York Times har kaldt turnéen en »økonomisk tour de force«, men også beskrevet hvordan dens aftryk kan bidrage til at puste til inflationen.

Faktisk kan popstjernen skabe medvind for lande eller virksomheder bare ved at være til stede i nærheden af dem. Forbes døbte det »Taylor Swift-effekten«, da amerikansk fodbolds popularitet i USA nåede nye højder, da Swift begyndt at date football-spilleren Travis Kelce, og dukkede op til hans kampe.

Tænk, hvis hun kunne gøre det samme for, ja, for eksempel en skrantende præsidentkampagne?

Taylor Swift og Travis Kelce til Super Bowl. (Foto: Ezra Shaw/Getty Images)

Kampen om Swifts stemme

Det er ikke nogen overraskelse, at politikere gerne vil sikre sig Taylor Swift-effekten. Sådan var det allerede ved forrige valg.

»Når Taylor Swift kalder, kommer unge vælgere til valgstederne«, skrev Information for eksempel dengang, og kaldte popstjernen for en af de kulturpersonligheder, der »har haft størst indflydelse på den amerikanske valgkamp«.

Det var dengang hun for alvor meldte sig ind i den politiske debat efter mange års tavshed, og skrev til Trump, at »vi vil stemme dig ud til november«.

Taylor Swift har altså altid været en eftertragtet skikkelse for den politiske verden. Men efter ‘Eras’-tourens globale sejrsgang, er hendes magt blevet endnu større. Og kampen om hendes gunst har nået et nyt, uværdigt lavpunkt.

Hidtil har det handlet om, hvem hun reelt stemte på eller støttede. Nu kæmper man ikke blot om hendes rent faktiske endorsement. Nu har en præsidentkandidat forfalsket hendes støtte. Desperationen efter Swift-effekten er åbenlys.

Hvordan har Taylor Swift det mon med det hele? Et godt bud er nok, at hun er en lille smule skræmt.

Både over, at en amerikansk præsidentkandidat er gået så langt som at forfalske hendes støtte. Men måske er hun også bare en lille smule skræmt over sin egen magt.

Det er lige før man fristes til at citere Swifts ærkefjende. For ingen enkeltperson burde have så meget magt.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af