Ni kontroversielle emojis, der har skabt undren og splid

Forbi er den uskyldige tid, hvor det vildeste billede en sms kunne mønstre, var et kolon og en parentes. Smileyen er død og begravet, længe leve emojien. Med den seneste Apple iOS 8.3opdatering er der tilmed kommet endnu flere emojis, vi kan krydre vores korrespondancer med. Emojis har indtaget vores digitale kommunikation og vores udvalg vokser for hver opdatering.

Men med mulighederne følger også kontroverser. Her er ni emojis, der har skabt splid, misforståelser og undren – eller simpelthen bare er blevet misbrugt.

s043866445

1. Etnisk diversitet

Emoji har over 15 år på bagen, men blev først en kulturmarkør i Vesten i 2011. Fire år skulle der gå efter emojis blev inkorporeret i Apples mobile styresystem iOS, før etnisk diversitet blev en del af emojiudvalget. Det var dog en lang, hård kamp, der blandt andet krævede en hashtagkampagne fra Miley Cyrus.

Selvom det blev taget vel imod, var emojiernes race-kamp ikke vundet, da der kom forskellige hudfarver. Straks vist internettet sig fra sin grimmeste side og brugte de forskellige emojis til nedsættende kommentarer og hashtags.

Der er seks forskellige hudfarver til rådlighed for iPhone-brugere. Spørgsmålet er så bare, hvem der føler sig repræsenteret af den skriggule.

redheademoji

2. Rødhåret emoji

Med den nye iOS-opdatering fra april kom der altså fokus på mere emojidiversitet. Men én befolkningsgruppe  med en bestemt gen-sammensætning blev grusomt overset: De rødhårede.

De cirka to procent af verdens befolkning med rødt hår kæmper dog for sagen. I skrivende stund har over 14.000 skrevet under på at emojis også skal eksistere med rødt hår. Hvis de når kampagnens mål på 15.000 underskrifter, så vil de forsøge at få The Unicode Consortium, der har ansvaret for emoji-standardisering og -monitorering, til at implementere den rødhårede emoji.

maxresdefault

3. Ulovlige emojis

Hvis du troede emojis var lutter spas og lagkage, så tro om igen. Ligesom ytringer og trusler kan være ulovlige, så kan emojis også. I januar i år arresterede politiet i New York 17-årige Osiris Aristy for emojikombinationen herover. Det blev simpelthen anset som værende en terrortrussel, selvom han ikke med ord ytrer nogen trussel. Hans kaution blev sat til 150.000 dollar, men sigtelserne blev senere frafaldet.

I januar 2014 var emojis også omdrejningspunktet i en sag, hvor en rapper fra Atlanta truede en undercover-journalist, der bakkede ud af en handel af den særlige hostesaft lean, med den simple kombination af en død emoji og en pistol.

Senest er emojis også på anklagebænken i form af bevismateriale mod en 19-årig formodet pusher fra Australien. Han har tilsyneladende brugt hjerter og lynnedslags-emojis for at dække over ecstasy og MDMA.

Windows10-MiddlefingersColors

4. Skråt op-fingeren

Efter mange år med æble-betinget adgang til emoji-slaraffenland, har Microsoft endelig fat i noget, iPhone-brugere vil have: Muligheden for at sige lige præcis, hvad de mener med kun et enkelt tegn.

Emoji-symbolet, der er inspireret af det uhøflige, urgamle håndtegn kendt fra blandt andet trafikken og fodboldkampe, har dog også vakt en del opsigt siden det blev lanceret som en del af det kommende Windows 10.

I diversitetens hellige navn kommer fingeren i seks forskellige farver. Hvem den grå nuance skal repræsentere, vides ikke. Gandalf? En revisor?

150129104446-taco-bell-emoji-780x439

5. Taco-emojien

En burger, en aubergine, donuts, pizza, men ingen taco-emoji. Og så endda her midt i tacoens storhedstid. Bare rolig, internettet (og dem, der lever af at sælge tacos) er på sagen. Taco Bell har fået knap 33.000 til at skrive under på, at det verden mangler, er en taco-emoji. Så mon ikke den nok skal komme.

Indtil da er det muligt at downloade forskellige emoji-pakker, hvor tacoen er med, men disse pakker taler sjældent godt sammen med andre telefoner. Og eftersom Unicode faktisk har åbnet for tacoen, så er det vist kun et spørgsmål om tid, før den retteligt indtager sin plads i systemerne.

98_1200x1200x80_thumbsupemoji

6. Verdens ældste emoji

Siden Facebook for godt fem år siden indførte den digitale udgave af den ældgamle opadvendte tommelfinger har internettet ikke været det samme. Like-symbolet er blevet et internationalt tegn på værdsættelse, der gennemsyrer snart sagt alle medier.

Men tommelfingeren hører ikke hjemme i en dannet emoji-samtale. Den viser med al tydelighed, at afsenderen ikke har tænkt sig at bruge hjerneceller på at udtænke på et svar med hverken bogstaver eller tegninger.

Desuden er den med tiden også blevet så udbredt, at den ikke rigtig betyder noget længere. Tommelfingeren i den grad en emoji, der har udtjent sin værnepligt.

1406817829000-emoji

7. Den hellige hi-five

I de gode, gamle dage (for godt et halvt år siden) kunne man bare bringe denne emoji på banen, hvis man manglede noget at snakke om fredag aften. Så var man sikret et godt skænderi om, hvorvidt det er et udtryk for en high five eller hænder, der beder.

Men ingen anden end Drake har nu lukket den diskussion for bestandig. Han har fået tatoveret den omstridte emoji på sin arm og det er bedende hænder siger han og uddyber »I pity the fool who high-fives in 2014«.

Drake bakkes dog ikke entydigt op af det internationale emoji-leksikon, der forklarer emojien som udtryk for taknemmelighed, men at den også kan betyde bøn eller hi-five.

Poopemoji

8. Lorten

For nogle er den en tilstand, for andre en person eller bare ren og skær dårlig samvittighed. Men faktisk var den smilende bunke lort nær skyld i, at emoji ikke blev eksporteret til Vesten. Dens rejse til Apple-tastaturet er et forrygende eventyr om kulturelle forskelle, gyldne drømme om det japanske marked og bæ-forskrækkede direktører.

Siden er den dog blevet enormt udbredt og har mange beundrere. Den er blandt andet kommet som en pude, hvilket en amerikansk supermodel er yderst begejstret for.

face_with_look_of_triumph_emoji_tshirt-re2ae76c3ffba47e09b4fdf00e83594fa_f0yqz_1024

9. Fnyset

Du tror nok, at denne emoji er den perfekte illustration på at din cykel er punkteret eller nogen købte den sidste bagel for næsen af dig, men du tager fejl. Faktisk er det en af de mest misforståede emojis.

Omend den ligner en stodder, der fnyser som en arrig tyr, er denne emoji et udtryk for triumf. Bare rolig, det er en gængs fejltagelse, som mange begår.

Læs også: Sproget, der siger mere end ord: Derfor er verden afhængig af emojis

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af