Kommentar: Microsoft er tilbage i storform og giver Apple kam til det grå hår

Kommentar: Microsoft er tilbage i storform og giver Apple kam til det grå hår
Panos Panay præsenterer Surface Pro 4 med præcision og power.

KOMMENTAR Microsoft er tilsyneladende på vej tilbage i gamet med turboen slået til. Deres store produktlancering i går fik Google og Apples ditto til at blegne som for gammel Stryhn’s.

Ja, ja, de har naturligvis aldrig været væk, men de seneste år har de sjosket lidt rundt i en sump af det ene tvivlsomme produkt efter det andet. I går gav hældte de nitroglycerin i motoren og udviste et engagement og vitalitet, som både Apples og Googles (i øvrigt fuldstændig identiske) store efterårspræsentationer var helt og aldeles blottet for.

Og ikke nok med det, Microsoft lancerede produkter, der rent faktisk fik tech-verdenen til at spærre øjnene op. De gav et yderligere, interessant indblik i HoloLens, deres augmented reality-headset, der bringer hologrammer ind på arbejdspladsen og i stuen – en type hardware stort set ingen andre arbejder på. De viste smartphones, der kan bruges på samme måde som en computer, mens alle de andre store smartphoneproducenter har travlt med at producere smartphones, der har alle de samme features. De lancerede deres første laptop Surface Book, der med en aftagelig skærm kan fungere som en ultrakraftfuld computer og en ultrakraftfuld tablet/tegnebræt og en simpel notepad.

Undertegnede har naturligvis ikke haft mulighed for at teste et eneste af de nye produkter, men på papiret tager de eksempelvis Apple i skole. Og straks mere vigtigt: Det virker som om de introducerer en hel linje af produkter, der rent faktisk er nyskabende i langt højere grad, end hvad vi så fra i hvert fald Google, og til dels også Apple. Microsoft udviser modet til at gå i deres egen retning og skabe en teknologisk fremtid på deres præmisser – præcis som Apple har gjort hidtil.

Selvsikkerhed sælger

Alt dette rider på ryggen af, at de har lanceret Windows 10 med ret stor succes. Det nye styresystem er den kit, der limer alle de nye produkter sammen. Hvor de to andre store spillere deler deres devices ud i mange forskellige styresystemer, har Windows holdt fast i et styresystem til det hele. I går gav det træk enormt meget mening hele vejen rundt.

Men det mest påfaldende ved Microsofts præsentation var, at de sprudlede af fascination af deres egne produkter. Det er langt lettere at sælge en vare, hvis man selv tror på den. Og det indtryk gav langt størstedelen af Microsofts oplægsholdere. De ville revolutionere gamet på deres egne præmisser, ikke bare følge andres fløjte som rotterne i Hameln.

Det virker til, at Microsoft virkelig har fundet den målgruppe, de gerne vil tale til. Deres præsentation var underholdende og ligefrem og det afspejles også i deres selvironi, som de har udvist i alt fra deres uofficielle maskot, en Tyrannosaurus-ridende ninja-kat, til t-shirts, der udvisker det forbigåede Windows 9 for at illustrere et stort skridt videre fra det horrible Windows 8. Deres univers er fyldt med elaborerede, über-nørdede, binære easter eggs og memes i en tid, hvor Google og Apples morskab rækker til rickrolls og skjulte links.

Windows
Invitationen til gårsdagens event indeholdt strimler af binær kode, der ledte til dette wallpaper af ninja-katten på skuldrene af King Kong, der kæmper mod bacon-flyvere.

 

Forfriskende vildskab

To herrer stjal showet i går. Den første er Microsofts chef for devices, Panos Panay, der uden manuskript og med karisma og overskud præsenterede de to nye smartphones, den nye Surface Pro 4 og laptoppen. Han er altid pumped og i går viste han stolthed, engagement og lidt humor, som man i tech-verdenen stort set ikke har set, siden Steve Jobs sidst stod på en scene.

Den anden er Bryan Roper, der med en streetwise accent, en trilby kækt på sned (arh, rolig – det kan også blive for ungt) og sneaks præsenterede, hvordan Microsoft Lumia 950-smartphones kan fungere som din computer.

Det var forfriskende og underholdende og mest af alt en indikation af, at Microsoft er ude af de overgearede Steve Ballmer-dage og helt ovre de tørre, nørdede Bill Gates-tider. Måske er de også ude af de dage, hvor Xbox ligger under for de andre konsoller og hvor en Windows Phone ikke er noget, man gider eje eller have.

De lægger i al fald en ung stil for dagen, som Apples gråsprængte herrer i monokrome skjorter og Googles cardiganbærende kontormus kan lære meget af.

Men selvom om Microsoft kom ud af starthullerne med power, saft, kraft og ungdommelighed er det nu, de skal vise, at deres produkter kan leve op til det. Mit bud er, at de ikke bliver store salgssucceser – men de har klaret den første og største hurdle: De har fået folk til at snakke om Microsoft igen.

Læs også: Kommentar: Googles event udstiller, hvor idéfattig techbranchen er lige nu

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af