Tom Hanks og Daniel Craigs mimik sat på formel i Google, Intel og Samsung-projekt

Tom Hanks og Daniel Craigs mimik sat på formel i Google, Intel og Samsung-projekt

Forstil dig, at du i fremtiden har mulighed for at møde dit helt store idol – og ovenikøbet høre dem sige, lige det du ønsker de ville fortælle dig. Også selvom dit forbillede er død og borte. Et forskningsprojekt støttet af Google, Intel og Samsung er ved at gøre den fremtid til virkelighed.

Nyt software og en såkaldt intelligent algoritme under udvikling af et forskningshold fra Washington University er ved at muliggøre skabelsen af vellignende avatars, der kan animeres til at sige og gøre som man lyster.

Ved at indsamle video og billedmateriale af berømtheder, er det muligt at få de computerskabte ansigter til at følge bevægelsen fra andre kilder, men samtidig holde fast i berømthedens oprindelige ansigtsmimik. Det er lettere forklaret med video:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

For at skabe en velfungerende avatar, kræver algoritmen input fra enorme mængder billede- og videodata. Her kommer Google i spil, der er med til at finansiere forskningen. Gennem Google-billedsøgninger og videomateriale fra det Google-ejede YouTube, har forskerne haft mulighed for at samle data ind fra alle mulige kilder.

Hvad der er særligt for det her projekt, er at det adskiller sig fra øvrige facial capture technologies, da det ikke kræver involvering af subjektet. I stedet for at Tom Hanks kommer forbi et studie og spiller foran et kamera for at opbygge en database, findes der allerede en database online, der kan tilgåes af alle.

Derfor er projektet indtil videre fokuserer på berømtheder, men forskerne håber at kunne anvende teknologien i hverdagen også, for eksempel så man kan se sin afdøde mor i sofaen med et par augmented reality-briller på.

Teknologien betyder at du i fremtiden eksempelvis kan udskifte Nick Offerman foran pejsen med en anden berømthed eller bekendt. Selvfølgelig ville det være vanvittigt, for ingen sidder i stilhed foran en pejs i 45 minutter bedre end Nick Offerman. Men det vil være en mulighed.

Teknologien kan dog også bane vejen for efterligninger, der er skabt uden subjektets samtykke. Hvis den færdige teknologi bliver bredt tilgængelig kan den benyttes til mere end bare harmløse parodier, 3D-visualiseringer og professionelt arbejde i filmbranchen.

Man kan forestille sig virale videoer hvor politikere kommer med kontroversielle udtalelser, de aldrig har sagt. Eller næste grads hævnporno, hvor ekskærestens ansigt er kopieret over en skuespillers krop. Undervurdér aldrig internettet og dets mangfoldige brugere.

Om ikke andet, har teknologien mulighed for at rykke på magtdynamikkerne i filmbranchen. Med CGI-projekter som Benjamin Button vil det ikke længere være nødvendigt med Brad Pitt i gammelmands-makeup og motion capture over flere måneder. Og hvis en skuespiller pludseligt dør under optagelserne, kan filmskaberne spare på efterbehandlingen der skal til, efter en body-double afslutter den afdødes arbejde.

Det betyder også, at skuespillere slet ikke behøves involveres i mindre projekter som tv-spots eller nødhjælpskampagner. De kan bare ticke en boks, der giver computergrafikere lov til at sætte deres ansigt over på manden, der står i en afrikansk hytte og peger på udspilede maver. Så sparer de den flyvetur.

Læs også: Thom Yorke sammenligner YouTube og Google med Nazi-Tyskland og siger de »stjæler kunsten«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af