Pas på, Spotify og Apple Music: Salget af kassettebånd er stigende

Pas på, Spotify og Apple Music: Salget af kassettebånd er stigende

Det er en anelse kontraintuitivt, at kassettebåndene oplever en revival, når salget af deres afløser cd’en styrtdykker. Men de små plastik-kassetter, som millennials ikke aner, hvad de skal stille op med, er tilsyneladende ikke afgået ved døden.

Tværtimod er salget af kassettebånd stigende i USA. Det melder den største – og eneste – amerikanske producent af kassettebånd, NAC, ifølge Ars Technica. NAC’s salg er steget med 31 procent i 2015 og de forventer det stiger igen i 2016 med kunder i endnu flere lande.

Og selvom de officielle salgstal for kassettebånd ifølge Nielsen faldt en anelse i 2014, så er de tal en anelse misvisende. For Nielsen tæller ikke direkte salg fra kunstnere til fans med i deres opgørelser og en stor del af NAC’s kunder er netop mindre indie-bands, der bruger den model.

Båndene har i de senere år oplevet en niche-renæssance, men at salget er stigende vidner om, at det ikke udelukkende er et perifært fænomen. Og det vel at mærke efter BBC i 2005 erklærede at båndet »ikke havde lang tid tilbage« i den vestlige verden.

Og nu tænker du måske, at det primært er dine bedsteforældre, der ikke kan få nok af de små, semi-uduelige kassetter til at optage Giro 413, men det er ikke hele sandheden. Den amerikanske kassettebåndsproducent NAC udtaler til Bloomberg at 70 procent af deres salg er af kassettebånd med musik og de resterende er blanke kassetter. De har kontrakter med Sony, Universal og flere mindre indielabels. Kunstnere som The Flaming Lips, Nelly Furtado, Mac DeMarco, Wild Nothing, Skrillex og Metallica har i de senere år udgivet musik på bånd. Soundtracket til ‘Guardians of the Galaxy’ skulle – naturligvis – også udgives på kassettebånd.

Kassettebåndene er stadig en ubegribeligt lille dråbe i havet – kun omkring 13 millioner enheder fra NAC – men omvendt cd’erne er bånd-salget umiddelbart på en opadgående kurve som de ligeledes uddaterede vinyler.

Læs også: Midnatsjulegave: The Beatles lander på alle de store streamingtjenester

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af