Syv ubarmhjertige features: Se din Snapchat-taberscore og alle likede Facebook-billeder

Syv ubarmhjertige features: Se din Snapchat-taberscore og alle likede Facebook-billeder

Et velfungerende socialt medie har en evne til at lade sig integrere sømløst i vores hverdag, så vi ikke rigtig forholder os til det. Det er først, når vi får det på afstand, ser en statistik eller falder over et gammelt link eller samtale, vi reelt bliver bevidste om, hvordan vi bruger medierne.

Derfor kan nogle af de forskellige mediers funktioner da også være ret ubehagelige at se i øjnene, når vi opdager dem. Skrev jeg virkelig det? Har jeg virkelig sendt så mange snaps? Har jeg liket dét billede?

Vi har samlet syv mere eller mindre ukendte features, der har en ubehagelig evne til at gøre dig lidt pinligt berørt eller umanerligt selvbevidst, når du opdager dem.

Facebook Messenger

Funktion8

 

1. Den skjulte indbakke i Messenger

De fleste ved, hvor de skal finde deres Messenger-indbakke, men der er faktisk endnu en indbakke til de beskder, som folk du ikke er venner med, har sendt til dig. Hvis du udelukkende er på Messengers smartphone-app, så kan den være lidt svær at finde frem.

Du skal ind i fanebladet Personer > Beskedanmodninger > Se filtrerede anmodninger. Så dukker der en stak gamle beskeder op, som du sandsynligvis ikke anede, du havde modtaget. Rigtig meget er spam, men det kan også være folk, du ikke – af den ene eller anden årsag – er venner med, der bare gerne vil i kontakt med dig.

For de fleste er det et sælsomt sted at besøge. Og særligt for kvinder kan denne indbakke være et relativt tåkrummende hjørne af internettet at klikke forbi.


Funktion7

 

2. Facebook Messengers-previews

Facebook markerer om nogen har læst din besked på tre måder: Ved hjælp af modtagerens profilbillede, hvis beskeden er læst og to forskellige typer flueben, hvis beskeden er henholdsvis sendt og leveret. Det markeres med henholdsvis blå placeret i en hvid cirkel og hvid placeret i en blå cirkel. Det er de to forskellige typer, der er interessante.

Den første popper op så snart beskeden er leveret til modtageren, dvs. hvis vedkommende er logget ind på en mobil device og beskeden dermed når frem til appen. Men på de fleste notifikationsskærme kan læseren godt læse en stor del af eller hele beskeden, uden den bliver markeret som læst. Så reelt betyder det kun, at beskeden med 100 procent sikkerhed er ulæst, hvis den står som sendt (blåt flueben, hvid baggrund), mens den som leveret (hvidt flueben, blå baggrund) sagtens kan være læst.

Tillykke. Nu kan du gå og spekulere på, om dine venner har læst din besked, men bare ikke gider svare.


Facebook

Funktion6

3. Se alle billeder, nogen nogensinde har liket på Facebook

Det kræver en lille smule arbejde, men Facebook har faktisk en funktion, så du kan überstalke dine venner, hvis de har en åben profil. Du skal ind i Indstillinger > Sprog og så vælge English ‘(US)’. Når du har skiftet sprog kan du søge på eksempelvis ‘Photos liked by Mark Zuckerberg’ (eller enhver anden kendis, som du følger) som på billedet herover.

Hvor Mark Zuckerberg-søgningen er relativt kedelig, så kan du rent faktisk også søge på dig selv og dine venner. Det er jo som regel ikke nogen hemmelighed, når man spreder likes omkring sig på Facebook, men når man ser sine likes akkumuleret på den måde kan det hurtigt blive en lidt underlig fornøjelse – særligt når man kommer lidt tilbage i de gamle annaler.


Snapchat

Funktion5

 

4. Snapscore – inkl. din taberscore.

Du har måske bemærket, at du og andre på Snapchat har en score under sit brugernavn og snapcode. Hvad dette tal dækker over har været omdiskuteret, men ifølge Snapchat er det et samlet tal for, hvor mange snaps en bruger har sendt og modtaget.

Det lyder jo umiddelbart meget simpelt, men det er lidt mindre ligetil end som så. Der har nemlig været rapporteret flere tilfælde, hvor Snapchattere har oplevet stigninger eller fald i deres score. Journalister og bloggere, der har leget med det, har også oplevet at snaps, der sendes til flere personer samtidig får scoren til at stige mere end blot et enkelt point. Chat- og historie-funktionen også en indvirkning på scoren, men vi ved ikke med sikkerhed hvilken, for Snapchat har ikke præciseret.

Hvad vi dog ved med en væsentlig anden sikkerhed er en ret afslørende funktion, som de færreste kender – vi kan kalde den taberscoren. Går du ind i chat og trykker der, hvor der står chat dukker der to tal op. De to tal dækker hårdt og kontant over hvor mange snaps du har sendt (til venstre) og hvor mange du har modtaget.

Så kan du jo regne lidt på tallene og vurdere om dit behov for at blive set er lidt for højt.


Funktion4

 

5. Ingen fortrydelsesret på Snapchat

Hvis du overvejer at skrive en besked til dit crush via Snapchats chatfunktion, så skal du være helt sikker på, at du rent faktisk har tænkt dig at skrive beskeden. For så snart du taster det første bogstav, får de fleste Snapchat-brugere en notifikation om, at du er ved at skrive en besked.

Der er med andre ord ikke som sådan nogen fortrydelsesret, som der er i for eksempel Facebook Messenger, hvis du først har sat pen til papir. Choose wisely.


Funktion3

 

6. Se hvem, der har set dine Snaps

De fleste garvede Snapchat-brugere ved godt at denne funktion findes, men for dem der ikke gør, kan det være en smertefuld opdagelse. Når du laver en story, så kan du se, hvor mange der har set den ved enten at trykke i højre side af din story eller ved at swipe opad på de enkelte snaps i din story.

Ikke nok med, at du kan se, hvor mange der ser dine Snaps, du kan også se, hvem der ser dem. Det kan være årsag til en vis akavethed, hvis din mor eller ekskæreste altid er den første til at følge med i dit liv (du kan heldigvis afskære enkeltpersoner fra at se dine stories).

Mest ubarmhjertigt er det dog at se, hvor mange færre, der har set det første snap i din story kontra det sidste. Som regel er der en del, der ikke er nået hele din story igennem. Hvis du virkelig er nidkær kan du på hvert enkelt snap se, hvem der er faldet fra – og dermed se, hvem af dine venner, der synes dit liv er røvkedeligt.


Funktion2

 

7. Emojien med det skæve smil

Snapchat bruger en lang række emojis til at illustrere, hvor gode venner du er med forskellige kontakter. Hjerterne og de smilende emojis giver næsten sig selv, men flere andre er mere kryptiske. Solbrille-emojien bruges for eksempel til at illustrere venner, som du har fælles bedste venner med og emojien med den brede mund dækker over venner, der deler bedste ven med dig.

Særligt én af dem er temmelig ubarmhjertig over for dine venner. Emojien med det skæve smil dukker op ved de venner, der tæller dig blandt de bedste venner, men som ikke er en af dine bedste venner. Av. Sikke en måde at sige det på, Snapchat.

Overvej nu, hvem af dine venner, der ser dig illustreret med en emoji med et skævt smil.

Du kan se betydningen af alle Snapchats emojis under Indstillinger > Administrér > Ven Emojis.

Læs også: Fordom bekræftet: Katteejere er sørgelige singler, ifølge Facebook undersøgelse

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af