Rap-fænomenet Post Malone: »Jeg begyndte at lave musik i Dallas, da jeg fik ‘Guitar Hero’«

Rap-fænomenet Post Malone: »Jeg begyndte at lave musik i Dallas, da jeg fik ‘Guitar Hero’«

Den Soundvenue Session-aktuelle amerikaner er en ny type hiphopstjerne: En original og goofy rapper og sanger, der laver usædvanlige sange og drømmer om at slutte karrieren som countrystjerne.

Når man ser Post Malone, ved man ikke rigtig, om man sidder over for en helt uspoleret, barnlig sjæl eller bare en goofy dude, der har indtaget et par genstande. Han har fletninger, guld-grills på tænderne og et permanent fjoget smil på læberne. Trods attituden taler Austin Post, som han hedder, ret lavmælt og virker følsom, flink og en lille smule forvirret.

»Jeg gør bare min egen ting«, er rapperens simple beskrivelse af sig selv, da jeg får fat i ham. »Jeg laver bare den musik, jeg elsker at lave«.

Og musikken er faktisk lige så tvetydig som hans personlighed. Gennembruddet ‘White Iverson’, som røg på nettet i februar, er et melankolsk og skrøbeligt track, der trækker på kølig Toronto-r’n’b a la Drakes ‘Marvin’s Room’ og The Weeknds ‘The Morning’. Men lytter man ordentligt til teksten, er det en ret ligefrem sang om at bruge penge, score damer og generelt være sej. Malone smiler også fra øre til øre, når han optræder med nummeret.

Graver man lidt dybere i den 20-årige amerikaners forholdsvis korte musikalske liv, finder man flere beviser på hans ejendommelighed, for eksempel et overraskende solidt Bob Dylan-cover og en joke-rapvideo, hvor en meget ung Post er iført hotpants. Samtidig taler han det ene øjeblik om sin ambition om at slutte karrieren som countrystjerne, for kort efter at fortælle at han bruger ekstremt meget tid på at se Allen Iverson-videoer på Youtube. Hvordan skal man forstå den her ukonventionelle rapper?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den ultimative millenniummusiker
Først og fremmest virker Post Malone som en karakter, der suger inspiration til sig på en fuldstændig ukritisk og umiddelbar måde uden at bekymre sig om, hvorvidt det er socialt acceptabelt. Og indflydelserne har været mange fra start af.

»Du kan høre rock, folk og country i min musik«, siger han. »Jeg er inspireret af artister som Johnny Cash, Notorious B.I.G. eller Toby Keith, fordi de alle er kunstnere, som min far spillede, da jeg voksede op. De er en del af min musik«, siger Post, hvis opvækst har været lige så alsidig som inspirationskilderne. Han er født i New York, opvokset i Dallas fra han var ni og bor nu i Los Angeles.

Post Malone er både et produkt af en rejse tværs igennem USA og en rejse gennem landets musikhistorie – fra New York til L.A. og fra Cash til Biggie. Derfor er det måske slet ikke så mærkeligt, at han lavede sit første rap-mixtape som 16-årig, men samtidig også eksperimenterede med country.

Samtidig er han et barn af internettet og den moderne teknologi. Hør bare hvordan han blev inspireret til at lave musik: »Jeg begyndte at lave musik i Dallas, da jeg fik ‘Guitar Hero’. Jeg spillede det vildt meget, og så bad jeg min mor om at købe en rigtig guitar til mig«.

Kan man forestille sig et bedre billede på en internetopdraget musiker, end en country/rap-hybridkunstner, der lærte at spille guitar via ‘Guitar Hero’?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Et legebarn blandt voksne
Springet fra eksperimenterende, ung musiker til et af de mest omtalte nye hiphopnavne skete – som så ofte for tiden – ret tilfældigt. Post lagde ‘White Iverson’ ud på nettet, tracket spredte sig, og pludselig tweetede Wiz Khalifa og Mac Miller om nummeret. Det blev et viralt hit, og nu er han endda blevet inviteret med på Kanye Wests nye album.

Samtidig har der været kritiske røster, der anklager ham for blot at være endnu en hvid, der udnytter sortes kultur, når han går med guld-grills og bruger hiphop som sin legeplads.

»Jeg lader det ikke gå mig på«, siger Post Malone om kritikken og henviser til sine linjer fra det nye track ‘#Mood’: »Everybody wanna talk shit on the internet, but they don’t see the work I put into this«.

Post Malone virker mest af alt ret forbløffet over, at nogen kunne klandre ham for at lave den musik, han elsker. Og spørgsmålet er også, om hiphoppen ikke ville være fattigere, hvis der ikke var plads til folk som ham.

Vi lever i en tidsalder, hvor den enøjede Fetty Wap er rappens største Don Juan, og hvor iLoveMakonnen kan slå igennem ved at jodle om, at han tager syre. Grænserne flytter sig hele tiden, og det normale er blevet en fleksibel kategori. Post Malone er helt enkelt en kunstner, der bor i den her verden af tusind indflydelser og suger alt til sig med barnlig entusiasme for så at skabe sit eget destillat. Han er prototypen på en musiker i 2015: Han er et barn af sin tid.

Post Malone spiller en Soundvenue Session på Rust den 13. november.

Læs også: Breakin’ Sound: Post Malone

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af