Seks ting, du (måske) ikke vidste om Mikael Persbrandt

En du elsker

 

Sammen med Mads Mikkelsen er Mikael Persbrandt Nordens største skuespillernavn. For tiden er han dobbeltaktuel med to smertensroller: Som alkoholikerfar i den svenske ’Mig ejer ingen’ (læs anmeldelse) og som rockstjerne med ondt i livet i danske Pernille Fischer Christensens ’En du elsker’ (læs anmeldelse).

Især i sidstnævnte spiller han op mod myten om sig selv som en stjerne med en tumultarisk fortid. Persbrandt tager i høj grad sin egen persona med på lærredet, og det har inspireret os til at kigge lidt nærmere på, hvem han egentlig er. Fra hans fortid som balletdanser til hans flirt med kokain og kys med Mads Mikkelsen.

Læs om seks ting, der er værd at vide om Mikael Persbrandt, på de næste sider.

Mikael Persbrandt

Michelangelo i maven

Da Mikael Persbrandt var 18 år, vendte han hjem fra en tommel-roadtrip gennem USA, hvorefter hans mor opfordrede den uregerlige unge fyr til at søge ind på Kunstakademiet. Persbrandt blev ikke optaget, men alligevel formåede han at holde en udsolgt udstilling på et galleri i Stockholm. Han var blot 19 år.

»Jeg var overbevist om, at jeg var et geni. Jeg lavede store ekspressionistiske oliemalerier. Jeg solgte faktisk alle de billeder, jeg havde malet«, har skuespilleren fortalt om perioden.

Mikael persbrandt2

Fra palet til dansegulv

Man kan roligt sige, at det ene har ført til det andet for hele Sveriges ’Micke’ – også selvom det ikke altid er gået snorlige. Persbrandt skulle male, før han fandt ud af, at han skulle danse ballet. En kombination af en forelskelse i en ballerina og et maleri af selv samme kvinde vækkede nemlig hans interesse for dansekunsten.

Persbrandt kom ind på balletskolen, hvor han blev i halvandet år. Her anbefalede én af danseinstruktørerne ham til en lille rolle i Ingmar Bergmans ’King Lear’, og det blev hans første rolle på Sveriges kongelige teater Dramaten.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kissemisser med Mads Mikkelsen

Persbrandt var i mange år skuespillermuse for den kompromisløse danske instruktør Simon Staho, og han havde hovedroller i Stahos hovedværker ’Dag og nat’, ’Bang Bang Orangutang’ og ’Himlen hjerte’.

Deres allerførste samarbejde var i 2003 med den sorthvide kortfilm ’Nu’, hvor Persbrandt spiller homoseksuel over for ingen ringere end Mads Mikkelsen.

Ovenfor kan du se et klip fra filmen med kun to replikker og et passioneret kys.

Hamilton

Plettet straffeattest

Den 50-årige skuespiller har haft en turbulent ungdom. Han er kendt for at være lidt af en rockstjerne i udtalelser såvel som udskejelser, og han har ikke haft en ren straffeattest siden 1996.

Narkotika har primært været årsagen til Persbrandts lovovertrædelser, men indtil nu er han sluppet med bøder. Svenskeren har nægtet sig skyldig i den nyeste anklage, som omhandler kokain-handel i en taxa. Men nu skulle telefonsamtale eftersigende have fældet ham, og han er blevet idømt fem måneders fængsel for at have købt 12 gram kokain.

Beck

Filmede 259 dage på et år

I 1997 spildte den aspirerende skuespiller ikke tiden, for efter krimiserien ’Beck’ fik premiere og gik rent ind hos publikum, åbnede dørene sig for Persbrandt.

Han indspillede hele 11 film og havde hovedrollen i en stor opsætning på Dramaten. Det betød, at skuespilleren arbejdede intet mindre end 259 dage på et år. Man kommer ikke dertil, hvor han er i dag, uden hårdt arbejde.

Mikael Persbrandt3

På vej mod internationalt gennembrud

Det er de seneste få år, at Persbrandts er gået fra respekteret skandinavisk skuespiller til internationalt stornavn. Men mens Mads Mikkelsen i en årrække har gjort sig bemærket i store amerikanske film, er det først nu, at svenskeren står over for et gennembrud i Hollywood. Han var med i den seneste ’Hobbitten’-film og er også med i den næste.

Han fortsætter desuden sit samarbejde med danske instruktører. Tidligere har han – ud over Simon Staho og Pernille Fischer Christensen – arbejdet med Kathrine Windfeld (’Hamilton’) og Susanne Bier (’Hævnen’). Og senere på året genforenes han så med Mads Mikkelsen i Kristian Levrings western ’The Salvation’.

Læs også: Persbrandt er frygtløs i ‘Mig ejer ingen’ 

Læs også: Anmeldelse af ‘En du elsker’

Læs også: Dansk western får verdenspremiere på Cannes-festivalen

 

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af