Det skal du se i biografen i marts

Burton genopfinder sig selv, Witherspoon træder Amerika tyndt, og Martin Luther King hyldes i omdiskuteret biopic. Vi guider dig til de største biografoplevelser i den kommende måned.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ‘Big Eyes’

Tim Burton har befundet sig i et kreativt tomrum i en længere periode, hvor instruktørens hang til flamboyante kostumer og make-up er gået over gevind. Derfor kan det vise sig kærkomment, at Burton nu lægger en dæmper på det sære overdrev og i stedet forsøger at finde ind til den gode historie i indiefilmens rammer.

Fortællingen om maleren Margaret Keane, hvis mand stjal æren for hendes kunstværker, alle afbildninger af piger med forstørrede polypper, føres an af to Oscar-darlings på rollelisten, Christoph Waltz og Amy Adams, som begge hentede Golden Globe-nomineringer for deres præstationer i filmen.

Noget kunne således tyde på, at Burton har fået kreativ oprejsning langt væk fra hjemmebanen.

Premiere 5. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Chappie’

For få dage siden rettede den sydafrikanske instruktør Neill Blomkamp en bredside mod sin seneste film, ’Elysium’, der oven på den universelt lovpriste debut, ’District 9’, ikke kunne indfri de skyhøje forventninger. Blomkamp får dog endnu en mulighed for at undgå one hit wonder-prædikatet, når ’Chappie’ får premiere på torsdag.

Som Blomkamps øvrige film befinder fortællingen om blikspanden med det store hjerte sig i krydsfeltet mellem sci-fi-action og samfundssatire. Ved første øjekast kunne man foranlediges til at tro, at ’Chappie’ retter skytset mod en yngre målgruppe, men Blomkamps kynisme gør nok, at alle rosenrøde idealiseringer tilsidesættes i en barsk, ufiltreret mareridtsvision om menneskehedens fremtidige (og nuværende!) fordærv.

Premiere 5. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’Jeg er stadig Alice’

Efter fem nomineringer lykkedes det endelig Julianne Moore at sikre sig en Oscar-statuette for sin rolle i ’Jeg er stadig Alice’, der indrømmet også har Oscar skrevet ud over sig med fede typer. Moore spiller således en sprogprofessor, der som et udslag af skæbnens djævelske ironi mister sit sprog, da hun diagnosticeres med Alzheimers.

Filmens vægt hviler tilsyneladende tungt på Moores skuldre, men skuespillerinden har om nogen talentet til at bære den. Hun flankeres af Alec Baldwin og Kristen Stewart som henholdsvis Alices mand og datter.

Premiere 5. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ’Misfits’

Det er fortsat ikke let at være homoseksuel i vores ellers åh så frisindede og tolerante vestlige samfund, og fordommene sættes på spidsen i USA’s ultrakristne bastioner. Den danske dokumentar ’Misfits’ følger en række unge homo- og transseksuelle i ’the buckle of the Bible belt’, Tulsa i Oklahoma, hvor religiøs fanatisme og seksuel afvigelse er gensidigt ekskluderende. Sammen kæmper de unge mod både deres egne og andres onde tanker i byens eneste ungdomsklub for homoseksuelle, OpenArms Youth Project.

Jannik Splidsboel dvæler ikke ved den voldelige forfølgelse af de unge misfits, men fortæller deres tragiske fortællinger med håb og kærlighed.

Premiere 5. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ’9. april’

Pilou Asbæk stikker ikke piben ind lige foreløbigt. Således har han to stort anlagte krigsfilm på bedding, den ene Tobias Lindholms stærkt imødesete ’Krigen’, den anden den tillige Lindholm-forfattede 2. verdenskrigsfilm ’9. april’, som er den Super 16-uddannede instruktør Roni Ezras spillefilmdebut.

’9. april’, der også har ’House of Cards’-aktuelle Lars Mikkelsen på rollelisten, følger et kompagnis selvopofrende forsøg på at holde den nazistiske overmagt stangen ved den sønderjyske grænse. Med fædrelandskærligheden som ammunition nægtede den danske fortrop at lægge våbnene fra sig i mødet med Hitlers frygtindgydende hær.

’9. april’ markerer 75-året for nazisternes invasion af Danmark.

Premiere 12. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’En due sad på en gren og funderede over tilværelsen’

Man skal nok ikke forvente nogen kunstnerisk revolution fra Roy Andersson, der i en længere årrække har sværget til det samme idiosynkratiske filmsprog. Andersson tager det moderne menneske under lup i lige dele nihilistiske og vidunderligt tragikomiske tableauer befolket af askegrå karakterer, og det fortsætter han med at gøre i Venedig-vinderen med den mundrette titel, ’En due sad på en gren og funderede over tilværelsen’.

Som tilfældet var i genistregerne ’Sange fra anden sal’ og ’Du levende’ vil du givetvis grine højlydt, mens troen på livets mening langsomt fortoner sig. Bed blot til, at du ikke kan genkende dig selv alt for godt på lærredet.

Premiere 12. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ’Wild’

Reese Witherspoon har i sin ambition om at skabe flere kvinderoller med kød på stiftet produktionsselskabet Pacific Standard, der har lagt hårdt ud med ’Gone Girl’ og ’Wild’. Begge kvindelige hovedrolleindehavere blev Oscar-nomineret, så på den baggrund har Witherspoon ikke ramt helt ved siden af målet i de spæde stadier af sit producervirke.

Witherspoon spiller selv hovedrollen som Cheryl Strayed, der på randen af den eksistentielle afgrund beslutter at flygte fra stoffer, dødsfald og et smuldret ægteskab og træde det amerikanske landskab tyndt kun akkompagneret af sin rygsæk. Umiddelbart en klassisk, inspirerende road movie, hvor rejsen mod en fysisk destination overskygges af rejsen mod sig selv.

Laura Dern opnåede også en Oscar-nominering for sin præstation som Witherspoons mor, selv om hun kun figurerer i flashbacks.

Premiere 12. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ‘Maps to the Stars’

I traditionen fra ’Sunset Blvd.’ og ‘The Player’ kaster ’Maps to the Stars’ sig over Hollywoods myter i et satirisk indblik i stjernernes liv og nykker. Filmen følger blandt andet Julianne Moores skuespillerinde, der mildt sagt er på sammenbruddets rand, og Mia Wasikowskas Agatha, der netop har forladt sindssygehospitalet og dukker op i Hollywood med en mystisk mission for øje. Vi møder også Robert Pattinson som limousinechauffør, John Cusack i en efterhånden sjældent veloplagt rolle som kendispsykolog og hans søn, en mere end arrogant barnestjerne.

Hvor instruktør David Cronenberg dyrkede det outrerede og mystiske i 80’erne og 90’erne med film som ’Videodrome’ og ’Naked Lunch’, er instruktøren blevet mere strømlinet på sine ældre dage, men ’Maps to the Stars’ byder ikke desto mindre på både vrangsyn og pyromani. Har vi lært noget af film om Hollywood, er det trods alt, at der hverken er plads til god moral eller mental harmoni i Englenes by.

Premiere 26. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. ’Mod Naturen’

Ole Giæver hiver os med ind i hovedet på en moderne skandinavisk mand, der er kørt død i den blankpolerede IKEA-tilværelse og forsøger at finde sig selv på en overlevelsestur i de norske fjælde, ikke helt ulig førnævnte ’Wild’, men tilsyneladende med en noget anden tone og stil. Således tilberedes en særlig skandinavisk cocktail af tungsind og humor langt væk fra velfærdssamfundets trummerum i den kritikerroste film.

Giæver skriver, instruerer og spiller hovedrollen i ’Mod naturen’, der udforsker såvel sin hovedpersons turbulente sind som den vilde norske natur.

Premiere 26. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. ’Selma’

’Selma’ blev det helt store samtaleemne efter offentliggørelsen af årets Oscar-nomineringer. Ava DuVernays kritikerroste Martin Luther King-biopic havde markeret sig stærkt i Golden Globe-feltet med nomineringer i bedste film-, bedste manuskript- og bedste instruktør-kategorierne, men da Oscar-komiteen udpegede sine favoritter, kunne det kun blive til to nomineringer: En for bedste film og en for bedste sang.

Og da de kridhvide filmfolk kneb en tårer under John Legend og Commons fremførelse af sangen ’Glory’ til Oscar-showet, var det svært ikke at få øje på hykleriet. Se os, vi er ikke racister!

Om der lå andet end filmfaglige betragtninger bag Ava DuVernay og hovedrolleindehaver David Oyelowos Oscar-forbigåelser, kan vi omsider vurdere, når ’Selma’ rammer de danske biografer sidst i marts. Selv om der er tale om en periodeskildring med fokus på de stormombruste 60’ere, har filmen uformindsket relevans i dag med tanke på de amerikanske racespændinger i kølvandet på Zimmermann og Ferguson.

Det ville i hvert fald være en tilsnigelse at påstå, at Martin Luther Kings drøm er blevet til virkelighed.

Premiere 26. marts – men se den ved Soundvenue Forpremiere allerede 11. marts. Køb billet HER.

Læs også: Hollywood-instruktører reagerer på ‘Selma’s Oscar-forbigåelser: »Fuck dem!«

Læs også: Se David Cronenbergs nye, creepy kortfilm

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af