For første gang er hele to danske film udtaget til den prestigefyldte Sundance-festival

For første gang er hele to danske film udtaget til den prestigefyldte Sundance-festival
Jakob Cedergren i 'Den skyldige'.

Når den vigtige Sundance-festival slår dørene op i midten af januarmåned, bliver det med hele to danske film i den internationale konkurrence. Det er første gang, at to film er udtaget til den prestigefyldte festival, der hvert år har verdenspremiere på nogle af årets vigtigste titler. Tidligere har blandt andet Susanne Biers ‘Brødre’ modtaget hæder på festivalen, men nu er turen altså potentielt kommet til nye danske film fra unge talenter.

Svenske Gustav Möller, der er udannet fra Den Danske Filmskole, er i konkurrence med sin spillefilmdebut ‘Den skyldige’, der har Jakob Cedergren i en nøglerolle. Og han skal blandt andet konkurrere mod landskvinden Isabella Eklöf, der også er udannet fra Den Danske Filmskole og deltager i festivalen med dramaet ‘Holiday’, der har Victoria Carmen Sonne og Lai Yde i hovedrollerne.

Möller dimitterede fra Filmskolen med genrefilmen ‘I mørke’, og hans debutspillefilm bevæger sig også i genrenes mulm. Den psykologiske thriller ‘Den skyldige’, der er lavet som en del af talentordningen New Danish Screen, tager afsæt i politibetjenten Asger Holm (Cedergren), som modtager et 112-opkald fra en kidnappet kvinde. Forbindelse går, og herefter starter en nervepirrende kamp mod tiden for at redde kvinden.

»Min ambition har været at lave en rigtig stærk genrefilm, men i stedet for biljagter og eksplosioner har jeg udelukkende fokuseret på hovedkarakterens psykologi, filmens dialog og på at udfordre publikums forestillingsevner«, udtaler Gustav Möller i en pressemeddelelse.

Anderledes ser det ud hos Isabella Eklöf, der allerede markerede sig som en stærk visuel instruktør med den barske afgangsfilm ‘Noter fra kælderen’. ‘Holiday’ er et kærlighedsdrama, som fortæller den klassiske historie om en kvindes valg mellem den ældre rigmand og den unge charmør.

Victoria Carmen Sonne spiller den unge kvinde Sascha, der har ladet sig opsluge af livet som elskerinde til gangsteren Michael (Yde). Hver dag er en stor rutschebanetur fyldt med fester, gaver, designerstoffer, men også vold og kriminalitet. Så da Sascha møder den ukomplicerede, unge sømand Thomas (Thisj Römer), føler hun sig splittet. Måske er han den rigtige?

»Jeg interesserer mig altid for det oversete perspektiv. I det her tilfælde gangsterkæresten, som både drager nytte af goderne fra og skal lide konsekvenserne af et system, hun i sidste ende ikke selv har bestemt reglerne for«, siger Isabella Eklöf i en pressemeddelelse.

Også ‘Holiday’ er lavet som lavbudgetsfilm, og den betydningsfulde ære ved Sundance-festivalen tegner et klart billede af, at de mindre, uafhængige spillefilm er blevet en ny ledestjerne i dansk film.

‘Den skyldige’ får dansk premiere 14. juni, mens ‘Holiday’ endnu ikke er annonceret til dansk premiere.

Soundvenue Forpremiere: Årets mest provokerende og sjove danske film – Christian Tafdrups kønssatire ‘En frygtelig kvinde’ 12. december med besøg af instruktøren selv

Læs også: Sundance offentliggør vildt stjernespækket program

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af