Michael Haneke kritiserer #MeToo-bevægelsen for at være en heksejagt: »Fordømmelserne hører til i middelalderen«

Michael Haneke kritiserer #MeToo-bevægelsen for at være en heksejagt: »Fordømmelserne hører til i middelalderen«
Michael Haneke (Foto: Carlos Alvarez/Getty Images)

Det er ikke mere end en måned siden, at Catherine Deneuve og 100 andre franske kvinder kritiserede den igangværende #MeToo-bevægelse for at være en nypuritansk heksejagt på mænd, der »ikke har gjort andet end at røre et knæ eller forsøge at stjæle et kys«.

Nu er den 75-årige instruktør Michael Haneke, som snart er biografaktuel herhjemme med ‘Happy End’, ude med en lignende kritik af bevægelsen, som han mener har affødt en nypuritanisme, der er farvet af et klart had til mænd.

I et interview med den østrigske avis Kurier forklarer Haneke, at dem, der findes skyldige i voldtægter og seksuelle krænkelser bør straffes, men at han finder »hysteriet og fordømmelserne, der sker på baggrund af rygter, ikke retssager, helt afskyelige«. Han bebrejder medierne for at have ødelagt anklagede mænds liv og karrierer i en usmagelige heksejagt, som han mener hører til i middelalderen.

»Som kunstner begynder man at gå rundt i en konstant frygt, fordi vi bliver truet med dette korstog mod enhver form for erotik«, udtaler instruktøren. Som et eksempel giver han den fransk-japanske film ‘I sansernes vold’ fra 1976, som han kalder »et af de mest dybe og betydningsfulde værker om seksualitet«, men som Haneke ikke mener, ville kunne blive lavet i dag, fordi filmindustriens pengemænd ikke ville tillade at vise eksplicit seksuel vold på lærredet af frygt for publikums fordømmelse. »Ligesådan bliver mistænkte skuespillere skåret ud af film og serier, fordi producenterne ikke vil miste seere. Hvor bor vi nu? I middelalderen?«, spørger Haneke i interviewet.

Catherine Deneuve har siden undskyldt for flere af udtalelserne i sin anklagelse af bevægelsen, som mange fandt ekstremt ufølsomme overfor de mange ofre, der er stået frem siden bevægelsens begyndelse.

Læs også: Mesterinstruktøren Michael Haneke laver sin første tv-serie

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af