Cannes-chef åbner døren på klem for sen Lars von Trier-udtagelse

Cannes-chef åbner døren på klem for sen Lars von Trier-udtagelse
Lars von Trier under sit sidste besøg i Cannes i 2011. (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Det var højst overraskende, at Lars von Triers nye film ‘The House That Jack Built’ ikke var med, da Cannnes-festivalens chef Thierry Fremaux for lidt siden offentliggjorde årets konkurrenceprogrammet.

Hvert år annoncerer festivalen dog et par film efter den store officielle annoncering, som de eksempelvis gjorde med Ruben Östlunds ‘The Square’ sidste år, der endte med at vinde hovedprisen, Guldpalmen. Og man kunne med det samme spekulere på, om Cannes-festivalen havde vejet filmen og fundet den for let, om Trier stadig var persona non grata i det franske kulturlandskab efter nazi-udtalelserne i 2011 (selvom han officielt er tilgivet af festivalen), eller om Fremaux simpelthen gemte Trier som kaninen i hatten.

Og nu tyder meget på, at det sidste er tilfældet. Ved pressekonferencen efter dagens annoncering blev Fremaux i de døende sekunder spurgt, om Trier stadig var persona non grata, hvortil han svarede med et skælmsk smil om munden:

»Vi svarer om et par dage – forhåbentligt«.

Det kan næsten kun læses som en forvisning om, at Triers seriemorderfilm bliver en af årets sene udtalelser. Og det vil da også give pr-mæssig mening for festivalen, idet en udtalelse af Trier vil generere historier verden over, og Cannes således får skabt endnu mere hype op til årets festival.

(Opdatering 15.10: Indiewires chefkritiker skriver i en artikel: »Rygtemøllen siger, at filmen var del af en ophedet debat blandt Cannes’ bestyrelse samme morgen som pressekonferencen, og ingen beslutning er blevet taget endnu«.)

Intet er skrevet i granit endnu. Vi får se, før festivalen starter 8. maj.

Læs også: Lars von Trier ude, Mads Mikkelsen med – se hele årets Cannes-program

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af