Lars von Trier chokerende fraværende i Cannes-programmet – flere andre danske islæt inkluderet

Lars von Trier chokerende fraværende i Cannes-programmet – flere andre danske islæt inkluderet
Lars von Trier under Cannes Film Festival i 2011, der kulminerede i hans bortvisning fra festivalen. (Foto: Vittorio Zunino Celotto/GettyImages)

»Jeg forstår Hitler«, jokede Lars von Trier ved den herostratiske pressekonference under Cannes-festivalen i 2011, hvor han lancerede sin film ‘Melancholia’. Han blev bredt misforstået, og skandalen kulminerede i politiafhøringer, trusler om fængsel og en udelukkelse fra festivalen, der ellers har haft et symbiotisk og gensidigt befordrende forhold til den danske provokatør lige siden Triers debut ‘Forbrydelsens element’ fra 1984.

Festivalledelsen har officielt fjernet persona non grata-etiketten fra Triers hoved, og alt har tydet på, at hans ventede nye film, ‘The House That Jack Built’, skulle være hans storslåede comeback i Cannes.

Men sådan gik det ikke, da festivalchef Thierry Fremaux her til formiddag offentliggjorde de film, der skal dyste om årets Guldpalme under verdens vigtigste filmfestival. Triers seriemorderfilm med Matt Dillon, Uma Thurman, Riley Keough, Sofie Gråbøl og Marijana Jankovic op af hatten var meget overraskende fraværende i et som altid afsindigt interessant internationalt filmfelt, hvor instruktører som Spike Lee, Matteo Garrone (‘Gomorrah’), David Robert Mitchell (‘It Follows’), Pawel Pawlikowski (‘Ida’) og Lee Chang-Dong (‘Poetry’) rager op sammen med en række mere ukendte folk af den slags, som kan være morgendagens største filmkunstnere.

Læs også: Cannes-chef åbner døren på klem for sen Trier-udtalelse

Cannes-ledelsen forbeholder sig dog som altid retten til at føje titler til programmet helt op til festivalstart, og også i år kan vi vente os én-to film mere i hovedkonkurrencen, der indtil nu består af blot 18 film. Dermed har Trier stadig en chance – også Ruben Östlunds senere Guldpalmevinder ‘The Square’ blev offentliggjort efter den første annoncering. Men det er svært helt at forstå, hvorfor filmen – der med garanti er klar til Cannes-visningen – ikke er med i det nu offentliggjorte program. Er det et pr-stunt, har Cannes-festivalen simpelthen vejet filmen og fundet den for let, er Trier stadig en for upopulær person blandt de franske magthavere, eller er filmen simpelthen for kontroversiel i disse MeToo-tider?

Det er trods alt næppe det sidste på en festival, der elsker en god skandale. Til gengæld kan man sagtens forestille sig, at Triers comeback er en så god historie for festivalen, at de vil rulle den ud eksklusivt.

Der var flere andre danske islæt i annonceringen. Mads Mikkelsen er efterhånden en fast gæst på festivalen, hvor han blandt andet har siddet i juryen, og også i år er han repræsenteret i programmet med hovedrollen i overlevelsesfilmen ‘Arctic’, der vises uden for konkurrence. Mads Mikkelsen spiller en mand, der er strandet på Arktis.

Samtidig er svenske Ali Abbasi, der er uddannet i Danmark, hvor han debuterede med artgyseren ‘Shelley’, udtaget til underkonkurrencen Un Certain Regard med sin svenske film ‘Border’).

Der er blot tre kvindelige instruktører i hovedkonkurrencen, hvilket uden tvivl vil møde kritik. Næsten halvdelen af instruktørerne i Un Certain Regard er kvinder. Der er én debuterende instruktør indlemmet i hovedkonkurrencen (A.B. Shawky), hvilket kan være en antydning om noget stort – den seneste debutant var Laszlo Nemes, der væltede alle bagover med ‘Son of Saul’ for et par år siden.

Forud for annonceringen er det blevet debatteret, om Netflix-film kunne komme med uden for konkurrence, nu hvor de er blevet bandlyst i konkurrenceprogrammet. I går udtalte Netflix-chef Ted Sarandos dog, at de ikke ønskede at deltage på festivalen overhovedet, og derfor er der ingen af streamingtjenestens film på programmet.

Årets Cannes-festival løber 8.-19. maj med Cate Blanchett som præsident for hovedkonkurrencens jury, der skal uddele Guldpalmen og de andre prestigefyldte priser.

Cannes-programmet 2018

Hovedkonkurrencen
‘Everybody Knows’ (Asghar Farhadi) – åbningsfilm
‘At War’ (Stephane Brizé)
‘Dogman’ (Matteo Garrone)
‘Le Livre D’Image’ (Jean-Luc Godard)
‘Asako I & II’ (Ryusuke Hamaguchi)
‘Sorry Angel’ (Christophe Honoré)
‘Girls of the Sun’ (Eva Husson)
‘Ash Is the Purest White’ (Jia Zhang-Ke)
‘Shoplifters’ (Hirokazu Kore-eda)
‘Capernaum’ (Nadine Labaki)
‘Burning’ (Lee Chang-Dong)
‘BlacKKKlansman’ (Spike Lee)
‘Under the Silver Lake’ (David Robert Mitchell)
‘Three Faces’ (Jafar Panahi)
‘Cold War’ (Pawel Pawlikowski)
‘Lazzaro Felice’ (Alicia Rohrwacher)
‘Yomeddine’ (A.B. Shawky)
‘Leto’ (Kirill Serebrennikov)

Un Certain Regard
‘Border’ (Ali Abbasi)
‘Sofia’ (Meyem Benm’Barek)
‘Little Tickles’ (Andréa Bescond, Eric Métayer)
‘Long Day’s Journey Into Night’ (Bi Gan)
‘Manto’ (Nandita Das)
‘Sextape’ (Antoine Desrosieres)
‘Girl’ (Lukas Dont)
‘Angel Face’ (Vanessa Filho)
‘Euphoria’ (Valeria Golino)
‘Friend’ (Wanuri Kahiu)
‘My Favorite Fabric’ (Gaya Jiji)
‘The Harvesters’ (Etienne Kallos)
‘In My Room’ (Ulrich Köhler)
‘El Angel’ (Luis Ortega)
‘The Gentle Indifference of the World’ (Adilkhan Yerzhanov)

Uden for konkurrence
‘Solo: A Star Wars Story’ (Ron Howard)
‘Le Grand Bain’ (Gilles Lellouche)

Special Screenings
’10 Years in Thailand’ (Aditya Assarat, Wisit Sasanatieng, Chulayarnon Sriphol, Apichatpong Weerasethakul)
‘The State Against Mandela and the Others’ (Nicolas Champeaux & Gilles Porte)
‘O Grande Circo Místico’ (Carlo Diegues)
‘Dead Souls’ (Wang Bing)
‘To the Four Winds’ (Michel Toesca)
‘La Traversée’ (Romain Goupil)
‘Pope Francis – A Man of his Word’ (Wim Wenders)

Midnight Screenings
‘The Spy Gone North’ (Yoon Jong-Bing)
‘Arctic’ (Joe Penna)

Læs også: Cannes vs. Netfix er titanernes kamp – men hvad betyder det?

Læs også: Lars von Trier om ‘The House That Jack Built’ og Årtusindets Film

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af