Du er gennemskuet, mand: Jeg ved, hvorfor du ghoster årets bedste danske komedie

De danske mænd gider demonstrativt ikke se 'Ditte & Louise' i biografen. Tiden er inde til en god gammeldags omgang man-to-mansplaining.
Du er gennemskuet, mand: Jeg ved, hvorfor du ghoster årets bedste danske komedie
Ditlev og Anders W. Berthelsen bonder i 'Ditte & Louise'. (Foto: Rolf Konow)

Mand skal have studeret de uberørte indfødte på Papua Ny Guinea eller jagtet isbjørne ved ækvator de seneste uger, hvis mand ikke har opdaget, at Louise Mieritz og Ditte Hansen er aktuelle i biografen. De har givet veloplagte interviews over hele paletten, og deres film, ’Ditte & Louise’, har fået en glimrende anmeldermodtagelse.

Alligevel har mand ikke oplevet trængsel ved billetlugerne. Filmen har på små to uger solgt 44.000 billetter, hvilket er ok, men altså også hvad ‘Klovn’-filmene spiste til morgenmad. Mest bemærkelsesværdigt er det, at det næsten kun er kvinder, der ser filmen. »Min fornemmelse er, at 80 procent, måske 90 procent, af publikum er kvinder«, fortalte direktør hos Nordisk Film Distribution Frederik Honoré forleden til Filmmagasinet Ekko.

Det er en helt anden sag, end mand har oplevet med de seneste års andre danske komedier. Fordelingen på ’Dræberne fra Nibe’ var 51 procent kvinder og 49 procent mænd, på ’Klassefesten 3’ hed den 54/46 i kvindernes favør og på ’Alle for tre’ 45/55 procent i mændenes favør. Og tager vi en film i en helt anden genre som ’Underverden’, som mand sikkert ville betragte som en rigtig mandefilm (mandemand i hovedrollen, mandegangstere, mandekickboxing, mandehævn, mandemotorcykel), var tallet 51 procent kvinder, 49 procent mænd.

Med andre ord vil mænd altså demonstrativt ikke se ’Ditte & Louise’. De vil hellere tage opvasken. De vil hellere købe deres eget tøj. De vil hellere vaske deres eget tøj. Det kan der være mange grunde til, men ingen af dem er gode, og derfor vil mændene helst ikke sige dem højt. Men nu er det tid til at få flanken på skranken i en ærlig omgang man-to-mansplaining.

Politisk ukorrekt rygende Louise Mieritz i ‘Ditte & Louise’. (Foto: Rolf Konow)

UNDSKYLDNING 1: Jeg orker ikke at blive gokket i nødden med en fallosfeministisk dødslagshammer, når jeg endelig har ladet protofeministen blive hjemme i køkkenet
Svar: Ditte Hansen og Louise Mieritz vil noget på deres køns vegne, det kan vi ikke spinne os ud af. Men slap af. ’Ditte & Louise’ er ikke halvanden times dårlig samvittighed. Den retter penisattrappen mod begge køn. Der er Lotte Andersens mandschauvinistiske filminstruktør, der ikke har andre instruktioner til en kvindelig skuespiller, end at hendes rolle har tyfus og er pisse liderlig. Der er Louise, der foretrækker woke mænd, men står helt af, så snart hendes kæreste græder i boblebadet, fordi han føler det hele lidt for meget. Og der er Ditte, som nyder at blive en del af drengeslænget med Anders W. Berthelsen, Nicolaj Kopernikus & co. – i en sådan grad, at hendes bedste veninde reduceres til en statistrolle, som var hun en 39-årig kvinde i en Michael Bay-film.

Med andre ord: Du kommer hjem med masser af skyts mod urimelige østrogenangreb på din medfødte mandlige overlegenhed. Og hey, sidste år tvang du fruen til at se ’En frygtelig kvinde’, som hun var fucking forarget over, så du skylder uanset hvad.

UNDSKYLDNING 2: Jeg orker ikke at spendere tid med kvinder, der hader mænd, i hvert fald ikke når jeg ikke er på arbejde
Svar: Ditte Hansen og Louise Mieritz elsker mænd. De er selv gift med et par af dem – og det er i øvrigt mandstype Niclas Bendixen, der har instrueret ‘Ditte & Louise’. Mere end mandehad er det grænseløs selvironi og selvudstilling, man tager med sig fra biografoplevelsen. Her er makkerparret faktisk direkte arvtagere til Frank & Casper. Men lad os alligevel være ærlige om de medfølgende risici: I modsætning til flere af de tidligere omtalte danske komedier er der en overhængende fare for, at du bliver klogere, også på dig selv.

UNDSKYLDNING 3: Jeg er bare træt af at høre om hende Mi Chu hele tiden
Svar: Det må være hårdt. Men jeg kan forsikre dig om, at ’Ditte & Louise’ ikke er et kampskrift for Time’s Up endsige en filmatisering af Judith Butlers samlede værker. Det er en komedie, og den er sjov. Anders W. Berthelsen løfter jern, mens han bitcher for hårdt. Dittes progressive datter sætter alle til vægs. Louise bliver skide fuld og snakker tysk. Der er grænseoverskridende kropskomik a la ’Klovn’ og intriger a la ’Bridesmaids’ (du ved, du elsker den). Hvad vil du mere?

Se selv! Masser af vikingetjubang i ‘Ditte & Louise’. (Foto: Rolf Konow)

UNDSKYLDNING 4: Jeg genså ’Vikings’ for tredje gang, så jeg fik aldrig set DR-serien
Svar: Filmen er lavet, så man sagtens kan se den uden at have brugt så meget som et sekund på serien. Og så er der faktisk et storstilet vikingeslag i vente.

UNDSKYLDNING 5: Når jeg er i biffen med drengene, vil jeg hellere se marinesoldater, der jager rumvæsener, der jager rebelgrupper, der jager nogle andre mennesker, ingen helt ved, hvem er, mens alt eksploderer i 3D
Svar: »Den var meget fed, men den var ikke så fed som originalen«. Jeres samtale over fadøllen efter ’The Predator’ er slut, før den overhovedet er begyndt. ’Ditte & Louise’ vil med statsgaranti give jer noget at tale om resten af aftenen og morgenen med. Først kan I bonde over, hvor nederen kvinder er ved hinanden, og så kan I hoppe hjem i dobbeltsengen og score point på jeres nyfundne indsigt i samfundets strukturelle ulighed. Heureka!

UNDSKYLDNING 6: Skuespillere, der klæder sig ud som det modsatte køn, har ikke været sjovt siden ’The Nutty Professor’
Svar: Der har rigtignok været mange film med mænd klædt ud som kvinder, men hvor mange film har du egentlig set om kvinder, der klæder sig ud som mænd, som ikke samtidig er lige så deprimerende som Amnestys årsrapport? I øvrigt er Ditte Hansen så troværdigt hot som mand, at det kan ende med, at du får en underlig kildren i underbuksen, som du har svært ved helt at forstå dybderne i.

UNDSKYLDNING 7: Ok ok, men kvinder er bare ikke sjove ligesom altså nå.
Svar: Bitch, please…

Interview med Ditte & Louise: »Nogen bliver nødt til at fortælle om håndjob og oralsex til kvinder – det er ren public service«

Læs også: Fem kønsspidninger i ‘Ditte & Louise’, der sidder lige i skabet

Læs også: Anmeldelse af ‘Ditte & Louise’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af