Fem subtile kønsspidninger i ‘Ditte & Louise’, der sad lige i skabet

Fem subtile kønsspidninger i ‘Ditte & Louise’, der sad lige i skabet
Ditte Hansens 'Ditlev' er populær på settet til den vikingefilm, han har fået en rolle i.

Ditte Hansen og Louise Mieritz sætter i ‘Ditte & Louise’ kønsstereotyperne på spidsen i deres satire over mænd og kvinder i filmbranchen: Ditte opnår uventet succes ved at udgive sig for at være en mand og oplever pludselig at blive respekteret som menneske og kunstner frem for kun at blive bedømt på sit udseende.

Hun erfarer, at mænd i modsætning til kvinder har hinandens ryg og lynhurtigt lukker nye ind i gruppen, mens de til gengæld kun interesserer sig for kvinder, der er unge og fuckable.

Udover bredt anlagte pointer leverer filmen dog også en række mere subtile spidninger af kønsroller anno 2018, der tilføjer nuancer til grundplottets mere sort-hvide kønsportræt. Vi har samlet dem, vi blev mest imponeret over.

1. Den bløde gangstermand

Ditte ser stadig kriminelle Arnold med banke-banke-på-jokesene fra serien, og den ellers voldeligt anlagte machomand fortsætter med at overraske hende med sine bløde sider og oprigtige interesse for kvinder.

Således ser vi ham i al ubemærkethed læse Caitlin Morans popfeministmanifest ‘Kunsten at være kvinde’, mens Ditte sover. Han nusser om hende og kokkererer lørdagskylling iført forklæde, og senere afslører han, at han holder styr på hendes menstruationscyklus. »Det synes jeg da, man bør!«, siger han og bliver overrasket, da Ditte fortæller, at det altså ikke er normal adfærd blandt de mænd, hun tidligere har været sammen med.

2. Louises unge kæreste

Louises pæne lægekæreste David, spillet af Adam Brix (som hun oprindeligt scorede med den legendariske datingsite-profiltekst forfattet af Ditte og hendes mor: »Jeg har ben i næsen og næsen i skyr«), er markant yngre end Louise. Men aldersforskellen italesættes på intet tidspunkt. Han er ligeglad med, at hun er i overgangsalderen og synes bare, at hun er skøn og har flotte bryster.

Louise med sin yngre kæreste, spillet af Adam Brix. (Foto: Rolf Konow)

David er også en blød, moderne mand og en langt mere pylret og politisk korrekt forælder end Louise. Mens Louise altid virker, som om hun er lidt træt af datteren Olga og passiviserer hende med is og iPad, kører David nulsukkerpolitik og græder af afsavn og skyldfølelse, da de er på romantisk weekend.

3. Klitoris i fokus

Bløde og følsomme mænd er in. Ditlev får succes både blandt mænd og kvinder på sin ‘feminine’ følsomhed, evne til at lytte – og evne til at stimulere klitoris hos de kvinder, der står i kø for at få et håndjob. Louise jubler også over den gode sex med David, som vi ser give hende oralsex. Håber mændene derude tager noter.

4. Den dobbeltmoralske kvindelige leder

Mænd hyrer mænd, men kvinder hyrer også mænd. Et studie fra Harvard viser, at når kvinder er i undertal i prestigefyldte jobs – såkaldte ‘female tokens’ – tøver de med at advokere for at ansætte andre kvinder. Hvis kvinden er succesfuld, frygter de at blive udkonkurreret. Hvis hun ikke lever op til forventningerne, frygter de, at valget af en kvinde falder negativt tilbage på dem.

Den dynamik ser vi i ‘Ditte & Louise’ hos instruktøren Gritt, der opfører sig lige så sexistisk som de mandlige instruktører. Hun giver sin udelte opmærksomhed til Ditlev og Anders W. Berthelsen, mens hun blot beder den kvindelige hovedrolle, Sara, om at trække maven ind. Da Sara beder om mere instruktion, himler Gritt over hendes divamanerer og siger, at karakteren har tyfus og er liderlig. Er det nok for hende?

Lotte Andersen spiller instruktøren Gritt, en kvinde, der er kvinde værst. (Foto: Rolf Konow)

Gritt er selv bevidst om sin strategi om at være lige så hård som mændene for at få respekt. Hun klager til Ditlev over, at det er en lose-lose-situation, for når hun spiller mændenes spil for at sætte sig igennem, bliver hun opfattet som »en bitch«. Det er dog ingen undskyldning for at forskelsbehandle, og filmen lægger op til en diskussion om, hvordan kvinder i stedet kan gøre op med den ‘mandlige’ ledelsesstil.

Interessant nok viser førnævnte studie, at den giftige kvinde-er-kvinde-værst-dynamik kun gælder, når kvinder føler sig marginaliseret. Når kvinder er i overtal, ansætter de i langt højere grad andre kvinder. Så vejen frem her er altså flere kvindelige instruktører.

5. Dittes datter peger frem mod næste generation

Mens Ditte og Louise stadig hænger fast i en mændene-mod-kvinderne-fortælling – og med god grund eftersom de fleste mænd i deres generation opfører sig, som om de lever i stenalderen – peger Dittes progressive teenagedatter frem mod en ny tid uden snærende kønsskel.

Ditte er lidt forvirret, når datteren refererer til en ven som »dem«, og hun må tålmodigt forklare sin mor, at vennen er ikke-binær. Selvom datteren synes, at hendes mor er håbløst gammeldags (»Educate yourself!«), og Ditte ikke helt kan følge med, så lytter de alligevel til hinanden, og datteren spiller en afgørende rolle i Dittes afsluttende opgør.

Interview med Ditte & Louise: »Nogen bliver nødt til at fortælle om håndjob og oralsex til kvinder – det er ren public service«

Læs også: Anmeldelse af ‘Ditte & Louise’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af