Bill Hader om sin originale serieperle ’Barry’: »Vi prøver at undgå at presse humoren for meget«

Komikeren Bill Hader overraskede alt og alle, da han stod bag og spillede hovedrollen i en af sidste års mest roste serier, ’Barry’. For nok var det en komedieserie – men den handlede om en kynisk lejemorder og var mindst lige så alvorlig, som den var sjov. Nu skal Hader forsøge at leve op til succesen med sæson 2 – og han varsler, at lejemorderen Barry nu bliver konfronteret med sin fortid.
Bill Hader om sin originale serieperle ’Barry’: »Vi prøver at undgå at presse humoren for meget«
Bill Hader i anden sæson af 'Barry'.

Da første sæson af ’Barry’ havde premiere sidste år fik den ros både herhjemme og i udlandet og sikrede hovedrolleindehaver Bill Hader en Emmy for sin hovedrollepræstation.

Barry er en ekssoldat, der nu erhverver sig som lejemorder, da et job sender ham ind på en teaterskole i L.A. for håbefulde amatørskuespillere ført an af den selvhøjtidelige Gene Cousineau (Henry Winkler). Deres ukuelige optimisme tiltrækker Barry, der til trods for sit manglende talent finder noget i rampelyset, som det følelseskolde job ikke kan tilbyde ham.

Det absurde møde mellem den kyniske mordvirkelighed og skuespildrømmene skaber komik og alvor i ligelige mængder, og denne kombination havde de færreste forventet at se fra Hader, der startede sin karriere på ’Saturday Night Live’ i 2005. Med karakterer som den excentriske Stefon viste Hader det komiske talent, der siden har givet ham småroller i film som ’Superbad’, ’Knocked Up’ og ’Pineapple Express’. Siden har han både skabt den skarpt cinefile mockumentary-serie ’Documentary Now!’ og lagt stemme til ’Inderst inde’ og ’Find Dory’, og han er trådt i karakter som et af tidens største navne på komediescenen.

I film som ’Skeleton Twins’ og ’Trainwreck’ har Hader flirtet med de mere seriøse roller, men der var stadig lang vej til en rolle som voldelig lejemorder. Og det var helt bevidst, at han skabte den rolle til sig selv, fortæller han, da vi fanger ham over en telefon op til seriens anden sæson, der netop har fået premiere på HBO Nordic.

Kan jeg lide Barry?

Hvorfor ville du gerne lave en serie, der blander komikken og brutal vold?
»Jeg har altid været interesseret i, hvordan vold påvirker mennesker, og jeg var interesseret i, hvordan det påvirkede Barry. Når du agerer voldeligt, er du med til at opretholde, at vold finder sted. Du kan påvirke hundredevis af mennesker med én voldelig handling. Det var noget, jeg synes var interessant.

Der var mange, der tænkte, det ville blive svært. Alec Berg, som jeg skabte serien med, og jeg havde en eller anden fornemmelse af, hvad der virkede, og hvad der ikke gjorde. Vi havde konstant for øje ikke at gøre det for voldeligt«.

Bill Hader og Henry Winkler i ‘Barry’.

Var det tanken fra starten, at serien skulle være så mørk?
»Ja, men det skete meget naturligt, det var en naturlig udvikling. Vi prøver at undgå at presse humoren for meget«.

Var du bekymret for, at volden ville blive sjov?
»Ja, det ville vi undgå. Vi ville ikke fremmedgøre folk, men vi ville også gerne være ærlige«.

Som seer holder man med Barry, selvom han er morder. Hvilke tanker har du gjort dig om at skabe den form for sympati?
»Der er nogen, der har spurgt mig, om jeg kan lide Barry, og det kan jeg jo ikke – han myrder folk! Men jeg tror, at man er nødt til at gøre det muligt at forstå ham. Man kan ikke bare gøre ham helt god eller helt ond. Jeg var interesseret i at fortælle om en fyr, som på overfladen bare gør sit bedste, og som man måske kan relatere sig til, selvom han gør forfærdelige ting«.

Følelsen af ikke at passe ind

’Barry’ er nok ikke den serie, de fleste havde regnet med, du ville lave. Gik du efter at lave noget, hvor du kunne vise en anden side af dig selv som skuespiller?
»Ja, det var meget min tanke. Det har altid været et ønske for mig at gøre noget anderledes. Det spiller ind i serien, at det er uventet for folk at se mig som Barry. Det kan jeg godt lide – man ved ikke helt, hvornår det bliver sjovt, og hvornår der kommer et seriøst øjeblik«.

Tror du, det har udvidet folks forståelse af, hvad du kan?
»Ja, det tror jeg. Det har været rart. Jeg har også fået mulighed for både at skrive og instruere, og jeg tror, det har fået folk til at tænke: Han er ikke bare ham der, der laver sjove stemmer«.

Hvordan har samarbejdet mellem Alec Berg og dig været i skriveprocessen?
»Vi er et godt team, fordi jeg er mere intuitiv og emotionel, og han er mere logisk. Hvis jeg kommer for langt ud med en idé, så hiver han mig ind igen. Så har han måske en idé, hvor logikken virker, som så får en følelsesmæssig dimension. Vi komplimenterer hinanden på en rigtigt god måde«.

Bill Hader og Anthony Carrigan i en mindeværdig rolle som den tjetjenske ganster NoHo Hank.

Hvordan har det været at springe ud som instruktør?
»Det har været fantastisk. Jeg instruerer også to afsnit i anden sæson. Jeg håber, det er visuelt interessant. Jeg vil gerne udfordre, hvad man siger om, at komedier ikke kan være visuelt interessante«.

Du har tidligere fortalt om, at du havde angst, mens du var en del af ’Saturday Night Live’. Er det noget, der har afspejlet sig i ’Barry’?
»Ja, jeg havde rigtig meget angst dengang. Men det var noget, jeg ligesom bare håndterede. Men den følelse af gerne at ville passe ind og have, at folk kan lide dig, og finde ud af, hvordan man skal opføre sig omkring dem – det har jeg trukket meget på«.

Barry ender nærmest tilfældigt i terapi, da han bliver en del af skuespiltruppen. Hvad er dine tanker om den måde, serien beskæftiger sig med mentalt helbred og terapi?
»Det er kun mine egne erfaringer med det. Hvis andre får noget ud af det, er det kun skønt, men det er ensidigt, for jeg kan ikke tale for alle«.

Håb i mørket

Hvad har været de største udfordringer for jer i arbejdet med anden sæson?
»Hvor vi skulle føre karaktererne hen, og hvordan vi skulle forbedre serien. Det, vi har skabt, har på en måde en ret tydelig bane. Man kunne forestille sig, hvordan det kunne blive gentagende: Barry vil gerne ud af lejemordertjansen, men så bliver han trukket ind igen, men så kommer han ud igen… Vi har prøvet at håndtere det direkte og tage det i en retning, man ikke lige har forudset«.

Barry forelsker sig i den målrettede skuespiller Sally (Sarah Goldberg).

Er der nogle temaer, I tager op i den kommende sæson, som den første ikke fokuserede så meget på?
»Meget af det handler om, hvorvidt det er muligt at ændre sin natur. Som jeg ser det, handlede første sæson om, at Barry håndterer nutiden og sin fremtid, mens den kommende sæson handler om, at han skal håndtere sin fortid. Vi kommer helt sikkert tættere på karaktererne og prøver at forstå deres bevæggrunde«.

Hvad vil du selv gerne fortælle med serien?
»Jeg håber, folk føler noget. Jeg håber, folk har grint og følt sig underholdt, samtidig med at de har oplevet en form for følelsesmæssig resonans.

Jeg synes, serien er håbefuld. Mange har fundet serien mørk, men jeg synes, det er en historie om en fyr, der prøver at forbedre sig. Hele historien forudsætter, at han har håb«..

Ser du for dig, at ’Barry’ fortsætter i mange sæsoner?
»Det håber jeg. Det ville være fantastisk«.

Og hvad med slutningen – vidste I, at der ville være en anden sæson?
»Nej, det vidste vi ikke. Vi håbede, at ved at skrive slutningen som vi gjorde, ville de være nødt til at give os en sæson mere, haha«.

Læs også: Anmeldelse af ‘Barry’ sæson 2 – Ny omgang af Emmy-vindende Bill Hader-serie har lejemord og lystspil i unik forening

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af