Ventet nazikomedie deler de amerikanske anmeldere i sjælden grad

Ventet nazikomedie deler de amerikanske anmeldere i sjælden grad
'Jojo Rabbit'.

Et af filmverdens hotteste navne i disse år, newzealandske Taika Waititi (‘The Hunt for the Wilderpeople‘, ‘What We Do in the Shadows’ og ‘Thor: Ragnarok’), har netop haft premiere på sin ventede sorte komedie ’Jojo Rabbit’ på dette års Toronto International Film Festival.

‘Jojo Rabbit’ fortæller kontroversielt historien om den unge Hitler-Jugend Jojo, som netop er blevet indskrevet i Det Tredje Riges hær. Da han opdager, at hans mor har gemt en jødisk pige på loftet, bliver han tvunget til at konfrontere sit nationalistiske ståsted. Det gør han blandt andet igennem humoristiske samtaler med sin fantasiven Adolf Hitler, spillet af Waititi selv.

At lave en satirisk film om en af verdenshistoriens mørkeste perioder, lyder som en svær opgave, og den sorte komedie har i den grad delt vandene hos de amerikanske anmeldere. ‘Jojo Rabbit’ roses af nogle for sit humanistiske budskab og for sin satire, mens kritikken især går på Waititis naivitet over for nazismen, som mange kritikere mener fremstår lidt for overbærende.

Blandt de positive stemmer finder vi The Wrap, som kalder filmen sortkomisk og rørende: »Det er en mørk satire, som forsøger at finde forståelse. Efterhånden som omstændighederne langsomt forandrer Jojos hadske verdenssyn, finder den sorte komedie plads til nogle virkelig rørende øjeblikke«.

Slate skriver: »Waititi tager ikke let på nazisterne. Han gør grin med dem. Filmen fratager dem, og deres nutidige sidestykker, retten til at blive taget seriøst«.

Satiren roses også af Entertainment Weekly, som kalder filmen »(…)et dristigt stykke Tredje Rige-satire, som bestemt ikke burde fungere så godt, som det gør. Især taget i betragtning af at den handler om en dreng, der har Hitler som fantasiven«.

Men det er altså langt fra alle, som er glade for afbildningen af nazismen.

»Nazisterne fremstår onde i deres idéer om krigsførelse, mens deres antisemitisme er blevet reduceret til en håndfuld lunkne punchlines«, skriver Indiewire i deres anmeldelse.

»Tegneserienazisterne i ’Jojo Rabbit’ er så langt fra virkeligheden, at de gør det alt for let at grine af omstændighederne. (…) Waititi har lavet en sukkersød fantasi fra et af de mest usandsynlige steder. I processen begraver han dog den forfærdelige sandhed«.

Også The Guardian mener, at Waititi går for let til nazisternes rædsler: »Hans film eksisterer i et så farvekodet Wes Anderson’sk univers, at krigens virkelige rædsel synes langt væk. (…) Hvad Waititi synes er chokerende, er faktisk frustrerende mildt. Han vælger at være forsigtig, når det måske var bedre at slå hårdt«.

The Playlist deler denne holdning: »Waititi mener, at en stor procentdel af nazisterne virkelig har had i deres hjerte, men fastholder, at nogle af dem ikke er uden for rækkevidde. Hvis vi er villige til at udvise medfølelse og tålmodighed over for de mennesker, der ønsker at dræbe os, så kommer de nok til fornuft«.

Vi får selv syn for sagn, når ’Jojo Rabbit’ får premiere herhjemme 16. januar næste år.

Læs også: Taika Waititi vender tilbage i Marvel-instruktørstolen på ‘Thor 4’, mens hans ventede anime-remake udskydes

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af