Todd Phillips afklarer mysteriet om den tvetydige ‘Joker’-slutning

Todd Phillips afklarer mysteriet om den tvetydige ‘Joker’-slutning
Joaquin Phoenix i 'Joker'.

Siden ‘Joker‘ fik premiere for over to måneder siden og blev en af årets allerstørste kommercielle successer med et billetsalg på over 1 milliard dollars mod et beskedent budget, har det ikke gået stille for sig med fanteorierne.

Og en af de afgørende scener, der har været under manges forstørrelsesglas, er afslutningen, hvor vi finder ud af, at Joaquin Phoenix’ Arthur Fleck befinder sig på Arkham Asylum i samtale med en terapeut. Er han lige blevet låst inde, eller har han rent faktisk befundet sig på institutionen hele filmen igennem og berettet filmens fortælling for sin psykolog?

Nu opklarer instruktør Todd Phillips mysteriet en gang for alle på den 22 minutter lange behind the scenes-featurette, ‘Joker: Vision & Fury’, der følger med på Bluray-udgivelsen af filmen. Her fortæller Phillips, at han ikke tror, Arthur Fleck er den ikoniske Batman-skurk, fordi Arthurs historie blot er hans udgave af handlingerne i Gotham på tidspunktet – fortalt til psykologen på Arkham, som Fleck har talt med under hele filmen.

»Der er mange måder at se på denne film på. Måske er han (Arthur Fleck, red.) ikke Joker. Det er bare én version af en Joker-oprindelseshistorie. Det er den version, den her fyr fortæller i dette rum på psykiatrisk afdeling. Så vidt jeg ved, er han heller ikke den mest pålidelige fortæller i verden, hvis du forstår, hvad jeg mener?«, siger Phillips.

‘Joker’ er da netop også præget af en dybt subjektiv fortæller, som ikke altid præsenterer sandheden for publikum. Og selvom Phillips ikke siger det sort på hvidt, tyder det altså på, at slutningen kan tolkes i samme retning.

Når det gælder teorien om, hvorvidt Arthur Fleck er den egentlige Joker, som vi kender fra Batman-universet, er Joaquin Phoenix dog uenig med sin instruktør. Han mener nemlig, at Fleck er den rigtige superskurk.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af