Derfor fortjener Coen-brødrenes ’Fargo’ stadig din filmkærlighed

Før ’Fargo’ blev til en fremragende antologi-serie, var det en af 90’ernes bedste film. Podcastvært på ’Soundvenue Filmklub’, Christian Povlsen minder os om, hvorfor Coen-brødrenes kultperle stadig er turen til Brainerd, Minnesota værd.
Derfor fortjener Coen-brødrenes ’Fargo’ stadig din filmkærlighed

Hør Christian og medvært Mathilde diskutere ‘Fargo’ i ugens afsnit af vores podcast Soundvenue Filmklub.

Thrilleractiondramakomedie (ja, i et ord!).

Det er, hvad der står som genre på min gamle DVD-udgivelse af ’Fargo’. Kender man ikke til filmen, kan det nemt virke som om, at vedkommende, der har designet coveret ikke har vidst, hvad vedkommende har haft med at gøre – men når man ser filmen, så giver det glimrende mening.

Den har nemlig lidt af det hele!

Mit første møde med ’Fargo, minder nok om de fleste andre filminteresseredes fra min generation (jeg er født i 1990, forstås). Mange kan nok nikke genkendende til, at man i sin filmiske opdragelse går gennem en række faser. En af de første indbefattede 90’ernes hotte indie-instruktører á la Quentin Tarantino, Robert Rodriguez og så selvfølgelig Coen-brødrene.

Og her stod især det folkelige gennembrud ’Fargo’ fra 1996 højt på listen.

Peter Stormare taget på fersk gerning!

Det er en film, som i den grad satte et aftryk i mig, og som uden tvivl har været med til at forme min videre filmsmag. Især ’Fargo’s evne til at balancere det groteske og det menneskelige, er jeg stadig en stor beundrer af.

Klassisk krimi med et glimt i øjet

Siden deres debut med ’Blood Simple’ i 1984 har Coen-brødrene gentagende gange bevist, at de er nogle af de mest originale filmskabere i Hollywood. Især deres evne til at tage velkendte genrer og vende dem på hovedet eller krydre dem med skæve og originale idéer stråler klart igennem.

Og det er også tilfældet med ’Fargo’. Med krimigenren som staffeli og det iskolde og sneklædte Brainerd, Minnesota som lærred, maler filmbrødrene en absurd fabel om moral, retfærdighed og skrøbelig maskulinitet.

Her møder vi den desperate bilforhandler Jerry Lundegaard (William H. Macy) i massive pengeproblemer. Han har derfor hyret to afstumpede forbrydere Carl og Gaear (Steve Buscemi og Peter Stormare) til at kidnappe sin kone. Planen er at skumme fløden af løsesummen fra Jerrys rige svigerfar.

Det går dog langt fra som planlagt, og da Coen-brødrenes mest wholesome karakter til dato; den kløgtige, højgravide politibetjent Marge Gunderson (Frances McDormand), træder ind på scenen, kan ingen skurk føle sig sikker.

William H. Macy i ‘Fargo’.

Mange film er hurtige til at slå sig op på, at det der foregår på lærredet, er baseret på virkelig begivenheder. Dette virkemiddel er også en del af værktøjskassen i ’Fargo’.

Filmen åbner således med påstanden om, at det vi ser, er baseret på en virkelig kriminalsag fra 1987. Filmen går endda skridtet videre ved at proklamere, at alt foregik nøjagtigt som det vises. Skuespillerne og filmholdet blev ligeledes bildt ind, at de lavede en autentisk film.

Sandheden er bare, at det var løgn.

Men hvorfor gøre et så stort nummer ud af det, når det ikke passer? Var det bare 90’er ironi, et markedsføringsstunt eller et snedigt greb for at klæde publikum på til rejsen? Eller alle tre ting på en gang? De to filmskabere har efterfølgende udtalt, at man ikke nødvendigvis behøver at have en virkelig historie for at lave en »film baseret på en sand historie«. Hvilket utvivlsomt er en sarkastisk kommentar til det utal af film, der påstår at være netop dét.

Frances McDormand er filmens bankende hjerte

Udover et begavet, Oscar-vindende manuskript og fremragende instruktion, så er ’Fargo’ i høj grad en film fyldt med mindeværdige skuespilpræstationer.

Mest ikonisk er Frances McDormand Oscar-vindende og jordnære præstation som politibetjenten Marge. Man mærker tydeligt karakterens spøjse skandinaviske rødder, og filmen igennem er hun er inkarnationen af udtrykket Minnesota-nice – og som sådan repræsentant for alt det gode i mennesket.

Selvom hun er omgivet af koldblodige mordere og inkompetente kollegaer, så er hun altid optimistisk, rolig og knivskap. Marge er filmens bankende hjerte, der forsikrer os alle om, at det gode i sidste ende vil vinde over det onde, også selvom verden fremstår kynisk, grådig og meningsløs. Hun står i skarp kontrast til filmens golde landskab og ikke mindst filmens andre karakterer, som i sidste ende alle får som fortjent.

Frances McDormand er på pletten.

Men selvom disse biroller alle – i større eller mindre grad – er usympatiske, så formår de at gøre et stort indtryk. Det kan derfor være utroligt svært at vælge en favorit. Faktisk så svært, at vi har spurgt jer om hjælp på Soundvenues Instagram.

Hør mere om jeres (og vores) bud på en ‘Fargo’-MVP i ugens episode af ’Soundvenue Filmklub’.

Selvom Noah Hawleys tv-serie i disse år tager meget af opmærksomheden omkring ’Fargo’-navnet, er det vigtigt ikke at glemme, hvor det hele startede: Nemlig i hovedet på to begavede filmskabere, der skrev og instruerede en film, hvor man det ene øjeblik får serveret nogle af 90’ernes sjoveste dialogudvekslinger for det næste at se et ben stikke op af en flishugger, mens blodet strømmer ud i den anden ende.

Der skal derfor lyde en kæmpe opfordring til at se eller gense Coen-brødrenes original, mens du venter på 4. sæson af serien. Til spørgsmålet om, hvorvidt ’Fargo’ stadig holder i dag, kan jeg nemlig kun svare en ting:

»Yah, you betcha!«

Hør en dybere diskussion af ‘Fargo’ i denne uges udgave af ‘Soundvenue Filmklub’, der præsenteres i samarbejde med Viaplay. Du finder ‘Soundvenue Filmklub’ ved at abonnere på vores streaming-podcast, ’Soundvenue Streamer’ via Spotify og iTunes eller din foretrukne podcast-app.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af