‘Druk’ er dansk Oscar-kandidat, og det er lige, som det skal være

‘Druk’ er dansk Oscar-kandidat, og det er lige, som det skal være
Mads Mikkelsen i 'Druk'. (Foto: Henrik Ohsten)

Thomas Vinterbergs ‘Druk’, Malou Reymanns ‘En helt almindelig familie’ og Anders Ølholm og Frederik Louis Hviids ‘Shorta’ var de tre film, hvoriblandt årets danske Oscar-kandidat skulle findes, da en Oscar-komité bestående af repræsentanter fra den danske filmbranche voterede onsdag eftermiddag.

Og helt som ventet faldt valget på ‘Druk’.

Filmen om Mads Mikkelsen som desillusioneret gymnasielærer på eksperimentel alkoholkurs har allerede markeret sig internationalt med udtagelse på den aflyste Cannes-festival, Toronto Film Festival og San Sebastian Film Festival, hvor den endda løb med en pris for bedste skuespillerensemble

Og med et internationalt stjernenavn som Mads Mikkelsen og en globalt anerkendt instruktør som Thomas Vinterberg i spidsen (de var tidligere nomineret for ‘Jagten’) er man sikre på, at akademimedlemmerne i det mindste giver ‘Druk’ en ærlig chance.

Faktisk ligger filmen lunt i svinget til at nuppe en nominering. Med den aflyste Cannes-festival er der nemlig ikke så mange internationale film, der endnu har løftet sig over mængden og virkelig skabt hype, som der normalt er. Én af de få, der reelt har skabt overskrifter i eksempelvis amerikanske medier, er ‘Druk’.

En lille ulempe kan til gengæld værre, at de fleste medlemmer kommer til at se filmene på en screeningportal derhjemme frem for at komme ud til særlige visninger og sludre med holdet over kanapeer. Her ville Mads Mikkelsen og Vinterbergs tilstedeværelse kunne have gjort en forskel.

I sidste ende skal akademimedlemmerne dog ganske simpelt synes, at det er en god film. ‘Druk’ er blandt andet oppe imod et par stærke dokumentarfilm i form af Mellemøsten-filmen ‘Notturno’ fra Italien og den indignerede ‘Collective’ fra Rumænien.

Den danske Oscar-komité består af formand Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut, Noemi Ferrer fra Producentforeningen, Ali Abbasi fra Danske Filminstruktører, Mette Heeno fra Danske Dramatikere, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Søren Søndergaard fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Oscar-akademiets shortlist på 10 film offentliggøres 9. februar. Feltet skæres ned til fem, når nomineringerne annonceres 15. marts.

Og 25. april står den så på et corona-udsat Oscar-show.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af