Golden Globes i modvind efter udelukkelse af imødeset indie-perle: »Det er racistisk«

Golden Globes i modvind efter udelukkelse af imødeset indie-perle: »Det er racistisk«
Steven Yeun i 'Minari'.

Der er mere end en måned til, at Hollywood Foreign Press Association, kritikersammenslutningen bag den årlige Golden Globe-uddeling, deler deres nomineringer til awardshowet i 2021.

Men den anerkendte prisuddeling er allerede kommet i modvind efter at have udelukket indieperlen ‘Minari’, der vandt hovedprisen på årets Sundance Film Festival, for at deltage i konkurrencen om Best Picture-statuetten. I stedet skal filmen konkurrere i kategorien Best Foreign Language. Det skriver Variety.

Det har fået en række prominente Hollywood-navne og filmkritikere til tasterne. For selvom der bliver snakket en del koreansk i ‘Minari’, der omhandler en koreansk familie, som flytter til Arkansas i 1980’erne, mener folk som ‘The Farewell’-instruktør Lulu Wang, skuespiller Daniel Dae Kim (‘Lost’) og Marvel-skuespilleren Simu Liu (‘Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings’), at filmen er mere amerikansk end nogen anden film i år.

På Twitter skriver Lulu Wang, hvis film ‘The Farewell‘ også blev flyttet til Foreign Language-kategorien tidligere på året: »Jeg har ikke set en mere amerikansk film i år end ‘Minari’. Det er en historie om en immigrantfamilie i USA, der forfølger den amerikanske drøm. Vi er virkelig nødt til at ændre disse antikverede regler, der karakteriserer amerikansk som engelsktalende«.

Ifølge IndieWire arbejder Hollywood Foreign Press Association ud fra et regelsæt, der bedyrer, at film med over 50 procent af dialogen på et andet sprog end engelsk automatisk flyttes til Foreign Language-kategorien.

Flere filmkritikere påpeger dog hykleriet hos HFPA, der tidligere har ladet film som Quentin Tarantinos ‘Inglourious Basterds’ og Alejandro González Iñárritus ‘Babel’ konkurrere i hovedkategorien Best Picture, selvom over halvdelen af dialogen ikke var på engelsk.

»Det er en trist og skuffende påmindelse om, at en film om den amerikanske drøm, der udspiller sig i USA med en amerikansk skuespiller i hovedrollen, instrueret af en amerikaner og produceret af et amerikansk selskab, på en eller anden måde er udenlandsk«, skriver skuespiller Andrew Phung (‘Kim’s Convenience’). Filmkritikeren Hanna Flint stemmer i og kalder udelukkelsen »racistisk«.

‘Minari’, som vores Oscar-ekspert spåede gode chancer i de store kategorier ved næste års Oscar-uddeling, får dansk premiere 15. april 2021.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af