Justin Roiland om at leve op til ’Rick and Morty’ med ny serie: »Jeg var rædselsslagen«

Hvordan efterfølger man en kultsucces som ’Rick and Morty’? For Justin Roiland var svaret en serie, der på overfladen ligner forgængeren, men alligevel også er meget anderledes. Vi har talt med serieskaberen og to af stemmeskuespillerne bag ’Solar Opposites’, Thomas Middleditch og Sean Giambrone.
Justin Roiland om at leve op til ’Rick and Morty’ med ny serie: »Jeg var rædselsslagen«
'Solar Opposites' kan ses på Disney+. (Foto: PR.)

Siden 2013 har makkerparret Justin Roiland og Dan Harmon været hjernerne bag ’Rick and Morty’. Og med en enorm fanskare, flere års ventetid mellem de enkelte sæsoner, Szechuan Sauce-demonstrationer og to Emmys for bedste animerede tv-serie er det ikke et udpræget mysterium, hvorfor der har været høje forventninger til Roilands soloprojekt ’Solar Opposites’.

Nu kan serien ses på Disney+, og lighederne mellem Roilands to projekter er ikke til at tage fejl af. Foruden animationen, der også i den nye serie byder på et væld af farver, kreative karaktertegninger og (masser af) blod, lægger humoren og sci-fi-præmissen sig i samme spor som sin søsterserie.

’Solar Opposites’ handler om en spraglet sammensat alienfamilie bestående af Korvo og Terry og deres replikanter Yumyulak og Jesse, der er landet på Jorden, efter deres planet Shlorp blev udslettet. Familien er splittet i forholdet til deres nye hjemplanet og den indfødte menneskerace, som Korvo og Yumyulak nærer stor afsky overfor, mens Terry og Jesse er anderledes positive over for deres favre nye verden.

Det kan lyde relativt straight, men så simpelt er det naturligvis ikke i Roiland-land: I et sideplot skrumper Yumyulak blandt andet skolebøller og restauranttjenere ned til mikromennesker og placerer dem i et mennesketerrarium i sin væg, kaldet ’The Wall’, der bliver styret af en tyrannisk enehersker, The Duke. Så det!

»Jeg var faktisk rædselsslagen«

Justin Roiland har lavet ’Solar Opposites’ sammen med Mike Mcmahan, som også står bag animationsserien ’Star Trek: Lower Decks’.

Og da vi taler med ham og stemmeskuespillerne Thomas Middleditch og Sean Giambrone over en Zoom-forbindelse, erkender serieskaberen, at ’Rick and Morty’s kolossale succes har skabt et ikke helt sundt forventningspres.

»Jeg var faktisk rædselsslagen i de sidste par uger op til seriens (amerikanske, red.) premiere på Hulu, fordi jeg ventede på anmeldelserne, og da de begyndte at tikke ind, havde jeg det sådan ’pyha! Vi er okay’«, siger han,

»Jeg var rimelig sikker på, at serien ville finde sit publikum og en fanskare, men jeg var rædselsslagen for, at anmelderne ville rive den fra hinanden, fortsætter han og bemærker, at selvom tegnestilen kan ligne forgængeren, er de langt fra ens, når man kommer ind i fortællingen.

Justin Roiland – skaberen bag ‘Solar Opposites’. (Foto: Araya Diaz/Getty Images.)

Udgangspunkt for at lave serien kommer da også fra et andet, mere jordnært sted, end da Harmon og Roiland i sin tid besluttede sig for at skitsere ’Rick and Morty’.

»(Mike, red.) Mcmahan og jeg var virkelig begejstrede for idéen om at lave en serie, hvor man ser verden igennem nogle rumvæsners øjne, altså for eksempel i et amerikansk nabolag eller egentlig hvor som helst i USA. Igennem deres øjne får vi mulighed for at se på menneskehedens kultur fra et virkelig sjovt perspektiv«, siger Roiland,

Den 41-årige amerikaner lægger selv stemme til alienfamiliens gnavne overhoved Korvo. Han er besat af at få familiens ødelagte rumskib (som halvvejs er styrtet ned i husets tag) istandsat hurtigst muligt, så han kan slippe væk fra Jorden. Den generelle afsky over for menneskeheden og en kærlighed til videnskab skaber paralleller til Rick fra ’Rick and Morty’, men der mener Roiland så også, at sammenligningen stopper.

»Korvo er mere naiv, ikke så intelligent og har meget mindre kontrol. Rick er en alfa, og han har alt under kontrol. Han er mere utilregnelig, en alkoholiker, han er faktisk en tornado. Korvo vil gerne have kontrol, men han har ikke rigtigt den fornødne respekt fra dem omkring ham«, siger han.

Lidt mere irriterende

Thomas Middleditch, som især er kendt fra ’Silicon Valley’ og ’Middleditch and Schwartz’, men faktisk også har en lille rolle i ’Rick and Morty’, spiller i ’Solar Opposites’ den positive Terry, der oprigtigt finder Jorden og jordboernes kultur interessant. En indstilling, han godt kunne drømme om selv at have, fortæller han.

»Jeg ville ønske, jeg var den her ultrapositive person, der bare vil omfavne al godheden rundt omkring i verden, men jeg er måske en anelse mere gnaven. Det, som jeg elsker ved Terry er, at han er lidt mere vanvittig og energifyldt, end jeg føler, jeg selv er i hverdagen. Så jeg kan gå ind i studiet og sige mine replikker og bare være langt mere irriterende – uvidende, larmende, venlig, men lidt af en idiot«.

Thomas Middleditch spiller rollen som den positive og venlige Terry i ‘Solar Opposites’. (Foto: Jon Kopaloff/Getty Images.)

Sean Giambrone spiller den unge replikant Yumyulak, og for ham var det interessant at portrættere de to sider af karakterens personlighed. På den ene side vil han imponere de seje typer på sin nye skole, på den anden side udbygger han aktivt sin koloni af mikromennesker i ’The Wall’ i sit soveværelse.

»Jeg kan relatere til det, at man bare gerne vil passe ind, men han vil jo rigtigt gerne være sej, og hvis han ikke kan være det, så er det også lige meget, og så skyder han med lasere og skrumper dem«, siger Giambrone. »Så det er lettere at relatere til det første, mens det er sjovt bare at gå amok, som Yumyulak kan«.

De usynlige helte

’Solar Opposites’ kommer i forlængelse af en bølge af stærke animationsserier, som foruden ’Rick and Morty’ tæller titler som ’Gravity Falls’, ’Archer’, ’Undone’, ’Tuca & Bertie’ og ’BoJack Horseman’. Skabere som Roiland og Harmon, Raphael Bob-Waksberg og Lisa Hanawalt er blevet hyldet som genier, men har stemmeskuespillere i samme ombæring fået mere anerkendelse, eller lever de stadig mere i skyggen?

»Hvis du er det store navn, vil der helt sikkert blive slået på tromme i forhold til at gøre opmærksom på den stemme, da det er en del af promoveringen for at få folk til at se den givne tv-serie eller film«, mener Thomas Middleditch.

»Men de stemmeskuespillere, der laver omkring tyve forskellige stemmer (i en serie, red.), er lidt ligesom de live-action-karakterskuespillere, som ofte er en form for usynlige helte i det, vi laver i denne her underholdningsbranche«.

Sean Giambrone spiller den popularitetshungrende Yumyulak i ‘Solar Opposites’. (Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images.)

Både han og Sean Giambrone mener dog, at det går den rigtige vej.

»Jeg har set mere og mere online, at en række stemmeskuespillere bliver genkendt i korrelation med alle de her forskellige karakterer«, siger Giambrone.

»Og jeg ved, at mange af mine jævnaldrende ser mange forskellige animationsserier og hopper over til animeserier med stor interesse til følge. Så jeg tror, at folk lægger mere og mere mærke til stemmeskuespillere nu«.

’Solar Opposites’ kan ses på Disney+.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af